Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Cześć,

Kupiłem sobie laptopa poleasingowego jak w tytule, Elitebook G8 z procesorem i5 1145G7 i borykam się z problemem niskich taktowań CPU podczas używania laptopa na baterii.
CPU pracuje w okolicach 0,4-0,7GHz przez co praktycznie laptop jest nieużywalny.
Podłączenie zasilania przywraca wszystko do normy, odłączenie znów skutkuje spadkiem taktowania.
Dodam, że nie dzieje się tak zawsze - dlatego obstawiam że coś się gryzie software`owo - gdyby to był problem sprzętu byłoby tak zawsze.

Z rzeczy, które robiłem, to co znalazłem w internecie:
1. Reset bios do ustawień domyślnych.
2. Reinstalacja windowsa (z utworzonego obrazu przez oficjalne narzędzie HP jak i instalowałem z obrazu pobranego z Microsoft i osobno instalowałem sterowniki ze strony HP)

3. Wyłączenie PC i odpięcie baterii, oraz przytrzymanie przycisku power przez 60sekund.
4. Korygowanie planu zasilania ustawiając minimalne napięcie CPU na 100% - jakby nie reagował na to.

Coś jeszcze przestawiałem w biosie, ale to też nie przynosiło efektu - nie pamiętam co, na ten moment bios chodzi na ustawieniach domyślnych.

Co zauważyłem, to to, że problemu przez jakiś czas nie było, powrócił gdy używałem lapka dłuższy czas na ładowarce, oraz później wyłączony był też trochę podłączony do zasilania - po tym każdorazowe uruchomienia go bez podpiętej ładowarki, skutkuje niskimi taktami CPU.
Z informacji z narzędzia HP bateria ma ok 85% sprawności, z resztą chyba gdyby problem był w baterii, to zawsze chodziłby tak słabo, a zdarzało się, że pracował normalnie.

Macie pomysły co to może być?
Jeśli trzeba coś jeszcze sprawdzić to dajcie znać.
Będę wdzięczny za wszelkie podpowiedzi i rady, bo już mi ręce opadają...

Opublikowano (edytowane)
18 minut temu, allas napisał(a):

Sprawdź w HW-Info czy momencie spadku taktowania PROCHOT EXT /HTC jest aktywny.

Gdzie dokładnie to sprawdzić?
Odpalałem też throttlestop, no to tam cały czas było info w zakładce limits "BD-Prochot".
Laptop się nie grzeje, niedawno zaaplikowałem na procka PTM`a.
Teraz taktowanie w ogóle spada na 0,4Ghz... Jeszcze idąc za radą z google, próbuję go rozładować na maxa a następnie naładować na 100 i dopiero włączyć bez zasilacza. Tylko przy obecnym taktowaniu, rozładowywanie chwilę potrwa...

EDIT: chyba znalazłem, wklejam screena:
image.png.a2cf800274aae0dcfbc5b875b4fc03be.png

Co ciekawe, gdy laptop wszedł w tryb oszczędzania energii, CPU potrafił wejść nawet na 1,7GHz - w sensie trzyma niższe takty, bo pozostało 10% baterii, ale nie jest zdławiony na 0,4 jak wcześniej...

Edytowane przez soundvibez
Opublikowano (edytowane)

Sam PROCHOT może powodować również sama bateria , ma wbudowany czujnik temperatury. Na samej płycie jest też czujnik temperatury,  zazwyczaj przy układzie zasilania proca. W  zakładce limits throttlestop, jest tylko  "BD-Prochot". czy jeszcze coś się pojawia ??

Edytowane przez allas
Opublikowano (edytowane)

Jak naładuję do pełna baterię to odpalę lapka i wrzucę screeny z Throttlestop.
Z tego co czytałem mimo, że bateria pokazuje, że jest okej może walić jakimiś złym sygnałem, myślę czy nie kupić baterii na podmiankę - tylko czy zamiennik będzie ok?

EDIT:

No bardzo ciekawe... rozładowałem laptopa na tyle że sam się wyłączył i przy włączeniu na ekranie migała tylko ikonka rozładowanej baterii.
Podłączyłem ładowarkę, naładował się i jeszcze przez jakiś czas się ładował.
Odłączyłem ładowarkę, startuje na samej baterii i wszystko hula...
Co za chora akcja.
Screen z Throttlestop:
image.thumb.png.d2c1da00e7d37a015ffa48f876b2503f.png

Wcześniej właśnie jak go dławiło to pod CORE i GPU migał na czerwono BD PROCHOT

W HWInfo też już widnieje co innego:

image.png.dd97c6aea8ce90ad54f96875e3dcb9e1.png

EDIT2:

To się nacieszyłem, po kilku minutach na baterii, problem wrócił
image.png.a528d2c2fc627ac4c76679b4a6bc6c8c.png

Edytowane przez soundvibez