Skocz do zawartości

RX 8xxx (RDNA 4) - wątek zbiorczy

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Patrzałem niedawno o tej mocy na porządniejsze Corsair, Super Flower czy be quiet i tam pod 600-800 zł podchodzą.

U siebie wpadłem na taki pomysł, że na razie nie zmieniam zasilacza, jak wyjdą w końcu te nowe karty, to kupuję do aktualnego zasilacza kabel kątowy 12v-2x6 (to poniżej 100 zł chodzą), potem w miarę upływu czasu wleci nowa 5070 Ti lub 5080 (jeśli wyjdzie wersja 24 GB), podłączę to wszystko do kupy i będę wiedział czy będę potrzebował nowego, mocniejszego zasilacza.

I niemal na pewno jeszcze wleci nowa obudowa, powód będzie tylko jeden - przymus, jeśli vendorzy postawią na konstrukcje głównie powyżej 32 cm długości.

Opublikowano

Tak, też widziałem grubo ponad 500zł, Seasonic jak moje, ale teraz mają inne wersje, tj numerki, więc się pogubiłem to nawet ponad 800zł za 850W. Na pewno nie chcę prądożernej karty, do 3tyś i tak mam RTX 4070Super, a ona tyle nie ciągnie, ale jak pisałem nie chcę 12gb, bo mam pewne obawy co do tego czy karta na dłuższą metę podoła, odpalenie RT/PT, FG to kosztuje, a gdzie reszta, i trzeba się posiłkować DLSS, a zaś te Radeony to widać kiepsko wypadają na tle poboru prądu, ta bariera ok 3tyś za kartę to jest maks, i raczej w tych widełkach nie ma prądożernych kart, AMD może kiedyś się poprawi, może jak wyjdą te nowe UDNA czy jak się mają zwać.

Na razie to dywagacje na temat nowych kart, jest mało przecieków, dużo mniej o specyfikacji niż u nVidii, jedynie wiemy, że ma wydajnościowo być pomiędzy GRE a XT albo poniżej 4080, no i mieć 16gb vram, czyli mniej niż 7900XT. Na pewno celuję w 9070XT ewentualnie bez XT.

Opublikowano (edytowane)

Przy poborach rzędu 200-250w nie ma żadnych przeciwwskazań aby podłączyć 2x8 czy tam 2x6pin z jednego kabla... za 400-450zł z nówek idzie kupić porządny zasilacz 750/850w w standardzie atx 3.0/3.1

Edytowane przez Send1N
  • Upvote 1
Opublikowano
5 minut temu, Send1N napisał(a):

Przy poborach rzędu 200-250w nie ma żadnych przeciwwskazań aby podłączyć 2x8 czy tam 2x6pin z jednego kabla... za 400-450zł z nówek idzie kupić porządny zasilacz 750/850w w standardzie atx 3.0/3.1

Teoretycznie kable za złączem / dwoma złączami 6+2-pin są projektowane tak, żeby wytrzymały 150 W mocy. Bez problemów w praktyce wytrzymują 200 W, ale więcej to zależy od szczęścia 8:E. Na pewno można powiedzieć, że 300 W mogą nie dać rady wytrzymać, a wielu ludzi do dnia dzisiejszego daje się mylić, że jeden kabel z dwoma złączami 6+2-pin to 300 W mocy i daje radę tyle prądu zasilić. No nie, jeden kabel PCIe niezależnie od liczby złącz to i tak maksymalnie 150 W ma wytrzymać w teorii.

Co do tańszych zasilaczy, pewnie się znajdą, ale trzeba liczyć się z tym, że nie będzie 80+ Gold (a ledwie 80+ Bronze), modularnego okablowania, trybu półpasywnego dla wentylatora itd.

