rigie2 0 Opublikowano 2 Września Opublikowano 2 Września Dobry forumowicze! Przychodzę do was z pytaniem odnośnie dobrania części do update mojego już dawno przestarzałego PC. Aktualnie mam wrażenie, że karta graficzna jest dosyć mocno ograniczana przez resztę podzespołów i chciałbym to zmienić. Myślę, że do wydania miałbym max 2 tyś pln - ponieważ według mnie jest tutaj max opłacalności zabiegu, gdyż za 4 tyś pln będę mógł pewnie kupić dużo, dużo lepszy sprzęt. Pytanie do was, czy w zakładanym budżecie, damy radę wykorzystać potencjał karty graficznej (głownie gram w CS2, chociaż chciałbym ruszyć Forze Horizon 5), zakładam, że do wymiany będzie cała płyta główna, oczywiście dysk ssd, no i wszystko co idzie razem z płytą główną. Czy taki zabieg ma w ogóle sens? Wyszedłem z bycia na bieżąco wiele lat temu i wy pewnie doradzicie mi lepiej :) Aktualnie moje podzespoły wyglądają następująco: Procesor Intel(R) Core(TM) i5-4690 CPU @ 3.50GHz 3.50 GHz RAM: 16GB (nie pamiętam dokładnie modelu) Płyta główna: MSI H97M mATX Dysk jakieś stare HDD Grafika, GeForce GTX 1660 SUPER 6GB Pozdrawiam, Rigie
x-kom 63 Opublikowano 3 Września Opublikowano 3 Września Cześć @rigie2, do 2 tyś niestety nie zmieścimy się na nowej AM5, natomiast złożyłem dla ciebie zestaw na R5 5600 + 32 GB RAM z solidną płytą, szybkim dyskiem, mocnym zasilaczem i porządną przewiewną obudową. Teraz włożysz sobie 1660S a w przyszłości możesz dołożyć lepszą kartę. Z kodem: "komponenty" wyjdzie 2 014 zł.
rigie2 0 Opublikowano 4 Września Autor Opublikowano 4 Września Dnia 3.09.2024 o 12:05, x-kom napisał: Cześć @rigie2, do 2 tyś niestety nie zmieścimy się na nowej AM5, natomiast złożyłem dla ciebie zestaw na R5 5600 + 32 GB RAM z solidną płytą, szybkim dyskiem, mocnym zasilaczem i porządną przewiewną obudową. Teraz włożysz sobie 1660S a w przyszłości możesz dołożyć lepszą kartę. Z kodem: "komponenty" wyjdzie 2 014 zł. Dziękuję za odpowiedź, w takim razie chyba jednak poczekam i kupię całość. Dodatkowo tak na szybko jakbym chciał zmienić dysk z HDD na SSD do aktualnej płyty, jaki wybrać? Teoretycznie mam takie złącza: Jakiś sensowny dysk SSD się uda znaleźć który zastąpi starego HDD?
x-kom 63 Opublikowano 5 Września Opublikowano 5 Września Jeśli to H97M-G43, to można dołożyć M.2 SATA natomiast prawie w tej samej cenie (z kodem: "komponenty") są już dyski pcie 4x4 np. Patriot 1TB tylko musiałbyś zmienić płytę.
rigie2 0 Opublikowano 5 Września Autor Opublikowano 5 Września 2 godziny temu, x-kom napisał: Jeśli to H97M-G43, to można dołożyć M.2 SATA natomiast prawie w tej samej cenie (z kodem: "komponenty") są już dyski pcie 4x4 np. Patriot 1TB tylko musiałbyś zmienić płytę. niestety to HM97M-35, umknęło mi to w pisaniu posta
x-kom 63 Opublikowano 5 Września Opublikowano 5 Września 2 godziny temu, rigie2 napisał: to HM97M-35 Ok, w takim razie SATA 2,5". Zależy ile potrzebujesz miejsca bo jeśli na system i przeglądarkę to nawet 128 GB wystarczy, ewentualnie 512 GB z kodem: "komponenty". Czy chcesz więcej ?
Rekomendowane odpowiedzi