Skocz do zawartości

Jak przerobić "błyszczącą" na "matową" lub taką która nie ma refleksów? Jak zrobić z błyszczącej matrycy matową? Co kupić?

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Przeczytałem: stosując filmy lub powłoki antyrefleksyjne (anti-glare), folia ochronna z powłoką antyrefleksyjną, specjalna folia anti-glare, naklejenie folii anti-glare, folia z matową teksturą.

[Ekrany błyszczące (glare), a ekrany matowe mają specjalną powłokę (polaryzator), która rozprasza światło.]

Warto ogólnie to zrobić, jak uważacie? Czy dzięki temu będzie tu coś pozytywnego np. jak "wzrok"?

Czym mogę się zainteresować do dokupienia gadżetu do mojego mniejszego monitorka Arzopa A3C PRO 13.3" (tu wymiar); Handlarze i producent pewnie twierdzą, że jest u niego zastosowana powłoka matowa, ja tego tak nie widzę, słaba realizacja "matu" w praktyce na to wychodzi, więc szukam czegoś do poprawy na ten efekt.

Opublikowano

Przed założeniem folii musisz bardzo dokładnie wyczyścić ekran z kurzu i paprochów, a podczas zakładania jej pilnować, żeby nic się pod nią nie dostało. 

Wcześniej jednak musisz się upewnić, że taką folię da się zdjąć nie uszkadzając matrycy.

• Upvote 1