Killer85 52 Opublikowano 4 Października Opublikowano 4 Października (edytowane) Witajcie Ostatnio zakupiłem dysk WD Elements Desktop 10TB Trzymam dysk obok siebie i słyszę dźwięk jakby zapisywał lub odczytywał dane ale jednak sprawdziłem w menadżerze zadań i użycie 0% Pytanie? Czy te dyski tak po prostu tak mają? Pytam bo nie miałem nigdy takiego dysku a dysków w swoim życiu miałem sporo Dysk jest zewnętrzny i leży na "płasko" a zmiana pozycji nic nie daje Po jakimś czasie dysk "usypia się" gdy jest nieużywany Używam go na mini PC Blackview MP100 Mini PC/AMD R7 5825U/Windows 11/8-rdzeniowy 16-wątkowy/32 GB DDR4/2TB/SSD WiFi 6 Na zdjęciu SMART Waga produktu z opakowaniem jednostkowym0.950 kg Głębokość48 mm Kod producentaWDBWLG0100HBK-EESN Szerokość135 mm ModelWDBWLG0100HBK-EESN Waga produktu900 g Wysokość165 mm Edytowane 4 Października przez Killer85
zakk87 83 Opublikowano 5 Października Opublikowano 5 Października (edytowane) To nie jest tak, że dyski helowe WD tak robią. Raczej chodzi o Auto Offline Data Collection lub Skanowanie powierzchni w trybie offline co jest długotrwałym testem SMART i spotkałem się z tym już wiele razy nie tylko u WD ale także w dyskach Toshiba. Dodatkowo dysk ten to SED (Self-Encrypting Drives) więc te dane szyfruje w locie a jak nie zdąży to robi to po prostu później. Wszystkie powyższe działają z poziomu firmware dysku i nawet przez smartmontools próba ich zatrzymania nic nie daje. Edytowane 5 Października przez zakk87 3
Killer85 52 Opublikowano 20 Października Autor Opublikowano 20 Października @zakk87 Dzięki za info Nie miałem tego typu dysku do tej pory więc nie wiedziałem... Remedium na to widziałbym w postaci włożenia do zwykłej obudowy SATA lub do kompa
Rekomendowane odpowiedzi