Skocz do zawartości

Jaki używany sprzęt do domowego serwera dostępnego tylko lokalnie. Proxmox, Pi-hole, DLNA, cichy funkcje NAS? WYSE 5070?

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Chcę się trochę pouczyć i szukam sprzętu do postawiania domowego serwera (ale dostępnego tylko lokalnie):

- serwer plików (backup plików z PC i telefonów + DLNA)
- domowy serwer DNS (Pi-Holem AdGuard Home)
- Proxmox
- może jakiś domowy serrwer smart home etc
- pobieranie plików jDownloaderem (lub podobnym)
- lokalny dostęp zdalny

Co sprzętu wybrać? Chodzi mi coś używanego, ważne, żeby pobierało mało oraz było możliwie ciche (najlepiej pasywne).

Trochę pogrzebałem i na teraz obstawiam WYSE 5070.

Jak myślicie, warto dopłacić do j5005 zamiast j4xxx?
8GB Ram starczy, czy raczej wybrać opcję z 16GB?

To ma być sprzęt do nauki, postawię proxmoxa, później w kontenerach pi-hole, jakiś serwer NAS z backupem, coś z DLNA (Plex lub Jellyfin), coś do backupu zdjęć i filmów z telefonu.
Pociągnie to?

W Wyse 5070 ile bez stresu da się dysków w środku zmieścić?

Opublikowano
27 minut temu, marki napisał(a):

W Wyse 5070 ile bez stresu da się dysków w środku zmieścić?

1 x mSATA.

Ogólnie platforma nadaje się do większości rzeczy, jakie opisałeś pod warunkiem, że chcesz skorzystać tylko z części na raz. Z powodu jednego dysku od razu bym skreślił Proxmoxa, średnio też sprawdzi się pod Jellyfin/Plexa, jeżeli pudełko będzie miało się też zajmować transkodowaniem. No i z powodu jednego dysku raczej odpada używanie go jako NAS.

https://hejdom.pl/blog/22-home-assistant/965-home-assistant-sprzet-dell-wyse-5070-gdy-chcesz-czegos-wiecej.html

Jeżeli planujesz NAS - zastanów się nad inną platformą. Lepiej wyjdzie jakaś samoróbka, albo chociaż o kompie SFF z 2+ portami SATA.
Jak chcesz się bawić w serwer, to już prędzej zamów chińczyka do którego włożysz 2 dyski NVME i będzie miał MINIMUM 16 GB RAM. No i lepiej nie kombinować, bo się szybko pogubisz. Kup jedną maszynę pod Proxmoxa, osobną pod kontenery typu Kubernetes/docker, a jeszcze inną do zrobienia NASa. Wszystko da się zrobić na tym Dell Wyse 5070, ale zawsze będziesz ograniczony albo słabym prockiem, albo małą ilością RAMu żeby wszystko udźwignąć, albo małą ilością przestrzeni dyskowej. Jakoś to będzie działać, ale pytanie, czy JAKOŚ wystarczy? Ja jak przeniosłem serwer immich z terminala na komputer SFF byłem zaskoczony, jak to wszystko może płynnie chodzić.