Skocz do zawartości

Kilka pytań o podłączenie monitora do laptopa

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Cześć,
planuję dokupić drugi monitor do laptopa. Pierwszy z nich to 1080p i 75 Hz, a drugi to 1440p i 144 Hz lub więcej. I tu zaczynają się problemy.

1. Mam tylko jeden port HDMI w laptopie, a do tego USB C 3.2 gen 2, niestety nie thunderbolt. Czy do takiego złącza uda się podpiąć ten słabszy monitor chociaż na 60 Hz korzystając z jakiejś przejściówki? To będzie monitor z boku, nie będę go i tak wykorzystywał do gier tylko do pracy więc na spokojnie te 60 Hz wystarczy.

2. Czytałem o przepustowości HDMI, w różnych miejscach różne informacje. Jeśli chodzi o wersje HDMI to sam nie wiem czy to 2.0 czy 2.1. Na stronie producenta jest napisane, że niby laptopy z tej serii mają 2.1, ale jak się wejdzie w informacje o konkretnym modelu to też ciężko stwierdzić. Czy za pomocą HDMI będzie dało się podłączyć monitor 1440p z jakąś sensowną częstotliwością odświeżania? Bo jak mam dopłacać do 144 Hz a korzystać tylko z 60 to trochę bez sensu.

Jeszcze link do samego laptopa: https://www.acer.com/pl-pl/laptops/nitro/nitro-5/pdp/NH.QEWEP.004

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Popularne tematy

• Najnowsze posty

• A po co, nie mam czasu Cargo czeka
    • Ale do jaskini nie wejdziesz, i panny nie uratujesz, a gorącej nocy nie będzie. 
    • Żeby przedsiębiorcy nie robili wałów i płacili psie pieniądze. Wyzysk obcokrajowców to norma na zachodzie 
    • Daj screena jak wyczysciles skelige ze wszystkich znacznikow   Widzisz ja lubie czyscic gry i skelige to byla za duzo dla mnie, a jak jest za duzo dla mnie to dla normalnego czlowieka jest to nie realne    
    • To zależy czy ostre kątowe 90 stopni     czy łagodne 90 stopni   Jeśli mogę używam tych łagodnych 90 stopni (szczególnie w mocno rozbudowanych loop bo typowy prosty loop to pikuś)  ale one zawalają sporo miejsca w buildzie.   Poza tym nie do końca wierzę w info z danymi z restrykcji komponentów takich jak złączki 90 stopni w necie bo różna konstrukcja lepsza czy gorsza wewnątrz tych złączek (jakość wykonania brak ostrych krawędzi) jest zależna od producenta.   Ponieważ Bitspower używam od 15 lat a były CLC w których tego pakowałem absurdalne ilości jak Obsidian 2020 (miał około 30 złączek kątowych ostrych 90 stopni Bitsa ale to dual loop) to co ma działać będzie działać ile byś nie nawalił złączek 90 stopni.         Flow będzie tylko taki na low rpm pompy sobie ale mało kto potrzebuje super szybkich loop z flow 250+ ... bo po co? Niestety D5 jak z tak rozbudowanym loop skręcany na low rpm to bidna sobie nie radzi  i trzeba turbo loop zrobić z 2xD5 lub dual loop aby to wyciszyć i nie piłować pomp na 100% mocy.   W Deuterium jest 188l/h z dual D5 na 100% mocy i 85l/h z 60% mocy pomp (SR2 560mm podpięta 4 parami QDC Koolance) a popatrz jaki tu jest zlot złączek kątowych ostrych. Dwadzieścia kilka sztuk ostrych kątowych 90 stopni w single loop.                 Najbardziej zabija flow spreader bloku CPU i bloku GPU reszta komponentów jak złączki to nie ma dramatu za to zwracam uwagę na restrykcję chłodnic i wielo chłodnicowe układy na HWLabs SR1  a teraz SR2 budowałem (opcjonalnie Alphacool NexXxoS UT60 jak kto patrzy na cenę nie jakość wykonania) Koolance QDC też bym nie ignorował z ich restrykcją i nie przesadzał z ich ilością w loop (o ile dobrze pamiętam to 3% restrykcji na jednej parze QDC dostajemy). Są testy w necie ile QDC V3 zabiera flow w poszczególnych rewizjach.   Martin około 2011 roku robił obrazowe porównanie restrykcji złączek  podając ile kątówek 90 stopni ostrych wprowadza w loop restrykcję równą restrykcji bloku CPU.   No...niezłe stado trzeba było dowalić tych ostrych 90 stopni aby restrykcja była równa restrykcji bloku CPU. https://martinsliquidlab.wordpress.com/2011/01/30/fittings-and-elbow-impacts/ Niestety fotka obrazująca ten fakt przepadła bo Imgeshack zdechł (po tym jak pazerni się stali i hajs chcieli za utrzymanie konta).   Wstawiałem to info z tą fotką na Labie ale poszedł do piachu a z nim wszystkie przydatne info.   To były czasy kiedy ludziom się chciało badać sprawdzać testować i wiedzieć...teraz takich stronek nie uświadczysz.          
  • Aktywni użytkownicy

• Dodaj nową pozycję...