Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam, mam router Asus RT-AC68. Internet światłowód z inea 1000/1000. Mam wideodomofon, sterowniki do rolet, bram garażowych oraz kilka kamer podłączonych pod wifi i wydaje mi się że czasami wifi nie wyrabia. W apce routera wykrywa 25 połączeń wifi. Jest możliwość że router nie wyrabia?

Druga sprawa to jak najłatwiej przedłużyć zasięg wifi w domu? W niektórych punktach domu jest słaby.

Opublikowano

Najtaniej nie ma sensu bo będzie to samo, albo gorzej.

Co do zasięgu tego routera to opisz gdzie stoi mniej więcej i czy nie stoi w rogu router, albo za blisko TV. Sygnał Wi-Fi musi się gdzieś rozgłosić, czyli potrzebuje przestrzeni. Do takich rzeczy to ja bym polecił sprzedać owego Asusa i pójść w Ubiquiti UX Express 7. Tam ustawić można więcej niż jedno SSID. Czyli ustawiasz jedno z WiFi 2.4/5 Ghz i szyfrowaniem WPA2/WPA3. Oraz drugie z dopiskiem lOt i włączasz ten lOt. Spowoduje to uruchomienie tzw internetu Rzeszy i będzie działać w 2.4Ghz tylko. Zalecane do kamer, i innych rzeczy, które masz. Obecnie te urządzenia, które obsługują 5Ghz router przeżycia na 5Ghz na siłę, albo same urządzenia, a 5Ghz czym dalej tym gorzej. 5Ghz jest fajne na małe odległości od routera i jak nam zależy na prędkości. Ewentualnie i najlepiej byłoby zainwestować w Ubiquiti UDR 7 do takich rzeczy. Moim zdaniem najbardziej opłacalny.

Asusy kiedyś, a Asusy teraz to nie to samo, głównie przez Firmware, który niestety ma byli nadal i bardziej stawiają na aktualizację bezpieczeństwa niż funkcjonalność, która należało by dopracować. Ubiquiti też nie ma idealnego softu w wersji fabrycznej, ale i tak zdecydowanie lepszy niż Asusy. Broń Boże do takich rzeczy TP-Link i i pochodne bo to wbijanie noża w sieć domową.

Rozumiem, że Asus jest podpięty bezpośrednio do ONT INEA bez ich routera? :)

Opublikowano

Asus podpięty do ont INEA bez ich routera.

Router jest umieszczony prawie w centrum domu, 6 metrów od tv.  

Trochę drogie te sprzęty. 

Myślałem że wystarczy jakimś dodatkowym  urządzeniem powiększyć zasięg sieci wifi. 

Opublikowano

Owszem, możesz dodać access pointy, lub dodatkowe routery działające w trybie acces pointa. Połączyć, najlepiej kablem, z głównym routerem i w ten sposób zwiększyć zasięg sieci. Rozłoży to też obciążenie wifi na kilka urządzeń.

Routery Asusa mają funkcję AI Mesh, więc możesz zbudować sieć mesh zarządzaną z centralnego routera po prostu dodając jeden czy dwa niedrogie routery Asusa, które będą działać jako access pointy. Ale czy to będzie Asus czy inna firma, najlepszy efekt będzie jeśli access pointy połączysz kablem z głównym routerem. 

Opublikowano (edytowane)
2 godziny temu, mati.m92 napisał(a):

Trochę drogie te sprzęty. 

Chodziło mi o zastąpienie Asusa sprzętem Ubiquiti :)

W Asusie nie da się chyba stworzyć więcej niż jednej nazwy SSID (Wi-Fi). Nigdy nie próbowałem bo nie widziałem takiej opcji. 

Powiem ci tak. Mam budynek jednorodzinny, 2 piętra po około 100 metrów kwadratowych. Router Ubiquiti  UX Express z Wi-Fi 6 stoi około metra od TV na kolumnie, w największym pokoju na piętrze. Budynek budowany w latach 94-96 20 wieku z grubych pustakóœ i mega ocieplone ściany i stropy, a mimo to router w 2.4Ghz ogarnia 80% dwóch pięter. Gdybym go postawił gdzieś w środku budynku, ale tam nie ma 32 metrów pokoju to może być ogarnął trochę więcej. Mnie to zaskoczyło i mi to wystarcza. UX Express 7 różni się od mojego Wi-Fi 7 z 6Ghz i chyba portami 2.5G. UDR 7 ma porty 10G i więcej niż dwa dlatego droższy.

