Skocz do zawartości

Usterka PC, serwis przeprwoadza testy na 50% i zaleca reinstalacje OS :XD:

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Witam,

Kupiłem PC z jednego ze sklepów sieciowych. Najpierw padła karta grafiki - wymienili, komputer działał ale pod obciążeniem komputer resetował się z info "Stop code: WHEA_UNCORRECTABLE_ERROR (0x124)"

Pliki DMP mówią o błędzie: MODULE_NAME: AuthenticAMD IMAGE_NAME: AuthenticAMD.sys FAILURE_BUCKET_ID: 0x124_0_AuthenticAMD_MEMORY__UNKNOWN_FATAL_IMAGE_AuthenticAMD.sys

Oddałem na reklamacje i dostałem info że oni testy wykonali obciążeniowe i u nich działa - zalecją reinstalacje OS odpłatnie. Wraz z komputerem dostałem wydruk logów po testach.

Mam pytanie do was bo nie wiem czy dobrze rozumiem że grafika przez 1h testów nie wskoczyła wyżej niż 58 stopni, i czy takie testy mają sens ?

PC:

CPU: Ryzen 5 5600

GPU: ASROCK Radeon RX 7600 Challenger OC 8GB GDDR6

Motherboard: ASUS Prime B550 Plus AM4

RAM: ADATA XPG Gammix D10 16GB (2x8GB) 3200MHz

testy.thumb.jpg.973d4e61b0006469927df97eb377d9cd.jpg

Edytowane przez mamisynek
Opublikowano

kupiłeś gotowca z jakiej sieciówki to teraz masz efekty... można powtarzać milion razy NIE KUPOWAĆ GOTOWCÓW no i masz babo placek. 

Włącz jakąś wymagającą grę i pokaż ss z gpuz. 

Ta kartką z ich testami możesz wyrzucić albo się nią podetrzeć, tyle jest warta ;) 

• Like 1
Opublikowano

@AndrzejTrg jasne posprawdzam sobie, dzięki

@Pan Mateoo powiem Ci szczerze że ja dostałem od nich kompa z zainstalowanym windowsem wraz z opragamowaniem AMD - tylko wpisałem swój klucz windows - te objawy tam były, reinstalowałem później windowsa samemu i nadal to samo - wszystkie serowniki i windows up to date. poszukam reddity dzięki

Pytanie czy wiecie może czy są jakieś programy/loggery (mogą być płatne) które sprawdzają i zapisują na bieżąco tmp/mhz itp CPU i GPU i zapisują je gdzieś. chodzi mi o to że jak dostaje tego black screen (ale to chyba to samo co blue screen) to nie sprawdze gpuz co i jak.

widzę log to file w gpuz. mea culpa

Opublikowano (edytowane)

Kliknij tutaj download https://testmem5.com/ pobierze od razu najnowszą wersję 0.13.1 z wbudowanymi profilami (bardziej prostą w obsłudze) odpalasz plik exe (prawym jako admisnitrator) odpala się program > klikasz: settings > testing > wybierasz profil (może być anta extreme) i czekasz aż przejdzie te 2 godziny, jak znajdzie chociaż 1 błąd to test zatrzyma się automatycznie. ;) 

Edytowane przez Send1N
  • Like 1
  • Thanks 1
Opublikowano

To teraz puść OCCT w trybie CPU+RAM, skoro testmem5 przeszedł to sam ram na 99,99% jest ok, TM5 testuje dobrze pamięci ale praktycznie wcale nie dociska kontrolera w cpu, puść ten test na godzinę. Wyślij jeszcze screena z https://zentimings.com/ 

Pierwotny problem WHEA uncorrectable error 124 jest na 99% od niestabilnego cpu bądź kontrolera pamięci w nim, przerabiałem już 2 ryzeny które na auto nie były stabilne (jeden po zakupie, drugi zdegradował się po 3 latach pracy w wysokich temperaturach) i trzeba było "pudrować trupy" w postaci ustawienia niższego zegara i wyższego napięcia niz fabryka dała manualnie.

