Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Cześć wszystkim!

Aktualnie posiadam:

Procesor - i7-10700k
Płyta główna - MSI Z490 Gaming Plus
RAM - Corsair Ballistix 32GB (2x16)
Grafika - RTX 3070 Gigabyte Vision
SSD - ( KC3000 2TB i Samsung 980 Pro Heatsink 2TB)
Zasilacz - Corsair 620w

Planuje sprzedać wszystko z wyjątkiem SSD i zainwestować w coś mocniejszego (budżet 6-7k, to już cena po sprzedaży obecnego zestawu)

Nie ukrywam, że trochę się zatrzymałem po ostatniej modernizacji PC i nie wiedziałem, że nie ma już serii 3/5/7 tylko jest Ultra core, a AMD coraz lepiej radzi sobie w kwestii procesorów i kart graficznych :D

Planuje złożyć coś sensownego za te pieniądze do montażu w premiere pro (długie i krótkie realizacje) i photoshopa . Możliwe że w najbliższym czasie będę się jeszcze uczył After Effects. 

Obecny zestaw nie jest najgorszy, bo cały czas na nim pracuje, ale jak widziałem, że taki Macbook Air z procesorem M2 radzi sobie lepiej niż mój PC, to stwierdziłem, że czas na zmiany.

Myślałem o nowej serii Ultra 7-265k, ale czytałem, że nie ma sensu się pakować w Socket 1851. Z drugiej strony następną modernizacje zrobię pewnie za kolejne 3-5 lat, więc i tak pewnie wyjdzie coś nowego i będzie trzeba płytę zmieniać wraz z procesorem, więc może warto?

Poza tym zdaję się na was, bo to na tyle mojej wiedzy. Od zawsze miałem procesory Intela i Karty graficzne Geforce, ale jak otrzymam solidne argumenty nad zmianą na AMD, to mocno to przemyślę ;)

Dzięki

Opublikowano (edytowane)

Kurcze budzet srednio wygodny bo starczy albo na mocnego proca albo na mocne GPU...

Nie wiem czy nie wrzucilbym na razie RTX 5070 Ti za te ~ 3600 zł, a pozniej dozbierał jeszcze z ~ 1000 zł i wtedy zmieniał resztę.

Fajnie by dac tego 5070 Ti bo pod obrobke video bedzie sporo lepszy od zwyklej 5070-tki, ktora ma mniej pamieci i wąską szyne.

Podglądowo cos takiego:

https://www.morele.net/inventory/info/6f178e64/

Core Ultra pod Adobe to swietny wybor wiec skoro i tak upgarde dopiero za dobrych kilka lat to nie patrzylbym na to, ze platforma malo rozwojowa. 

Edytowane przez Dirian
Opublikowano
12 godzin temu, Dirian napisał(a):

Kurcze budzet srednio wygodny bo starczy albo na mocnego proca albo na mocne GPU...

Nie wiem czy nie wrzucilbym na razie RTX 5070 Ti za te ~ 3600 zł, a pozniej dozbierał jeszcze z ~ 1000 zł i wtedy zmieniał resztę.

Fajnie by dac tego 5070 Ti bo pod obrobke video bedzie sporo lepszy od zwyklej 5070-tki, ktora ma mniej pamieci i wąską szyne.

Podglądowo cos takiego:

Core Ultra pod Adobe to swietny wybor wiec skoro i tak upgarde dopiero za dobrych kilka lat to nie patrzylbym na to, ze platforma malo rozwojowa. 

Ja bym lekko inaczej z gpu zrobił, narazie zostawił 3070 potem dopiero zmieniał. 

Opublikowano (edytowane)
17 godzin temu, Dirian napisał(a):

Podglądowo cos takiego:

Dziękuje za podesłanie propozycji.

Z ciekawości zapytam czy ten 7-265k tak mocno odstaje w grach jak we wszystkich testach? Nie gram ostatnio za wiele, ale nie ukrywam, że od czasu do czasu coś odpale (Cyberpunk 2077/Stalker 2 itd.) i widzę po testach, że taki 14700k praktycznie w każdej grze i w niektórych programach mocno wyprzedza 265k. Druga sprawa, to kwestia poboru prądu i dominacja 265k względem porównywalnych procesorów. Zmierzam do tego czy nie lepiej zainwestować w i7-14700k, żeby zachować złoty środek we wszystkim tj. programy + gry, a rachunek za prąd w skali miesiąca będzie kilka złotych większy.

Chyba że nie odczuje tego grając na monitorze w 1440p i 60fps (w monitor 4k póki co nie mam zamiaru inwestować), to nie było tematu i będę się rozglądał za 265k + z890

5 godzin temu, Merqus4 napisał(a):

Ja bym lekko inaczej z gpu zrobił, narazie zostawił 3070 potem dopiero zmieniał. 

Rozumiem że poszedłbyś w mocniejszy procesor, tak? Mam na myśli 9-285k. Czy myślałeś o czymś innym?

Edytowane przez swiatek94
Opublikowano
19 godzin temu, swiatek94 napisał(a):

Rozumiem że poszedłbyś w mocniejszy procesor, tak? Mam na myśli 9-285k. Czy myślałeś o czymś innym?

Nie, chodziło mi o zmianę bazy i zostawienie gpu, jak ci się nie spieszy możesz np poczekać na odświeżone wersje 5000 super od nvidii, za jakiś czas będą.

Opublikowano
W dniu 1.10.2025 o 20:56, Dirian napisał(a):

Podglądowo cos takiego:

Widzę że kolega z branży też składa komputer w podobnym czasie jak ja. Również postawiłem na u9 285k, 96gb ram kingston fury 6000mhz, 5070ti prime oc (z racji tego ze wspiera w premiere już encodowanie/dekodowanie i podgląd i podobno super to działa z intel quic sync).

Jedynie co to Dirian polecał mi montecha 360 silent aio a tu widzę Phanteksa - ja właśnie w tym tygodniu bym chciał kupić coś, jaki powód Dirian zmiany na Phanteksa coś wyszło nowego lepszego w przeciągu paru tygodni teraz?