Do kamer, bram i ich zarządzaniem sprzęt Ubiquiti jest stworzony, ma też do tego aplikacje na fony.

Godzinę temu, some1 napisał(a):

Coś niedrogiego z obsługą wifi 6, na przykład AX-52, AX-57 itp.

Router z AC jako główny i na mesh router z AX? Czekaj a routery z AC Asusa w ogóle wspierają ten cały Mesh? Mesh wprowadzono w Asus WRT z tego co kojarzę dopiero w routerach z AX. Miałem RT-AC68U i nie miał nigdzie Mesh. Pisałem do Asusa jak napisali, że routery AX obsługują Mesh przy ich pierwszych wersjach i odpisali coś, że sprzętowo AC nie obsłuży dlatego w sofcie nie było, ale może coś się zmieniło.

Mimo wszystko do starego standardu nowy standard według mnie bez sensu.

Edit:

OK wspiera Mesh, ale jak już to kupił bym w standardzie AX router, a standard AC dać jako na mesh, a nie na główny bo wtedy w tych z AX wyłączy to w ogóle.

Edytowane przez Krueger
Opublikowano (edytowane)

od Ai:

Cytat

Łączenie routerów Wi-Fi 5 (AC) i Wi-Fi 6 (AX) w jedną sieć Mesh jest technicznie możliwe i często opłacalne, jeśli chcesz rozszerzyć zasięg niskim kosztem, wykorzystując posiadany sprzęt. 

Czy warto?

Tak, jeśli Twoim priorytetem jest eliminacja martwych stref przy minimalnym nakładzie finansowym. Jednak z punktu widzenia wydajności, takie rozwiązanie ma istotne ograniczenia: 

Wsteczna kompatybilność: Urządzenia Wi-Fi 6 będą działać poprawnie w całej sieci, ale połączone z węzłem AC nie skorzystają z wyższych prędkości i technologii standardu AX.

Wydajność całej sieci: W bezprzewodowym systemie Mesh prędkość komunikacji między routerami (backhaul) może zostać ograniczona do parametrów najsłabszego ogniwa (AC), co obniży ogólną przepustowość sieci dla wszystkich urządzeń.

Problemy z roamingiem: Niektóre urządzenia mobilne mogą mieć trudności z płynnym przełączaniem się między węzłami o różnych standardach, co może powodować chwilowe przerwy w połączeniu podczas przemieszczania się po domu. 

Zwróć uwagę na dwa ostatnie zdania od Ai.

Edytowane przez Krueger
Opublikowano
3 minuty temu, mati.m92 napisał(a):

Ten Ubiquiti UniFi Express 7 będzie miał lepszy zasięg wifi nie mając anten?

Tego to nikt ci nie zagwarantuje bo wszystko też zależy od konfiguracji :)

Gorszy nie powinien być. Czasy kiedy sterczące anteny decydowały o zasięgu minął trochę temu.

JAK się zdecydujesz na Ubiquiti to jedna uwaga. Pierwsze uruchomienie przez Aplikacje Unifi na telefonie po Bluetooth i po angielsku.

Potem można przez WWW. Ja nie przeczytałem w necie i cały dzień myślałem, że mnie krew zaleje czego nie działa strona WWW po odpaleniu na kablu :P 

Warto założyć konto w Ubiquiti przypisane do e-maila i uruchomić zdalny dostęp. Bo wtedy poza domem zawsze jak np problem z Wi-Fi czy coś zajrzysz co się dzieje :)

Zaktualizuje Unifi OS i Applikacje odrazy do najnowszej wersji wtedy aplikacja Network powinna już być po polsku trzeba przełączyć. Na Fonie aplikacja jest po angielsku.

Najważniejsze Ubiquiti jak Apple daje TYLKO 12 miesięcy gwarancji producenta. Ja sobie za 70 zł ubezpieczyłem na 5 lat w X-Kom jak kupowałem :) Świety spokój na 5 lat.