• Thanks 1
Opublikowano (edytowane)
4 godziny temu, Send1N napisał(a):

To teraz puść OCCT w trybie CPU+RAM, skoro testmem5 przeszedł to sam ram na 99,99% jest ok, TM5 testuje dobrze pamięci ale praktycznie wcale nie dociska kontrolera w cpu, puść ten test na godzinę. Wyślij jeszcze screena z https://zentimings.com/ 

Pierwotny problem WHEA uncorrectable error 124 jest na 99% od niestabilnego cpu bądź kontrolera pamięci w nim, przerabiałem już 2 ryzeny które na auto nie były stabilne (jeden po zakupie, drugi zdegradował się po 3 latach pracy w wysokich temperaturach) i trzeba było "pudrować trupy" w postaci ustawienia niższego zegara i wyższego napięcia niz fabryka dała manualnie.

Wiesz ten komputer ma 3 msc, gdzie ja go używałem może z 2 tygodnie resztę był w serwisie. Zrobię tak jak mówisz. Screena podeśle na razie mam jakiś błąd przy otwieraniu...

image.png.c198e2b84a94317b678ec613629de2bf.png

Opublikowano

A więc CPU+RAM chodził te 15 minut i nic, później włączyłem ten 3D i crash... wiec to GPU ?

Chaciałem dodać że:

- czasami znika mi kursor na sekunde, myślałem że po prostu mrugam xD 

- 1-2 razy było tak że podczas scrollowania strony WWW, zostawał mi kawałek strony tak jakby był layoutem z wyższym indexem Z też na sekunde dwie.

image.thumb.png.db76ae8c637bb65332bde172a3f861ac.png

Opublikowano

Pierwszych 5 wrzucam, ostatni jest błąd - który się powtarza w dalszych logach.

OCCT 3d przeszło na LOAD TYPE light i heavy, extreme powtórzyłem i znów wykrzczyło się.

Chiałem bardzo podziękować za pomoc, bałem się że response vibe bedzie podobny do Elektrody xD

eventViewer.thumb.png.9e3e4f0dc61ec353423ce9ca86ed9fa4.png

Jeżeli macie jakieś pomysły to spoko pewnie potestuje, ale jako że komputer jest na gwarancji i dzięki Waszej pomocy znalazłem kroki reprodukcji crasha to oddaje komputer na reklamacje z tytułu Rękojmi i zwrot środków i Arrivederci niech się bujają.

Dziękuje za pomoc jeszcze raz, temat myśle że można zamknąć :) 

Z Bogiem

Opublikowano (edytowane)

Żaden z tych błędów w dzienniku nie wygląda podejrzanie ;) przeciągnij jeszcze power limit dla karty max w lewo, z ciekawości to jaki zasilacz siedzi w tym PC ? :) 

Na elektrodzie nawet nie ma co zakładać tematu bo tam tylko banda napiętych jak struna pyszałków czeka aby się na kimś wyżyć :E :hihot:

Edytowane przez Send1N
Opublikowano (edytowane)

W sofcie adrenaline ;) prawym na pulpicie > AMD software > wydajność > dostrajanie > dostrajanie zasilania > limit zużycia energii - przeciągnij "suwak"  na maxa w lewo aby obniżyć pobór prądu na karcie testowo + zatwierdź zmiany.

Edytowane przez Send1N
Opublikowano (edytowane)

@Send1N Maks był -6% ale i tak crashuje. Sprawdzam sobie teraz z obniżonym na Mhz na 2150 dla GPU

extremeObnizonyPoborPradu.thumb.png.0078b03ee6d9a4afd07d462ff49891e2.png

Pytanko jeszcze jedno czy jasno można stwierdzić że GPU jest wadliwe ? Czy może to też być wina sterowników/systemu ?

Opublikowano
18 minut temu, lukadd napisał(a):

Może być też zasilacz, że wywala pod większym obciążeniem. Może być syf w windzie, może być gpu.

Czaje, dzięki - a są sposoby na testowanie sprawności zasiliacza przez aplikację ? czy tylko podpięcie do specjalistycznego urządzenia, pamiętam że BlackWhiteTv takie testy kiedyś robił...