Skocz do zawartości

Kilka pytań o podłączenie monitora do laptopa

Bezew

Rekomendowane odpowiedzi

Cześć,
planuję dokupić drugi monitor do laptopa. Pierwszy z nich to 1080p i 75 Hz, a drugi to 1440p i 144 Hz lub więcej. I tu zaczynają się problemy.

1. Mam tylko jeden port HDMI w laptopie, a do tego USB C 3.2 gen 2, niestety nie thunderbolt. Czy do takiego złącza uda się podpiąć ten słabszy monitor chociaż na 60 Hz korzystając z jakiejś przejściówki? To będzie monitor z boku, nie będę go i tak wykorzystywał do gier tylko do pracy więc na spokojnie te 60 Hz wystarczy.

2. Czytałem o przepustowości HDMI, w różnych miejscach różne informacje. Jeśli chodzi o wersje HDMI to sam nie wiem czy to 2.0 czy 2.1. Na stronie producenta jest napisane, że niby laptopy z tej serii mają 2.1, ale jak się wejdzie w informacje o konkretnym modelu to też ciężko stwierdzić. Czy za pomocą HDMI będzie dało się podłączyć monitor 1440p z jakąś sensowną częstotliwością odświeżania? Bo jak mam dopłacać do 144 Hz a korzystać tylko z 60 to trochę bez sensu.

Jeszcze link do samego laptopa: https://www.acer.com/pl-pl/laptops/nitro/nitro-5/pdp/NH.QEWEP.004