Opublikowano
4 godziny temu, Send1N napisał(a):

Mnie jedyne co zaskoczyło to to że po zbyt wysokim oc vramu pc się pop prostu restartuje jak przy ewentualnych problemach z zasilaczem czy zbyt niskim napięciem na cpu, na NV po przekręceniu pamięci były po prostu artefakty, to mnie zaskoczyło przez pierwsze dni używania, innych problemów nie miałem w dodatku te sobie sam narobiłem ;) 

U mnie się nawarstwiło + Windows 11 + ostatnie patche H1 zaczęły powodować problemy. Pominę już perypetie na H2 gdzie dzięki synchronizacji opery straciłem wszystkie hasła oprócz bogu dziękować konta google nigdy więcej tego gówna only firefox :sciana: Ostatecznie standardowo AMD grzebało przy biosie. Ostatnią niewiadomą było randomowe zawieszanie się UEFI przy bootowaniu. Tutaj miałem sytuacje jak z Xonarem STX2 gdzie między updateami biosu super śmigający sprzęt nadaje się do wyrzucenia. Tym razem to kopiarka do dysków Uniteka przy starcie ta bootuje pierwsza i losowo wstrzymuje bootowanie rozkręcając HDD i wysypuje bios ale żeby nie było za łatwo nie robi tego zawsze.  
Najgorsze jest to, że testery nic nie wykazywały znaczy OCCT by wykazał ale musiałbym mieć full wersje, bo rejestruje whea dopiero po jakichś 1,5h czyli od 24 pętli w górę. Przez to whea logger jest czysty a testy RAMU możesz sobie ganiać do usranej śmierci. Radeon nie był winny choć myślałem, że jest uwalony, bo jak wyłączałem Rebar i HAGS to jako tako to działało. Ponadto wydaje mi się, że Win11 24H2 wcześniej zaczyna walić whea niż poprzednie edycje. 

Ktoś może zrobi z tego pożytek jak mu Radeon przyświruje, bo wcale nie tak łatwo było to zdiagnozować. 2 proce, 2 płyty i różne komplety ramu i wszystko wskazywało na Radeona a to nie był on xD
Obecnie robię posrane zegary w stylu 3 GHz w standardowym limie 392W z FSRQ i 2.8+ w natywnym 2160p wcześniej coś takiego tylko w benchach jak time spy :). Obecnie śmigam na 24.10.1 aby mi się FFXVI nie srało, że stary driver. Wszystko gra i buczy i na redditach sporo podobnych objawów ale mam konto zablokowane a przy okazji nie znam hasła więc wywalone.

Wracając do RDNA4 patrząc po troll hype na stronkach ala videocardz czy wcctech, to widzę to tak, że z pełnym PL 330W na karcie od AIB będzie wydajność 7900XT przy obecnej cenie 7900XT. Jeśli AMD wyrzeźbiło coś dobrego z FSR4 to dostaniemy locka na RDNA3 wszak muszą mieć jakiś feature aby RDNA4 sprzedać a bez tego ja takiego nie widzę a jeśli to taki crap jak na PS5pro to będzie i na RDNA3. Jak AMD dalej nie zrobiło odpowiednika RR z DLSS to dalej ray tracing będzie wyglądał jak zaszumione gówno na Radeonie i będzie szkoda prądu i fpsów aby raczyć się to sraczką. Jeśli ta 9070XT będzie u nas za 3k na premiere, to lepiej będzie kupić na wyprzedaży 7900XT choćby ze względu na 20GB Vramu

12 minut temu, Send1N napisał(a):

E tam podłączałem 2070S czy rtx 4070 z jednego kabla - obie karty +200W, 0 problemów.

Podłączałem 3080 na jednym kablu i 370W też nie robiło problemów.

• Like 1
  • Upvote 1
Opublikowano
15 minut temu, Spl97 napisał(a):

trybu półpasywnego dla wentylatora itd.

Mój seasonic ma pół pasywny, ale mam to wyłączone od jakiegoś czasu.

