Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Ostatnio zacząłem trochę fotografować i mój obecny komputer strasznie zamula przy obróbce zdjęć - przesunięcie jednego suwaka oznacza od kilku do kilkunastu sekund czekania na efekt. Obrabiam tylko ok. kilkunastu zdjęć na tydzień, ale i tak jest to mordęga.

Czy da się jakoś unowocześnić mój komputer, żebym uzyskał minimalny komfort pracy? :-) Poza zdjęciami jestem niedzielnym graczem (raczej stare tytuły i z tym nie ma problemu) oraz czasem programuję (tu bywa gorzej).

Mój budżet to 2-5k PLN, w zależności od tego jak duży efekt uzyskam. Do budżetu można doliczyć kwotę, jaką uzyskam z odsprzedaży wymienianych części. Jestem otwarty na zakup używek, ale raczej przy niższym budżecie. Z góry dziękuję za sugestie, poniżej zamieszczam mój obecny zestaw.

Procesor                                  Intel(R) Core(TM) i5-10400F 2.90GHz
RAM                                         ADATA XPG Gammix D10 3600MHz CL18 16GB (2x8GB)
Grafika                                     Sapphire Radeon RX 570 NITRO+ 4GB GDDR5
Płyta główna                            MSI B560M PRO
Dysk 1 (system i programy)    Samsung SSD 850 EVO 250GB 
Dysk 2 (gry i programy)          Western Digital HDD 7200 RPM WD5000AAKX 500GB
Dysk 3 (zdjęcia)                       Crucial SSD MX500 500GB
Zasilacz                                    SilentiumPC Deus G1 500W 80Plus Bronze
Obudowa                                 SilentiumPC Regnum RG6V TG REV 1.1
Monitor                                    Dell U2722DE

Edytowane przez gorzko
Opublikowano (edytowane)

Do wymiany CPU + MOBO + GPU.

https://www.morele.net/inventory/info/3d6689e3/

Powinna być spora poprawa. Warto dokupić jeszcze drugie 16GB RAM, najlepiej poszukać identycznych kości do tych co masz (może używki?).

Masz jakiś cooler lepszy niż box? Jeśli nie to jeszcze potrzebny: https://www.morele.net/chlodzenie-cpu-arctic-freezer-36-acfre00121a-13177778/

Oczywiście przy takiej wymianie zalecane postawienie systemu od zera.

Edytowane przez Dirian