Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Kupiłem sobie kierownicę do gier. Pierwszy raz w żuciu. Zawsze grałem na padach. Nie chcę jednak rezygnować z komfortu wyciągniętych nóg. Samo ułożenie kierownicy na kolanach ogarnąłem. Gram w spokojne symulatory. Ale chciałbym jeszcze móc mieć wyciągnięte nogi. Sposób zamieszczony na zdjęciu działa, ale jest prowizoryczny. 

Od 2 dni zastanawiam się jak to ogarnąć. Przydałby się najlepiej jakiś mebel/stojak cokolwiek gdzie dolną część pedałów można by włożyć w jakąś klamrę na stojaku tak żeby były nieruchomo lub z niewielkim luzem albo regulacją. Nie muszą być idealnie pionowo ale pod lekkim kątem. 

Z ustawieniem normalnym na podłodze da się oczywiście grać, ale zdecydowanie lepiej, bardziej relaksująco gra mi się z wyciągniętymi nogami. Typowe stojaki pod kierownicę raz, że mają wszytskie i tak pedały na dole. Dwa z uwagi na Tobii zasłoniłyby. To jest też powód dlaczego kierownica jest na kolanach. Jeśli i tu ktoś by miał jakiś pomysł jakby to można ułożyć np. nad fotelem to też niech pisze. Ale najważniejsze na chwilę obecną są pedały. Kierownicę jako kupiłem (jeszcze jej nie mam, pedały są z zabawki za 100zł :) ) jest celowo bez FF na przylepki - nie przykręcana tzn opcjonalnie. To PXN 900 gen 2. W gry które gram nie ma potrzeby żadnych gwałtownych i szybkich ruchów więc lekko dociskając do kolan spokojnie idzie grać.

Wiem, że mam super nietypowy problem, ale pełny relaks zapewni mi tylko taki setup. Poniżej zdjęcie. Wszelkie porady od typu: stolarskiego wykonania czegoś po jakieś stojaki mile widziane. Ja sam jestem humanistą i słaby w takich sprawach :) 

zdj.jpg

• Haha 1
  • Upvote 1
Opublikowano (edytowane)

Ja gram na siedząco na kierownicy i pedały mam pod biurkiem. Jednakoż przeszkadzało mi to że pięty były z byt nisko i ciężko mi było dostać do tych wystających wihajstrów to sobie dorobiłem takie podwyższenie że tylna część pedałów jest wyżej niż przednia i to się sprawdza. Jest mi o wiele wygodniej.

W twoim przypadku to można by było zrobić coś takiego jak mają w galeriach handlowych czyli takie pojazdy przypominające pojazdy z prawdziwej formuły. W tych pojazd siedzi się podobnie jak ty tu masz.

Edytowane przez sabaru128
  • Thanks 1
Opublikowano

No jeszcze zastanawiam się cały czas nad jakimś standem, ale mam mało miejsca do TV, do tego Tobii z boku i po prostu boję się, że się nie zmieści + za każdym razem ustawianie i usuwanie. NA standach pedały są właśnie lekko pod skosem tak, że nogi są ugięte, ale nie wyprostowane. To o czym piszesz @sabaru128 to chyba takie kokpity do F1 - tam jest jeszcze ciekawiej bo w ogóle pozycja kierowcy jest z nogami lekko uniesionymi do góry. To ewentualnie też by mogło być ale cały kokpit jest bardzo drogi.

Opublikowano (edytowane)

Od wczoraj zachodzę w głowę jak ty chcesz trzymać kierownicę na kolanach i jednocześnie jej używać? :hmm: Z jednej strony szukasz konkretnej, wygodnej pozycji, z drugiej strony skazujesz się na jakieś dzikie akrobacje z kierownicą. 

Edytowane przez huudyy
Opublikowano (edytowane)

@huudyy nie jest to jakieś męczące albo uciążliwe. Niedawno na rynku tj na gamescon 2025 pojawiła się oferta kierownicy bezprzewodowej od Turtle Beach, którą się trzyma na kolanach i to mnie zainspirowało. Zobacz sobie na filmiku jak to działa. U mnie identycznie.

https://eu.turtlebeach.com/products/racer-wireless-racing-wheel

Fakt, że ona ma jakieś przystawki do kolan i jest nieco lepiej wyprofilowana, ale w sumie podobna do części "normalnych".  Na tej taniej testowałem z 3 godziny i nie odczułem żadnego dyskomfortu. W grach niewyścigowych nie musisz robić gwałtownych ruchów. Ciężar też nie jest jakiś ogromny. Ale zobaczymy dalej. Rozważam też cały czas jakiś stand i wtedy będzie wszystko legitnie. 

A tej bezprzewodowej nie kupiłem bo nie ma jej w Polsce i w razie zwrotu byłby problem. Ale przede wszystkim ma do gaz/hamulec wyłącznie cyfrowe łopatki. Dla mnie to bez sensu.

Edytowane przez hubio
Opublikowano
W dniu 25.12.2025 o 14:42, huudyy napisał(a):

Od wczoraj zachodzę w głowę jak ty chcesz trzymać kierownicę na kolanach i jednocześnie jej używać? :hmm: Z jednej strony szukasz konkretnej, wygodnej pozycji, z drugiej strony skazujesz się na jakieś dzikie akrobacje z kierownicą. 

Wystarczy zrobić odpowiedni uchwyt choćby z listew do których podepnie się kierownice i można śmiało grać.

• Thanks 1
Opublikowano (edytowane)
31 minut temu, sabaru128 napisał(a):

Wystarczy zrobić odpowiedni uchwyt choćby z listew do których podepnie się kierownice i można śmiało grać.

biorąc pod uwagę jak się gra w simy (racing) jest mi to wybitnie ciężko sobie to wyobrazić, zwłaszcza że też mam riga. W jakie gry grasz @hubio? Farming Simulator? ETS?

Edytowane przez huudyy
Opublikowano

No dobra :) Kupiłem najtańszy stojak za 219zł (to bardzo niska cena) i bardzo elastyczny stojak pod laptopa do ustawienia we wszystkich kierunkach i będę się bawił. Teoretycznie ja w miejscu tego fotela mogę też używać normalnego fotela biurowego. Mam wiele opcji. Tylko najwygodniej jest na fotelu.

Opublikowano

@huudyy - no przy biurku to w ogóle odpada bo ja gram przed TV. Tylko na tym fotelu co dałem fotkę. Ten playseat zacna sprawa. Widzę za ok 1200zł do kupienia. Rozważałem wersję ekonomiczną za 600zł ale na razie powalczę tak żeby grać z mojego ulubionego fotela (tego ze zdjęcia)