Skocz do zawartości

RX 90xx (RDNA 4) - wątek zbiorczy

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Na razie komp bez zasilacza więc zabawa dalsza dopiero jutro po robocie. 

Tak na szybko jeszcze wrzuciłem go wertykalnie i chyba tego nie lubi, bo niby temperatury takie same, ale 300rpm więcej.

Edytowane przez Krzysiak
Opublikowano (edytowane)
Godzinę temu, voodoo34 napisał(a):

Zdaje się że Pure 9070 ma identyczne chłodzenie jak Pure 9070 XT, przy znacznie niższym poborze nie ma co się dziwić że radzi sobie bardzo dobrze.

No karta jest  gigantyczna (3.1 slota)  nawet jak na TBP z pudełka ktore jest nieco wyższe od standardowego 220W bo 245W i skutek tego taki że temperatury są naprawde niskie, stąd dziwne ze domyślna krzywa wentylatorów na Pure jest TAK agresywnie ustawiona.

Karta podczas pracy  w spoczynku czy w trakcie odtwarzania multimediów nigdy nie załącza wentylatorów, max temp hot spot pod obciążeniem to 61,6'C 

Edytowane przez Frog67
Opublikowano (edytowane)
6 godzin temu, Frog67 napisał(a):

Tylko musiałem krzywą wentylatorów nieco poprawić, co za bałwan (tam w Sapphire) ustawia aby pod obciążeniem było 2400-2700rpm to pojęcia nie mam :sciana:

Skręcone na 1550 i jest bardzo przyzwoicie.

Koleś za to odpowiedzialny nie wie jakie masz warunki w obudowie... możesz mieć piekarnik bez żadnej wentylacji więc krzywa ustawiana jest tak aby w krytycznych przypadkach nie było problemów, tak samo jest z rekomendowanymi zasilaczami, często jest gadka na ten temat że producent ostro zawyża ale nikt nie wie jaki dany osobnik posiada cpu, czy będzie łączone z ryzenem 100W czy może z intelem 300W itd.

2 godziny temu, Krzysiak napisał(a):

Tak na szybko jeszcze wrzuciłem go wertykalnie i chyba tego nie lubi, bo niby temperatury takie same, ale 300rpm więcej.

Czyli już masz 2200rpm? :E 

Edytowane przez Send1N
Opublikowano
W dniu 30.03.2025 o 00:08, leven napisał(a):

Haa... 9070 zmierza do mnie (podoba mi się  takie podejście do rzeczy) :) Ale masz zaangażowanie do AMD pomimo konkurencji  :thumbup: Siła i Honor !

Poproszę o sprawdzenie do jakiego poboru prądu można zejść przy wydajności zbliżonej do stockowej.

Opublikowano (edytowane)
12 minut temu, Miszek napisał(a):

Poproszę o sprawdzenie do jakiego poboru prądu można zejść przy wydajności zbliżonej do stockowej.

No ja zeszłem do 208W i niżej to już idzie spadek wydajności, więc max do ilu moge zejść przy 9070, ale i widziałem i takich co zeszli do 190W przy zachowaniu wydajności z pudełka.

Edytowane przez Frog67
  • Upvote 2
Opublikowano (edytowane)
8 godzin temu, Frog67 napisał(a):

No ja zeszłem do 208W i niżej to już idzie spadek wydajności, więc max do ilu moge zejść przy 9070, ale i widziałem i takich co zeszli do 190W przy zachowaniu wydajności z pudełka.

Odnosisz się do pytania o 9070 więc obniżenie poboru z 220 do 208W wydaje się być niczym specjalnym...

Jeśli masz na myśli 9070xt to odwrotnie bo obniżenie o 100W poboru przy zachowaniu tej samej wydajności co na ustawieniach default'owych wydaje się nieprawdopodobnie duże i jeśli to prawda to świadczy jedynie o bublu projektowym karty%-)

Edit: ok doczytałem, że Twoja karta ma wyższe TGP już z pudełka więc wszystko nabiera sensu:balon: 

Edytowane przez jankooo
Opublikowano
39 minut temu, CzerwonyJohn napisał(a):

Który model 9070 XT można ustawić power limit powyżej 100%?

Pewnie ten z 3x 8 pin i Shappire Nitro.

Dlaczego te z 3x8pin? Każdy ma taką możliwość.

11 minut temu, jankooo napisał(a):

wydaje się nieprawdopodobnie duże

To dobrze, że ci się wydaje :D 

Opublikowano
1 minutę temu, jankooo napisał(a):

@wkamil73 co "ci" się wydaje? Sorry ale nie wiem co masz w głowie.

Ps. zaimki osobowe piszemy z dużej litery 

Jak będę pisał list do ciebie, to dostaniesz w prezencie duże litery.

Wszystkie obecnie wydawane GPU czy to AMD czy NV zyskują praktycznie we wszystkim (poza niewielkim spadkiem FPS) na obniżaniu poboru mocy, a ty wyskakujesz o bublu projektowym "tej" karty.

14 minut temu, CzerwonyJohn napisał(a):

Czy u was wszystkich temperatura pamięci ma 90

90 to nie, ale niewiele mniej/ Oczywiście przy pełnym obciążeniu GPU, bo przy mniejszym obciążeniu jest gdzieś w okolicy 75-80. VRAM jest gorący na 9070xt.

• Upvote 1
Opublikowano
11 godzin temu, Frog67 napisał(a):

stąd dziwne ze domyślna krzywa wentylatorów na Pure jest TAK agresywnie ustawiona.

