Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
25 minut temu, kalderon napisał(a):

BIOS jest obecnie w zasadzie jeden dla całego chipsetu w ramach danej marki, problemów jest tyle samo, ilość złącz to kwestia osobista - ile ktoś potrzebuje i jest w stanie za to zapłacić, obecnie wykonanie nawet tańszych płyt musi być solidne dla utrzymania integralności sygnałów PCI-E 4/5 czy wysoko taktowanego RAMu.

Nie powiesz mi ze plyta za 800 ma ta sama jakosc wykonania i stabilnosc sygnalow jak plyta za 1600 czy 2500 zl :)

Biosy sa różne, to firmware do obsługi cpu jest ten sam.

Opublikowano

Sam fakt, że płyta wspiera PCI-E 5 czy DDR5 wymusza odpowiedni poziom wykonania którego nie ma się co wstydzić. Płyty za 2k mogą mieć jeszcze więcej warstw PCB żeby np. bawić się w OC RAMu ponad 8000MT/s, ale dopóki nie masz zamiaru tego robić to po prostu wydajesz więcej pieniędzy.

AGESA jest ta sama, BIOS jest w dużej mierze ten sam tylko aktualizowany pod konkretne wyposażenie danej płyty.

Opublikowano (edytowane)
1 godzinę temu, Zachy napisał(a):

Nie powiesz mi ze plyta za 800 ma ta sama jakosc wykonania i stabilnosc sygnalow jak plyta za 1600 czy 2500 zl :)

Biosy sa różne, to firmware do obsługi cpu jest ten sam.

O czym ty chlopie gadasz, "stabilność sygnałów" grubo tam masz. Przeczyta to laik jakiś i kompletnie już jest zagubiony. 

Na co ta twoja stabilnosc sygnałow wpływa?

Edytowane przez asmanty
  • Upvote 1
Opublikowano
1 godzinę temu, zxc napisał(a):

Do 4080 i wyżej..

Seasonic 650w bez żadnego problemu wystarczy do 4080 i 9800x3d. U mnie przy odkręconej karcie na 320W i procku, który pobiera więcej niż 9800x3d nawet się nie poci.

Opublikowano (edytowane)
7 minut temu, asmanty napisał(a):

Na co ta twoja stabilnosc sygnałow wpływa?

Nie wiesz, ale musisz sie pokazac.

Na mozliwosci oc wplywa, a jest pokloisem np 8 czy 10 warstw pcb vs 6 w budzetowych mobo.

Tak samo byl ram 6 warstwowy, teraz jest 8 i niekiedy 10 warstwowy.

Zgadnij po co...

Wystarczy?

Edytowane przez Zachy
Opublikowano (edytowane)
24 minuty temu, razeks napisał(a):

Seasonic 650w bez żadnego problemu wystarczy do 4080 i 9800x3d. U mnie przy odkręconej karcie na 320W i procku, który pobiera więcej niż 9800x3d nawet się nie poci.

Pod obciążeniem, czy w windowsie? Są też, inne podzespoły.. Wybiera się, tak by jeszcze była rezerwa.. Blacku/Lipton, do zestawów komputerowych pod 7800x3d i 4080 dają 850, a nawet 1000w

Edytowane przez zxc
Opublikowano (edytowane)
28 minut temu, Zachy napisał(a):

Nie wiesz, ale musisz sie pokazac.

Na mozliwosci oc wplywa, a jest pokloisem np 8 czy 10 warstw pcb vs 6 w budzetowych mobo.

Zgadnij po co...

Wystarczy?

co nie zmienia faktu ze troche przesadzasz :D
płyta za 600zł ogarnie 9800x3d i jego OC - KONIEC KROPKA :D

nie popadajmy w skrajności
co tez nie zmienia faktu ze skoro znajduja sie ludzi co dokupuja pakiety stylistyczne za 100k do fur, to znajda sie tacy co kupia plyte za 2,5 klocka - bo przeciez drozsza = lepsza :rotfl:

Edytowane przez Ali
  • Upvote 1
Opublikowano
55 minut temu, Zachy napisał(a):

Zgadnij po co...

Dla tych co się lubią pobawić w OC tak to ktoś wczyta expo 6000cl30 i na bieda płycie, timingi też zacieśni jak zechce. Wszytko dla ludzi. Zależy co kto potrzebuje.

Opublikowano (edytowane)
47 minut temu, zxc napisał(a):

Pod obciążeniem, czy w windowsie? Są też, inne podzespoły.. Wybiera się, tak by jeszcze była rezerwa.. Blacku/Lipton, do zestawów komputerowych pod 7800x3d i 4080 dają 850, a nawet 1000w

Żeby był zapas na przyszłość, np. na i9+5090. Zestaw z 9800X3D + 4080 może pociągnie 450-500W pod obciążeniem i to bardziej syntetycznym.

Edytowane przez kalderon
  • Upvote 1
Opublikowano (edytowane)
57 minut temu, zxc napisał(a):

Nawet w testach occt z jednoczesnym obciążeniem grafy na 320W i procka na 155W. Szczerze mało mnie obchodzi co oni polecają do zestawów, wiadomo że są one robione z zapasem, sporym zapasem. Co innego jest tworzyć taki zestaw od podstaw- wtedy jasne lepiej wziąć mocniejszy zasilacz, ale co innego gdy ktoś już taki posiada bo potrzeby wymiany nie ma. Natomiast dobre 650W w goldzie pod 4080s jest wystarczające, zresztą znam osoby które do seasonica 650w miały 4090, na pclab było kilka takich osób i u nich to działało bez problemów.

Edytowane przez razeks
Opublikowano

To, napiszcie to pod tematem "jaki zasilacz pod 9800x3d". Widzę, że wszyscy dbacie o każdą złotówkę xD.. Biorę najlepszy procek, najlepszą kartę graficzną, a wszystko inne byle bylo, na jakiś styk, byle działało xD..

Opublikowano

@zxcTo na moim przykładzie: 320W z GPU, 155W z CPU, jakieś 50W z innych komponentów, tj. łącznie 525W i to w syntetycznym, absolutnie maksymalnym obciążeniu, którego nigdy w grach nie zobaczysz. Zasilacz 650W, czyli jakieś 81% mocy znamionowej. Co tu jest "na styk" twoim zdaniem? Jasne jak składasz kompa to bierz z zapasem, jak już masz to zmieniać nie musisz. Po prostu nie wypowiadaj się głupio na jakieś tematy o których nie masz pojęcia.

Opublikowano (edytowane)

Nie bierzesz pod uwage peakow sygnalow, one grubo ponad tdp/tbp ida

I mozesz zaliczac restary kompa niekontrolowane.

Ale spoko kupujcie grafe za 4000 i wiecej a zasilacz z malym zapasem albo na styk :placz::faja:

Edytowane przez Zachy
  • Like 1
Opublikowano
4 minuty temu, razeks napisał(a):

@zxcTo na moim przykładzie: 320W z GPU, 155W z CPU, jakieś 50W z innych komponentów, tj. łącznie 525W i to w syntetycznym, absolutnie maksymalnym obciążeniu, którego nigdy w grach nie zobaczysz. Zasilacz 650W, czyli jakieś 81% mocy znamionowej. Co tu jest "na styk" twoim zdaniem? Jasne jak składasz kompa to bierz z zapasem, jak już masz to zmieniać nie musisz. Po prostu nie wypowiadaj się głupio na jakieś tematy o których nie masz pojęcia.

Wybór zasilacza, to nie są tylko W, są też inne rzeczy istotne...

4 minuty temu, Zachy napisał(a):

Nie bierzesz pod uwage peakow sygnalow, one grubo ponad tdp/tbp ida

I mozesz zaliczac restary kompa niekontrolowane.

Ale spoko kupujcie grafe za 4000 i wiecej a zasilacz z malym zapasem albo na styk :placz::faja:

Oj pamiętam te resety, oni trochę muszą to przeżyć, i stracić, by zrozumieć.. 

• Haha 1
  • Upvote 1
Opublikowano (edytowane)

300? To ja w 2-3 miesiace więcej skladalem :D

Ale spoko twoj komputer twoje decyzje.

Ja na mobo i zasilaczu nie oszczedzam bo mozna sie przejechac, szczegolnie jak zasilacz zaliczy pare lat pracy...

Edytowane przez Zachy
Opublikowano (edytowane)
3 minuty temu, zxc napisał(a):

Wybór zasilacza, to nie są tylko W, są też inne rzeczy istotne...

Nikt tu nie poleca zasilaczy w stylu Bandit Power

1 minutę temu, Zachy napisał(a):

300? To ja w miesiac więcej skladalem :D

Ale ja nigdy w branży nie pracowałem, tylko własne i po znajomych. Nikt do tej pory nie narzekał😄

Edytowane przez razeks
Opublikowano

Btw... 

@PiPoLiNiO kazał przekazać, że udało mu się wyrwać z izolatki w psychiatryku, zakupił nowy RAMIK i 9800X3D śmiga na 6400 i fclck 2200. Gorąco Was pozdrawia

Troszkę mu ustawiać pomagam ;)

• Like 1
Opublikowano

@Zachypicki to zasilacze powinny przetrwać. Jak się restartwoaly Focusy od seasonica to leciały na gwarancję.

Teraz dali normę ATX 3.1 to 200% zasilacz powinien wytrzymać w 100us.

650w pod 9800x3d i 3080/4080 jest w sam raz. Nowy zestaw wiadomo lepiej dać minimum 750w.

Miałem 550w z 3700x i 3080 zmieniłem na 860w ale nic mi się nie wywalało.

Opublikowano (edytowane)

No jak ktos tu pisze ze laduje stara 650 czy 750 pod 4090 no to troche slabo.

Te zasilacze juz troche przepracowaly. Ale jak ktos lubi ryzyko to i w takiwgo totka moze grac :Up_to_s::piwko:

Edytowane przez Zachy
Opublikowano

@ZachyKrecisz się już. Sesonic solidny zasilacz po co zmieniać do chwilę. Nie pod 4090 a pod 4080. To Ty chybalubisz nabijać kasę producentom i kupujesz nadwyniarowe zasilacze i płyty na zapas których możliwości często są potrzebne komuś kto robi OC na ciekłej azocie;) Też tak trochę wyolbrzymione

• Like 1
  • Upvote 1
Opublikowano (edytowane)

Ja ludziom nie zagladam do portfeli tylko pisze o braku bezpiecznego doboru komponentow.

To ze lubie miec topke w czyms to moj wybor. Nie jest napisane ze mam cieklym azotem moj zestaw atakowac. :lol2:

Ja podkrecam ale bezpiecznych granicach i rozsadnie traktuje zestaw napieciami i ustawieniami.

Nie mowie ze ludzie maja kupowac to co ja... Mi to generalnie zwisa.

Ale jak ktos do starego zasilacza laduje nowe komponenty i to tskiego z niskim wattage jego problem jak cos sie stanie, a to tylko proszenie sie o klopoty.

Edytowane przez Zachy
Opublikowano

Tylko tam nie ma niebezpieczeństwa z tym zasilaczem i tym zestawem. Namawiając kogoś na zmianę narażasz już kogoś na niepotrzebne wydatki.

Sam sobie możesz kupować topke i zmieniać zasilacze jak skarpetki ale innym nie mac w głowie;)