Opublikowano
59 minut temu, Krueger napisał(a):

W Asusie nie da się chyba stworzyć więcej niż jednej nazwy SSID (Wi-Fi). Nigdy nie próbowałem bo nie widziałem takiej opcji. 

VLANy są w niektórych droższych modelach. 

Ale to jest sposób na logiczne odseparowanie urządzeń, a nie na zwiększenie wydajności sieci. Jeśli już, włączenie drugiego SSID zwiększa obciążenie routera.

Opublikowano
29 minut temu, some1 napisał(a):

Ale to jest sposób na logiczne odseparowanie urządzeń, a nie na zwiększenie wydajności sieci. Jeśli już, włączenie drugiego SSID zwiększa obciążenie routera.

Wiadomo, że zwiększa obciążenie routera drugie SSID to logiczne raczej. 

Natomiast jeśli jest problem z zasięgiem bo router nawet bez włączenia jakichś tam "Smart WiFi" itp przerzuca na 5Ghz lub sama karta Wi-Fi odbierająca sygnał z routera, a nie chcemy, żeby smartfony, telewizory były tylko na 2.4 Ghz to bez dwóch SSID ciężko.

31 minut temu, some1 napisał(a):

VLAN to chyba nie SSID WiFi.

Opublikowano

Drugie SSID jest przez router realizowane przeważnie poprzez VLAN. Chyba, że każde radio dostaje osobny SSID, są routery tri-band czy quad-band. 

Oczywiście zawsze można ustawić osobne SSID dla 2,4GHz i osobne dla 5GHz. Na tanim Asusie też. 

Opublikowano
Teraz, some1 napisał(a):

Drugie SSID jest przez router realizowane przeważnie poprzez VLAN. Chyba, że każde radio dostaje osobny SSID, są routery tri-band czy quad-band. 

Oczywiście zawsze można ustawić osobne SSID dla 2,4GHz i osobne dla 5GHz. Na tanim Asusie też. 

Używałeś Ubiquiti UX lub UDR?

Opublikowano

Używałem. Mając Unifi nie musisz tworzyć pełnego VLANu żeby mieć drugi SSID, w Asusach chyba jest to powiązane jeśli dobrze pamiętam.

Tak czy siak nawet Unifi ostrzega że to obniża wydajność sieci, więc na problemy autora tematu raczej nie pomoże. Choć wymiana routera na nowy może poprawi sytuację. A może nie. Wifi u każdego może się zachowywać inaczej.

https://help.ui.com/hc/en-us/articles/15320966415127-Broadcasting-Multiple-WiFi-SSIDs

We do not recommend creating high quantities of SSIDs because this can increase interference and degrade WiFi performance.

Opublikowano

2 SSID nie załatwią chyba Ubiquiti, a w tym twoim cytacie pisze większej ilości SSID. Chyba, że większa ilość to już 2 :P

3 minuty temu, some1 napisał(a):

Tak czy siak nawet Unifi ostrzega że to obniża wydajność sieci, więc na problemy autora tematu raczej nie pomoże. Choć wymiana routera na nowy może poprawi sytuację. A może nie. Wifi u każdego może się zachowywać inaczej.

Z takim podejściem to nie ma sensu ta dyskusja bo nawet 10 routeróœ w Mesh może nie pomoc, a popsóło wszystko.

Może kupić przez Internet do paczkomatu czy kurierem i od odbioru ma 14 dni. Nie poprawi nic to odsyła. Byle nie zniszczyć bardzo :P 

Ja miałem z Asusów, TP-Linkóœ, D-Linki nawet i póki co Ubiquiti zabija je wszystkie. Nawet modele 1000 zł +, które pokazały, że nie mają żadnego wpływu na zasięg WiFi, to, że mają 6-8 anten sterczących.

Bez próby autora można dyskutować w nieskończoność, wymieniać swoje zdania na temat routeróœ i do niczego się nie dojdzie.

Kupowanie nowego Asusa z AX i robienie Mesh z modelem bez AX uważam za bezsens. Tym bardziej, że w ciągu ostatnich 5 lat już ciężko było kupić smartfon, laptop, a i może kamerę bez AX.

Nawet patrzę pralki z 2015 za 3 tysie miały Wi-Fi AX już :P