Trochę to dziwne bo w rożnych testach kart Sapphire rpm jest znacznie niższy dla wszystkich modeli. Na ComputerBase testowali na premierę obie wersje Pure i wychodziło 1550-1600. Kopiąc po necie za informacjami o nowych Radkach gdzieś (zabijcie mnie ale nie wiem gdzie) przewinął się wpis by czyścić przed instalacją 9070/XT wszystkie stery i programy kontrolujące pracę kart nawet jak się miało wcześniej Radeona z najnowszymi Adrenalin. Chodziło o to że stare ustawienia krzywej obrotów mogą się uaktywniać na nowej karcie, a jak wiadomo 40% obrotów nie zawsze oznacza tego samego rpm nawet dla kart jednego producenta. Coś musi być na rzeczy bo jest spory rozstrzał nawet w obrębie tych samych modeli. Krzywa powinna się dostosowywać do zadanej temperatury. a nie gonić do przodu bez potrzeby.

Godzinę temu, CzerwonyJohn napisał(a):

Który model 9070 XT można ustawić power limit powyżej 100%?

Wszystkie.

21 minut temu, CzerwonyJohn napisał(a):

Czy u was wszystkich temperatura pamięci ma 90°

Jakbyś raczył poczytać ten temat choćby od daty premiery nowych Radków to byś wiedział. Informacji w necie też nie brakuje.

Opublikowano
8 minut temu, wkamil73 napisał(a):

90 to nie, ale niewiele mniej/ Oczywiście przy pełnym obciążeniu GPU, bo przy mniejszym obciążeniu jest gdzieś w okolicy 75-80. VRAM jest gorący na 9070xt.

Nie da się jakoś poprawić fabryki,zmienić na inny termopad albo coś.Ciekłego metalu na pamięci się nie daje.

Opublikowano
2 minuty temu, voodoo34 napisał(a):

Jakbyś raczył poczytać ten temat choćby od daty premiery nowych Radków to byś wiedział. Informacji w necie też nie brakuje.

Czytałem jaśnie panie wszystko wiedzący i odpowiedzi od ciebie nie chciałem.

Opublikowano
4 minuty temu, CzerwonyJohn napisał(a):

Nie da się jakoś poprawić fabryki,zmienić na inny termopad

Ktoś pierwszy musi to sprawdzić czy po aplikacji lepszej jakości termopadów temp vramu spadnie, na NV ampere zmiana padów sporo dawała tylko że największa różnica wychodziła w kopaniu (nawet i ponad 20c) a podczas grania już znacznie mniejsza.

Opublikowano
4 minuty temu, Send1N napisał(a):

Ktoś pierwszy musi to sprawdzić czy po aplikacji lepszej jakości termopadów temp vramu spadnie, na NV ampere zmiana padów sporo dawała tylko że największa różnica wychodziła w kopaniu (nawet i ponad 20c) a podczas grania już znacznie mniejsza

Nikt nie będzie sobie gwarancji odbierał by to sprawdzić.W graniu w gry bez OC tempy wysokie nie będą.A co będzie jak przyjdą upały to będzie +10°.

Może znajdzie się ktoś z dużą kasą,któremu nie będzie szkoda 4 tysięcy by spróbował zmienić termopada z pamięci.

Opublikowano
13 minut temu, wkamil73 napisał(a):

Jak będę pisał list do ciebie, to dostaniesz w prezencie duże litery.

Wszystkie obecnie wydawane GPU czy to AMD czy NV zyskują praktycznie we wszystkim (poza niewielkim spadkiem FPS) na obniżaniu poboru mocy, a ty wyskakujesz o bublu projektowym "tej" karty.

A teraz przeczytaj jeszcze raz całość co napisałem i zastanów się jaki ma sens co odpisałeś.

Wyrywasz z kontekstu część mojej wypowiedzi i na tej podstawie udzielasz cennych szyderczych "porad"- moja odpowiedź:ssij:

Ps. "ciebie" to też zaimek osobowy a forum publiczne możesz traktować jak list jeśli to robi Ci różnicę%-)

Opublikowano (edytowane)

@CzerwonyJohn A dlaczego ma ktoś sobie "gwarancję odebrać" poprzez demontaż chłodzenia? :E mało to plomb do kupienia xD wystarczy że dobierzesz kolor pada zbliżony do oryginalnych tak samo jak z pastą na rdzeniu, po zabiegu założysz chłodzenie i nakleisz nową plombę na śrubkę i nikt się nie kapnie w razie W.

Edytowane przez Send1N
Opublikowano (edytowane)
5 godzin temu, CzerwonyJohn napisał(a):

Czytałem jaśnie panie wszystko wiedzący i odpowiedzi od ciebie nie chciałem.

Jakoś słabo Ci to czytanie szło bo informacje były. Jakbyś pytał o konkrety model to jeszcze by uszło, a tak jak pytałeś, to jakby ktoś miał za Ciebie robić za przeglądarkę. Do wszytko wiedzącego to mi daleko ale niegrzecznie jest wpadać do tematu i zadawać pytania na które odpowiedzi już padały, ale się nie chce przeczytać kilku stron tematu wstecz.

Edytowane przez voodoo34
Opublikowano
Teraz, wkamil73 napisał(a):

Ale nie mów mi łaskawie co mam a czego nie mam robić :D 

Łaskawie to zrobię:thumbup: więc może odniesiesz się do meritum sprawy czy chowamy głowę w piasek i udajemy, że nic sie nie stało.%-) 

Robisz uv, uzyskujesz -100W i cieszysz się fabryczną wydajnością- jak to jest z tymi Radeonami?:hihot: