Triix 0 Opublikowano 9 Lipca 2021 Opublikowano 9 Lipca 2021 Cześć, wczoraj przyszedł komputer z serwisu bo gość zaproponował złożenie już tam i wsm wszystko jest git oprócz wentylatorów ciągle pracują na 100% nie da się tego zmienić nawet w biosie jak on to mówił "są podpięte do płyty głównej" troszkę uciążliwe, chciałbym żeby one automatycznie się dostosowywały do aktualnego obciążenia wiecie może jak to ogarnąć?
tomcug 358 Opublikowano 10 Lipca 2021 Opublikowano 10 Lipca 2021 Co to za wentylatory? Bezpośrednio podłączone do płyty czy jeszcze do jakiegoś kontrolera w obudowie?
Triix 0 Opublikowano 10 Lipca 2021 Autor Opublikowano 10 Lipca 2021 (edytowane) To są webtylwtory pure wings 2 a płyta z490 tomahawk a gość mi powiedział że są do płyty podłączone i nie da się ich kontrolowac to nw o co chodzi Edytowane 10 Lipca 2021 przez Triix
tomcug 358 Opublikowano 10 Lipca 2021 Opublikowano 10 Lipca 2021 Jeżeli są podłączone do płyty, to po prostu wejdź do BIOS-u i spróbuj dostosować obroty w sekcji Hardware Monitor:
Triix 0 Opublikowano 10 Lipca 2021 Autor Opublikowano 10 Lipca 2021 Eh próbowałem każda zmiana kończyła się tym samym, wentylatory ciągle pracowały na 100% a mógłbyś mi jeszcze pokazać gdzie mógłbym zaznaczyć opcję żeby mi się automatycznie dostosowywały? Bo tej opcji "auto" po prawej niestety nie miałem
Jacek Winkler 106 Opublikowano 10 Lipca 2021 Opublikowano 10 Lipca 2021 Otwórz budę i sprawdź, czy są poprawnie podłączone do płyty głównej. Diagram i oznaczenia zobaczysz w manualu.
Triix 0 Opublikowano 10 Lipca 2021 Autor Opublikowano 10 Lipca 2021 Poprawnie? To znaczy w jakie gniazdo powinny być podpięte?
tomcug 358 Opublikowano 10 Lipca 2021 Opublikowano 10 Lipca 2021 Z490 Tomahawk ma 8 gniazd wentylatorów i w zasadzie w każdym powinno być ok. Czy możesz zrobić zdjęcie, jak u Ciebie ta zakładka wygląda? Może te wentylatory są podłączone do 1 gniazda jakimś rozgałęzieniem bez PWM, generalnie dziwna sytuacja
Triix 0 Opublikowano 10 Lipca 2021 Autor Opublikowano 10 Lipca 2021 dziwan sytuacja XD? to ja ci zaraz pokaze jak mi gosc zamontował chłodzenie na procesor, zaraz dam zdjęcie wszystkiego Mam nadzieję że to o to chodziło 😶 Znalazłem już chyba w czym problem, 2 wentylatory były właśnie połączone w rozgałęźniku w jedno wejście tylko albo jestem ślepy bo nie widzę gdzie mam te pojedyncze wentylatory podłączyć jakieś porady?
Triix 0 Opublikowano 10 Lipca 2021 Autor Opublikowano 10 Lipca 2021 Jeden wentylator podłączyłem pod pump fan 1 tak mogę go zostawić? A co zrobić z tym drugim bo wsm nie widzę gdzie mógłbym go podłączyć
tomcug 358 Opublikowano 10 Lipca 2021 Opublikowano 10 Lipca 2021 Te wentylatory, które są podłączone jako 3-pin (pierwsza fotka i SYS_FAN4, ostatnia fotka i PUMP_FAN1) po prostu przełącz z PWM na DC w Hardware Monitor w BIOS-ie i powinna normalnie regulacja obrotów śmigać Co do reorganizacji, jakbyś jednak się w to bawił, do dyspozycji masz 8 gniazd wentylatorów - to sporo i gdzie nie podłączysz dany wentylator, będzie działać git
Triix 0 Opublikowano 10 Lipca 2021 Autor Opublikowano 10 Lipca 2021 Z tych wentylatorów to zrobił się większy problemz teraz to już cały komputer nie chce się włączyć
Dziarson 149 Opublikowano 11 Lipca 2021 Opublikowano 11 Lipca 2021 A zobacz z tyłu obudowy czy masz kontroler do wiatraków jak tak i dał na niego pwm to sie zjarał jak mój .
