DeamoN256 0 Opublikowano 2 godziny temu Opublikowano 2 godziny temu Witam! Chciałbym przygotować optymalny zestaw komputerowy dla mojego bratanka, taki który posłuży mu przez lata. Myślę, że jesteśmy w stanie skomponować coś, co poradzi sobie nawet przy niedbałym traktowaniu sprzętu przy tej kwocie, żeby bratankowi wystarczyło usiąść i grać, bez konieczności częstego zaglądania do pudła. Na czym mi zależy: Obudowa z dobrymi filtrami przeciwkurzowymi, Raz na jakiś czas przyjeżdżam do mojego bratanka i często spotykam się z problemem, że on po prostu nie dba o ten komputer, więc pudło jest sobie gdzieś po biurkiem i od środka to potrafi wyglądać na istną pustynie. Chłodzenie AIO. Bratanek nie ma raczej jakiegoś wybitnego monitora, ale planuje kupić jakiś monitor 1440p do 500 zł xd podświetlenie LED spoko, ale nie jest konieczne 2 TB dysk ssd Procesor najpewniej AMD, a karta graficzna, to już zdaje się na propozycje, bo rynek na tyle szybko się zmienia ostatnio, że nie jestem w stanie samemu czegoś zaproponować jeżeli chodzi o jakiś zestaw. Bez windowsa Nie wiem czy to będzie istotny punkt, ale bratanek gra praktycznie w każdym wolnym czasie. I w miarę możliwości zostawić te 200-300 zł na złożenie komputera przez serwis, bo nie jestem pewny, czy będę w stanie przyjechać i mu złożyć kompa. 11 tyś. to jest absolutny maks i nie możemy przekroczyć poza tą kwotę, więc jak będzie coś wartego uwagi, to zrezygnujemy z usługi złożenia przez firme. Liczę na pomoc =) https://www.x-kom.pl/lista/h7wk8bbra Procesor - AMD Ryzen 7 9800X3D Tray Chłodzenie procesora - SMX Hayate 280 Płyta główna - MSI B650 GAMING PLUS WIFI Pamięć RAM - Corsair 32GB (2x16GB) 6000MHz CL36 Vengeance Intel XMP Dysk SSD - Patriot 2TB M.2 PCIe Gen4 NVMe Viper VP4300 Lite Zasilacz - ENDORFY Supremo FM6 850W 80 Plus Gold ATX 3.1 Karta graficzna - INNO3D GeForce RTX 5070 Ti X3 OC White 16GB GDDR7 DLSS4 Obudowa - Lian Li Lancool 217 Black Ten zestaw wydaje się całkiem okej, co myślicie?
AudRob 227 Opublikowano 1 godzinę temu Opublikowano 1 godzinę temu 16 minut temu, DeamoN256 napisał(a): Ten zestaw wydaje się całkiem okej, co myślicie? Chyba tak , będzie grał bratanek .
Dirian 792 Opublikowano 1 godzinę temu Opublikowano 1 godzinę temu Osobiście wolałbym wziąć RX 9070 XT, a w zamian dorzucić do lepszego monitora. Po co kupować kompa za 11k i grać na kiepskim ekranie?
Pan Mateoo 615 Opublikowano 1 godzinę temu Opublikowano 1 godzinę temu (edytowane) jesli twoj budzet na monitor jest tak mocno ograniczony to ciezko bedzie znalezc cos dobrego - uzyj lupki bo gdzies byl temat w monitorach odn taniego monitora wybor masz miedzy G27Q2 GS27QA chyba ze znajdziesz cos uzywanego 46 minut temu, DeamoN256 napisał(a): Chłodzenie procesora - SMX Hayate 280 46 minut temu, DeamoN256 napisał(a): Zasilacz - ENDORFY Supremo FM6 850W 80 Plus Gold ATX 3.1 czy negatywne odczucia, jakie mam wobec tych podzespolów to juz hejtowanie spc? - smx jest od xkomu wiec czy to moze byc dobrze jakosciowy produkt? xkom to sklep przeed wszystkim. 46 minut temu, DeamoN256 napisał(a): - Patriot 2TB M.2 PCIe Gen4 NVMe Viper VP4300 Lite widze go w cenie ok. 1k - w tej cenie mozesz urwać 990 pro od samsunga, ktory jest minimalnie szybszy i posiada DRAM co przy fakcie ze to bedzie jedyny dysk - dysk systemowy - moze dac te pare sekund szybszego uruchamiania systemu etc Edytowane 1 godzinę temu przez Pan Mateoo
DeamoN256 0 Opublikowano 1 godzinę temu Autor Opublikowano 1 godzinę temu 16 minut temu, Dirian napisał(a): Osobiście wolałbym wziąć RX 9070 XT, a w zamian dorzucić do lepszego monitora. Po co kupować kompa za 11k i grać na kiepskim ekranie? Też jestem tego zdania, ale druga strona jest dosyć uparta, ale będę próbował przegadać jeszcze temat
Dirian 792 Opublikowano 1 godzinę temu Opublikowano 1 godzinę temu Co do reszty: - https://www.x-kom.pl/p/1098313-zasilacz-do-komputera-msi-mpg-a850g-pcie50-850w-80-plus-gold-atx-31.html - porządniejszy zasilacz - https://www.x-kom.pl/p/1369819-pamiec-ram-ddr5-crucial-32gb-2x16gb-6400-cl32-pro-oc-gaming-black.html - lepsze pamieci - https://www.x-kom.pl/p/1363000-plyta-glowna-socket-am5-asus-tuf-gaming-b650e-e-wifi.html - płyta na lepszym chipsecie (PCI-e 5.0 dla GPU)
Rekomendowane odpowiedzi