Gość Fix4R Opublikowano 16 Maja 2017 Opublikowano 16 Maja 2017 Witam, mój problem polega na tym, że mam dostęp do sieci wi-fi w miejscu pracy jednak router znajduje się w biurze, które jest oddalone o ok. 100m od miejsca w którym pracuję (jestem nocnym stróżem). Od routera dzielą mnie dodatkowo 2 ściany. Czy jest możliwość uzyskania dostępu do tej sieci bez ingerowania w router? Nie mam możliwości zmiany sprzętu w biurze. Z góry dziękuję za pomoc, pozdrawiam
bangibang 29 Opublikowano 17 Maja 2017 Opublikowano 17 Maja 2017 Możesz kupić wzmacniacz WiFi. Takie coś na przykład: https://www.tp-link.com.pl/products/details/TL-WA854RE.html
Tomek 2 Opublikowano 17 Maja 2017 Opublikowano 17 Maja 2017 Teoretycznie jest możliwe przedłużenie zasięgu Wi-Fi przez zastosowanie repeaterów o których wspomniał bangibang. W praktyce większość tego typu urządzeń nie przedłuży ci tego zasięgu nawet o 20m, a co dopiero 100m i dwie ściany. Warto również wspomnieć, że przedłużenie zasięgu w ten sposób wiąże się również z znaczącym spadkiem prędkości. Dodatkowo jeśli router jest "klasy domowej" to sygnał może zdechnąć na samym wzmacniaczu. Najtańszym rozwiązaniem byłoby wyprowadzenie AP od routera - ingerencja w sprzęt + pociągnięcie kabla. Na twoim miejscu zagadałbym z osobą odpowiedzialną za sieć w firmie i podpytał, czy da się coś zrobić. Może admin sieci będzie w stanie znaleźć jakieś lepsze rozwiązanie (w końcu zna swoją sieć ;) )
Gość Opublikowano 18 Maja 2017 Opublikowano 18 Maja 2017 Tomek bardzo dobra rada! Miałem pisać podobnie;) Brawo!
Rekomendowane odpowiedzi