Gość eeXar Opublikowano 31 Maja 2020 Opublikowano 31 Maja 2020 Witam, przychodzę z problemem z którym zmagam się odkąd wymieniłem podzespoły w moim komputerze. Najpierw wymienię komponenty: ryzen 1600af gigabyte ds3h 450 r9 270 2gb gigabyte - stara karta dysk to stary ssd goodram iridium tylko nie pamiętam jaki, będzie trzeba to sprawdzę. zasilacz corsair vs 450w - stary kilka lat ma 2x8gb ramu g skill ripjaws V 3200 Teraz napiszę czego się do tej pory dowiedziałem. Temperatury na 100% są dobre, mam chłodzenie fortis na ryzenie i dobrze wentylowaną obudowę. Ram sprawdzałem TYLKO RAZ MEMTESTEM. Kartę graficzną sprawdzałem 40 minut w occt bez błędu. CPU sprawdzałem 1h 40m w OCCT gdzie wystąpił błąd aplikacji, nie wywaliło komputera. Czasem dostaję błąd display 4101 - amdkmdap kiedy wyrzuca mnie z gry. Z drugiej strony czasem wyrzuca mnie z gry (lola, ale to dotyczy większości gier w które gram) bez błędu w zdarzeniach z windowsa. Zapisywałem logi HWINFO64, ale niestety sam nie jestem w stanie tego sprawdzić, do końca nie wiem na co patrzeć. Załączę 2 logi z HWINFO gdzie wywaliło mi gry, a także 1 zapis ss z occt kiedy wywaliło test procesora. Bardzo Was proszę o pomoc. Co to może być? Zasilacz nie trzyma napięć? Wcześniej pracował na starym procesorze od amd a10-5700 bodajże. Załączniki https://drive.google.com/drive/folders/1oEzLWvLMY9qeE-c2hMnyKuwqprpGavHC?usp=sharing
Gość eeXar Opublikowano 31 Maja 2020 Opublikowano 31 Maja 2020 Zapomniałem także dodać ss z podglądu zdarzeń, może to coś też naprowadzi, dałem 1ss z listą, a drugi z konkretnym błędem gdzie mnie wywaliło, akurat w grze paladins. https://tinypic.pl/0h1kulyzll0p podaje gdyby nie działało https://images.tinypic.pl/i/01007/ho6fq5kcp8fk_t.jpg
Pan Mateoo 120 Opublikowano 31 Maja 2020 Opublikowano 31 Maja 2020 Sprawdzałeś ram w jaki sposób? -Memtestem ale: czy sprawdzałeś pojedyńczo kosci? - to ważne Sprawdź tez dysk HD TUNE czy nie ma bad sectorów to tak bay the way
Gość eexar Opublikowano 1 Czerwca 2020 Opublikowano 1 Czerwca 2020 Dysk ok, sprawdziłem i nie ma bad sektorów. Jedna kość 3 pełne testy memtestem 0 błędów. Puściłem drugą.
Gość eexar Opublikowano 1 Czerwca 2020 Opublikowano 1 Czerwca 2020 Druga kość nie skończyła 1 pełnego testu, a już ma 32 błędy na profilu XMP.
Gość eexar Opublikowano 1 Czerwca 2020 Opublikowano 1 Czerwca 2020 Jeśli wyłącze profil XMP to nie ma błędów, ale chyba nie tak powinno to wyglądać? Jedna kość daje radę na xmp druga nie?
Pan Mateoo 120 Opublikowano 1 Czerwca 2020 Opublikowano 1 Czerwca 2020 Oddaj na gwarancje, mój brat miał ten sam problem; Grajac na 2kosciach mu wywalało gry jak grał na 1 (sprawnej) to choć miał mniej Gb Ramu to nie wywala go już
Gość eexar Opublikowano 3 Czerwca 2020 Opublikowano 3 Czerwca 2020 Poszło na gwarancję, zobaczymy co stwierdzą.
Pan Mateoo 120 Opublikowano 3 Czerwca 2020 Opublikowano 3 Czerwca 2020 Powinni ci wymienić na nowe jeżeli memtest wykazał problemy z nawet pojedyńczą kością ramu, więc dostaniesz nowe, chyba ze wybierzesz zwrot pieniędzy a nie wymiana.
Rekomendowane odpowiedzi