7 minut temu, Art385 napisał(a):

Jeśli ta 9070XT będzie u nas za 3k na premiere, to lepiej będzie kupić na wyprzedaży 7900XT choćby ze względu na 20GB Vramu

Zobaczy się, dlatego czekam na CES, ale i tak trzeba poczekać na zewn testy, bo tabelki tabelkami, wiadomo manipulacje itp

Opublikowano
22 minuty temu, Spl97 napisał(a):

Co do tańszych zasilaczy, pewnie się znajdą, ale trzeba liczyć się z tym, że nie będzie 80+ Gold (a ledwie 80+ Bronze), modularnego okablowania, trybu półpasywnego dla wentylatora itd.

https://www.morele.net/zasilacz-asus-tuf-gaming-850w-gold-90ye00s2-b0na00-12706263/?utm_source=google&utm_medium=cpc&utm_campaign=6612073118&gad_source=1 masz porządny zasilacz o mocy 850w, w goldzie w dodatku z trybem półpasywnym w standardzie atx 3.0 z ładnymi kablami nawet poniżej 4 stówek idzie kupić przyzwoity w goldzie z natywnym kablem 12vhpwr https://www.ceneo.pl/159285603

Opublikowano

Ten zasilacz Asusa jest w promo na Morele, kupę lat nie kupowałem na Morele xD normalnie zasilacz kosztuje bliżej 600zł. Zastanawia mnie czy nie brać, ale musiałbym go podpiąć, by przetestować przez 14dni, bo nie zostawię go lezącego na przeczekanie, minie mi możliwość ewentualnego zwrotu, ale Morele i tak są cwaniaki ze zwrotami jak się nie raz czytało.

Opublikowano (edytowane)

@Reddzik Do 200w masz tryb pasywny więc w idle wentylator nie będzie kręcił wcale powyżej będą obroty w zakresie 750-1100rpm, platforma seasonica, w takiej kasie warto kupić jak ktoś potrzebuje zmienić psu.

@Vexis tam była pokazana 7900xt z tymi 3 wtyczkami było już to mówione ;) 

Edytowane przez Send1N
Opublikowano (edytowane)

Po co temu 7900XT 3 wtyczki, też nie wiem :D

Edit: Tak czy inaczej zapowiada się lipa i nie nastawiam się pozytywnie do tego 9070XT. Może mnie AMD miło rozczaruje.

Edytowane przez Vexis
  • Upvote 1
Opublikowano (edytowane)

W recenzji na benchu:

Wiązki są długie, więc nie powinno być problemów z podłączeniem sprzętu nawet w większych obudowach. Oprócz standardowych wtyczek PCIe 6+2 pin (szkoda, że tylko trzech, bo konkurencja daje cztery lub nawet sześć wtyków) zasilacz oferuje też nowe złącze PCIe 5.0 12VHPWR 600 W, które pozwala bezpośrednio podłączyć zasilanie do nowych kart graficznych GeForce RTX 4000. Warto jednak mieć na uwadze, że jest ono zamienne z dwoma wtykami PCIe 6+2 pin, co jeszcze bardziej ogranicza ich liczbę po podłączeniu nowej wiązki.

To wygląda tak samo jak u mnie na płycie podłączenie nvme zabiera sloty sata 5+6.

edit: Kupiłem. Czeka mnie zabawa z przekładaniem zasilacza w przyszłym tygodniu, będzie już gotowy na nowe GPU, jakie? Zobaczymy.

edit2: Zasilacz nie ma wyłączenia trybu pasywnego jak ma to miejsce w Seasonicu, bo ja u siebie mam to wyłączone od bardzo dawna, nie pamiętam od kiedy.

Edytowane przez Reddzik
Opublikowano

Zgadza się nie ma, ale tryb działa tak jak powinien czyli w idle/przy przeglądaniu neta YT 0rpm pod obciążeniem się załącza, dodatkowy przycisk do ręcznego włączania/wyłączania jest zbędny, w seasonicu ten wentylator terkotał gdy włączony był tryb pasywny dlatego się go wyłączało aby pracował stale i nie było tego hałasu przy start-stop;) 

Opublikowano

Jak zasilacz jest tak zaprojektowany aby nic nie owiewało bebechów to tak ma być przez te 10 lat, o jakim niebezpieczeństwie myślisz? :E ja tam miałem wyłączony tryb pasywny czyli wciśnięty przycisk tylko z tego względu że wentylator się "tłukł" jak przechodził z 0rpm na obroty i odwrotnie i to był klasyczny przypadek tych focusów ;) 

• Upvote 1