Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Miałem podobnie z swoim Gigabyte 5600 XT gaming oc. Problemem w głównej mierze był bios z podrasowanymi zegarami FA0. Instalacja biosu F2(wolniejszego) dużo pomogła.
Mimo to były przypadki że cos się zawieszało. Od czasu instalacji sterowników 20.4.1 wszystko z wydajnością i płynnością działa ok.

Co ciekawe zaobserwowałem że grafika używa akceleracji na pulpicie czy w przeglądarce to wydaje dziwne dźwięki(w internetach wyczytałem, że to cewki) ale na to nie znalazłem żadnego rozwiązania. Ogólnie te radeony są problematyczne i trzeba było unikać od początku.

• 4 tygodnie później...
Opublikowano

Po testach wymienionej karty nie stwierdziłem żadnych problemów. Najprawdopodobniej miałem pecha i trafiłem na wadliwy egzemplarz. Co więcej nowa karta jest jakby lepiej wykonana oraz osiąga wyższe zegary niż poprzednik. Prawdopodobnie to nowa seria pozbawiona wad. Na chwile obecną osiąga większą wydajność niż RTX 2060, którego pożyczyłem od brata na kilka dni. W mojej karcie zegar GPU dochodzi do 1760MHz. Pamięć 1750MHz. Temperatury również poszły nieznacznie do góry. W max obciążeniu dochodzą do 70°C.

Opublikowano
1 godzinę temu, peciu2007 napisał:

Po testach wymienionej karty nie stwierdziłem żadnych problemów. Najprawdopodobniej miałem pecha i trafiłem na wadliwy egzemplarz. Co więcej nowa karta jest jakby lepiej wykonana oraz osiąga wyższe zegary niż poprzednik. Prawdopodobnie to nowa seria pozbawiona wad. Na chwile obecną osiąga większą wydajność niż RTX 2060, którego pożyczyłem od brata na kilka dni. W mojej karcie zegar GPU dochodzi do 1760MHz. Pamięć 1750MHz. Temperatury również poszły nieznacznie do góry. W max obciążeniu dochodzą do 70°C.

Taka jest ich natura, wiele "specjalistów" z grupek technicznych mówi, że poziom problemów jest taki sam jak przy Nvidii bo AMD już wszystko naprawiło. Jak widać nie bardzo i nadal problemy są częste. Ale jak powiesz coś złego to cie zjedzą i wyśmieją