Skocz do zawartości

Współdzielony katalog między VM a hostem (qemu, windows w vm)

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Cześć!

Ogarniam sobie qemu/kvm w taki sposób, żeby pracował bez uprawnień root'a na Debianie. Docelowo bez virt-managera bo chcę w miarę sensownie poznać i jako tako obyć się z qemu. Finalnie i tak postawię proxmoxa na innym sprzęcie, ale dopiero jak ogarnę "podstawy".

Ogarnąłem sobie współdzielenie katalogu między VM a hostem pod Linuksami. Pięknie działa dzięki virtio-9p-pci

Aktualnego sterownika 9p dla winzgrozy nie ma i nie mam pomysłu jak to rozwiązać. Tzn teoretycznie mogę zamontować obraz dysku w loopie i tak mi to będzie hulać, ale równocześnie chciałbym mieć możliwość udostępniania danych między kilkoma VMkami jednocześnie (wliczając w to hosta, bo między samymi VMkami wystarczyłby FTP).

Sterownik znalazłem, ale sprzed kilkunastu lat, więc ciężko stwierdzić czy to ruszy.

Czy macie pomysł jak ten temat rozwiązać?

Edytowane przez pavlo950
Opublikowano

Panie i Panowie, problem z brakiem dostępności 9p dla Windowsa na tą chwilę można ładnie obejść wykorzystując... linuksowe ssh. Co prawda, domyślnie i natywnie jest dostępny tftp (ale według manuala tylko do odczytu) i dodatkowo samba ale nie do końca mi to pasowało XD FTP mi nie trybiło bo domyślnie wymaga dwóch portów co powoduje problemy z przekierowaniami, ale sshfs jest ok.

Wstępnie ogarnąłem, muszę sobie tylko to rozpisać ładnie. Jakby ktoś chciał instrukcji to zapraszam na PW. Rozpiskę może jeszcze dziś uda mi się zrobić.

A gdyby ktoś miał inny pomysł to zapraszam do dyskusji.