Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam. Jako iz na moim telefonie uzbierała się ładna ilośc zdjęć z wyjazdu(3 lata) to chciałbym móc to gdzieś zacząć przechowywac. Szukam dysku zewnętrznego lub pendrive albo innego rozwiązania na którym będę mógl bezpiecznie zgrać zdjęcia i filmy. 

Opublikowano

Ja używam coś takiego typu

https://www.x-kom.pl/p/682345-obudowa-do-dysku-natec-rhino-go-sata-2.5--usb-3.0-czarna.html

a w środku zwykły dysk 2,5" cala z laptopa.

Mam też po prostu adapter i do niego podłączam SSD używane jako magazyn

https://www.x-kom.pl/p/392917-kontroler-pc-gembird-adapter-usb-m-+power-->-sata-slim-ssd--na-kablu-.html

Urzadzenia przykładowe

Opublikowano

Najbezpieczniejsza z możliwych opcji to zakup jakiegoś HDD z zapisem CMR natomiast nie wiem czy są jeszcze na rynku tego typu dyski 2.5" bo jeżeli chodzi o 3.5" to jest tego pełno no ale gabarytowo to już jest cegła w porównaniu do 2.5" + nie zasilisz go w kieszeni samym usb, mimo wszystko jaki hdd byś nie wziął jako magazyn i tak będzie znacznie bezpieczniejszy od ssd, hdd zazwyczaj umiera powoli że tak powiem, może pracować długo w złym stanie i dalej możesz odzyskać z niego pliki z ssd bywa tak że padnie z dnia na dzień na amen mimo że przykładowo dzień wcześniej stan dysku był idealny i do widzenia ;)

Opublikowano
14 godzin temu, Send1N napisał(a):

Najbezpieczniejsza z możliwych opcji to zakup jakiegoś HDD z zapisem CMR

Najbezpieczniejsze to 2 minimum 2 dyski (mogą być syfne bez CMR), bo:

-awaryjność 10% * 10% = 1%

-a sam jeden 1% = 1%.

Ponadto szanse, że się zepsują w tym samym miejscu (na tym samym pliku są nikłe, a szanse odzyskania dużo większe niż dla SSD). Nie warto jednak brać 2 takich samych z tej samej partii, bo mogą mieć idealnie taką samą usterkę (BTW. ostatnio kupiłem 3 kremy o kolejnych nr seryjnych).

Takie zdjęcia zwykle mają dużą wartość sentymentalną. Na teraz liczysz 200 zł, a gdy przyjdzie co do czego to jesteś gotów zapłacić 5000 za pamiątki ze ślubu (trzymane na marnej płycie DVD czy pendrive i retencja danych).

• Upvote 2
Opublikowano

Ponoć ludzie dzielą się na takich co robią kopię i co dopiero zaczną :E. W tylko jednym miejscu jak najbardziej, w końcu nie trzyma się wszystkich jaj w jednym koszyku ;).

Ja też długo się zbierałem do tego tematu, aż w końcu kupiłem takiego dziada: 

https://www.mediaexpert.pl/komputery-i-tablety/dyski-i-pamieci/dyski-wewnetrzne/dysk-seagate-expansion-6tb-hdd

nie patrzyłem już czy cmr czy smr czy ujer bo tak nigdy bym nie kupił. Też patrzyłem osobne obudowy itp itd.

Podpinam żeby zgrać zdjęcia czy coś i z powrotem do szafy.

Stare dyski czy karty źródłowe też oczywiście zostawiłem.

Ostatnio był za 450 i 8TB za 550 chyba, fajne ceny ale nie zdecydowałem się na razie na drugą sztukę bo dużo innych wydatków, ale zapewne kiedyś.

Potem już by pasował jakiś program do klonowania i synchronizować dwie sztuki.

Jedynie co mnie wkur w nim że dwie sekundy i już się wyłącza (zapewne jakieś ekologiczne oszczędzanie energii), a klikniesz dwa razy i startuje na nowo niczym ciągnik.

Opublikowano

Mało tego, niektórzy to nawet nie robią kopii w jednym miejscu tylko trzymają wszystko w pamięci smartfona i później jest płacz :E sąsiadowi 3 lata powtarzałem  żeby zrobił kopie na dysk w PC z telefonu i pewnego dnia dzwoni że tel nie działa czy da rade odzyskać pliki... :krejzol:

Opublikowano (edytowane)

3 dyski do backupu i tyle

W dniu 18.10.2025 o 15:39, Gonzo3211 napisał(a):

Jedynie co mnie wkur w nim że dwie sekundy i już się wyłącza (zapewne jakieś ekologiczne oszczędzanie energii), a klikniesz dwa razy i startuje na nowo niczym ciągnik.

Serio? :hmm:
Nie da się tego zmienić?
Mnie osobiście by to w...

Edytowane przez Killer85
Opublikowano

@Buffu

Ja polecam ale jednak kieszeń na dysk 3,5" z zewnętrznym zasilaniem i portem USB 3.0. Włożysz tam szybszy dysk 7200 rpm. U mnie prędkości dla dużych plików to 190-210 MB/s. Na Ali znajdziesz takie kieszenie z zasilaczem w cenie 50-70zł.