Skocz do zawartości

Zasilacz do dwóch kart graficznych RTX

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Cześć,

Jestem na etapie rozbudowywania mojego komputera i chciałbym dołożyć drugą kartę graficzną - Gigabyte GeForce RTX 3070 Gaming OC 8GB GDDR6. Zastanawiam się, czy konieczna będzie zmiana zasilacza, czy mój aktualny zasilacz da sobie z tym radę. Z kalkulatorów PSU wychodzi, że maksymalny pobór mocy to ok 820 W. Z tego co szukałem to na chwilę obecną mało jest dostępnych zasilaczy powyżej 1000W w przystępnych cenach. Proszę o pomoc, każda opinia będzie przydatna ;)

Mój aktualny zestaw:

Karta graficzna Gigabyte GeForce RTX 2080 SUPER Gaming OC 8GB GDDR6
Pamięć G.Skill Ripjaws V, DDR4, 4x16 GB (64 GB), 3200MHz, CL16
Obudowa Fractal Design Define S2
Zasilacz Corsair RM850X- 850W
Procesor AMD Ryzen 9 3900X, 3.8GHz, 64 MB, BOX (100-100000023BOX)
Dysk SSD ADATA XPG SX8200 PRO 512 GB M.2 2280 PCI-E x4 Gen3 NVMe
Płyta główna Gigabyte X570 AORUS ULTRA
Chłodzenie wodne Fractal Design Celsius S36

3 wentylatory

Pozdrawiam serdecznie,

Mateusz

Opublikowano

Dzięki za odpowiedź ;) Jednak dostałem dzisiaj dwie odpowiedzi z dwóch sklepów:

x-kom: "Jeżeli chodzi o zasilacz, w tej konfiguracji konieczna będzie zmiana na 1000 W. Mimo najszczerszych chęci w chwili obecnej nie mamy w ofercie dostępnych zasilaczy z taką mocą."

morele: "Co do zasilacza to na pewno potrzebna będzie zmiana na 1200w."

Zdaje sobie sprawę, że jest to w ich interesie, abym zakupił nowy zasilacz. Mimo to jest to niepokojące, a nie chciałbym narażać swojego sprzętu. Żadnego podzespołu nie podkręcałem i nie zamierzam tego robić. 

Może ktoś jeszcze mógłby się wypowiedzieć na ten temat.

Pozdrawiam,

Mateusz

Opublikowano

Do gier wystarczy rm850x - on daje spokojnie 900W czyli jakies 1000w z gniazdka.

Jeśli podkręcasz procka, będzie chodził na 80-100% mocy +dwie grafy będą chodzić na 90-100%, wtedy będzie na styk i nie polecam tego, ale w "normalnym" użytkowaniu wystarczy.

Opublikowano

Policzyłem na spokojnie, karty nie powinny brać więcej jak 500-600W pod maksymalnym obciążeniem, więc rm850x na 99% wystarczy Ci do tej konfiguracji.

Opublikowano

Dzięki wszystkim za pomoc ;) Powodem dołożenia drugiej karty faktycznie jest kopanie. Nie używam komputera do grania, a zajmuje się architekturą. Do codziennego użytku jedna karta jest wystarczająca.

Zmierzyłem przed chwilą miernikiem energii ilość watów podczas kopania na karcie graficznej 2080S i wyszło ok 260W, a dołączając do tego procesor R9 3900X wychodzi ok 400W. Mam nadzieję, że nie muszę się obawiać o podzespoły, a jakby coś stało się z zasilaczem to trudno. Podczas pracy mógłbym korzystać tylko z jednej karty.

• tomcug zablokował(a) ten temat
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...