Triix 0 Opublikowano 11 Lipca 2021 Autor Opublikowano 11 Lipca 2021 Nie no nawet mnie nie strasz przecież tu powodu do zjarania nie było przecież tylko wentylatory odpiąłen od rozgałęźnika przed tym wszystko git było
Dziarson 149 Opublikowano 11 Lipca 2021 Opublikowano 11 Lipca 2021 jezeli wentyle były podpiete do sterownika który był podpiety do płyty i w biosie ustwisz PWM to sterownik moze pasc.
Triix 0 Opublikowano 11 Lipca 2021 Autor Opublikowano 11 Lipca 2021 To powiedziałbyś mi po krotce co powinienem zrobić żeby pcet odpalił?
Dziarson 149 Opublikowano 11 Lipca 2021 Opublikowano 11 Lipca 2021 @Triix a co zrobiłeś ze nie odpala?
Triix 0 Opublikowano 12 Lipca 2021 Autor Opublikowano 12 Lipca 2021 Odłączyłem i podpiąłem wentylator to tyle
tomcug 358 Opublikowano 12 Lipca 2021 Opublikowano 12 Lipca 2021 A jak go odepniesz, to odpala? Na płycie są takie diody CPU/RAM itd., sprawdź na której z nich zatrzymuje się pecet przy włączaniu. Chyba, że nie zrozumiałem i teraz w ogóle maszyna nie reaguje na przycisk Power.
Triix 0 Opublikowano 12 Lipca 2021 Autor Opublikowano 12 Lipca 2021 Nie reaguje na nic aktualnie siedzę w serwisie z zasilaczem wszystko git więc jak nie odpali to raczej wina płyty
tomcug 358 Opublikowano 12 Lipca 2021 Opublikowano 12 Lipca 2021 Czy jak majstrowałeś przy wentylatorach, to przypadkiem nie odłączyłeś kabla od przycisku do włączania kompa (zaznaczone na fotce niżej)?
Triix 0 Opublikowano 12 Lipca 2021 Autor Opublikowano 12 Lipca 2021 nie mam szczerze już pojęcia, komputer został złożony jeszcze raz i wszystko działa
Triix 0 Opublikowano 12 Lipca 2021 Autor Opublikowano 12 Lipca 2021 uff na szczescie to tylko to bo byly tez podejrzenia o spalony zasilacz albo plyte główną a teraz jeszcze pytanie boo ustawilem w hw monitorze w biosie na wentylatorach DC a czym sei rozni to DC od tego PWN bo teraz wsm komputer jest cichutki i jak zaczne cos robic no to autoamtycznie sie dostosowywuje, zostawic juz tak?
tomcug 358 Opublikowano 12 Lipca 2021 Opublikowano 12 Lipca 2021 Tak, teraz jest ok. Możesz jeszcze krzywą dostosować, jeżeli obecny hałas pod obciążeniem jest dla Ciebie za duży. Co do regulacji obrotów, są dwie metody. Pierwsza to napięciowa czyli DC, a więc zmniejszanie napięcia powodujące spadek obrotów. Ta metoda zadziała na każdym wentylatorze. Druga to sygnał PWM, działająca tylko dla wentylatorów z czterema pinami (bo czwarty pin we wtyczce służy właśnie do przesłania tego sygnału). Oczywiście metoda napięciowa na wentylatorze 4-pinowym zadziała, ale w drugą stronę PWM na 3-pinowym już nie i dlatego musiałeś przełączyć się na DC dla tych wentylatorów 1
Rekomendowane odpowiedzi