Bicie rekordu
-
Popularne tematy
-
Najnowsze posty
-
Przez LeBomB · Opublikowano
To fakt, ale porozumienia paryskie są jasne, a porozumienie jest dokumentem, który wymagał ratyfikacji, czego dokonało 170 państw. Tak, USA, Chiny i nawet Indie. Co do reszty, to korporacje też mają swoją granicę. Gdzie? W sile nabywczej ludzi. Maksymalizacja zysków nie może trwać w nieskończoność, co pokazuje choćby obecnie rynek motoryzacyjny w Europie. Upada, bo ktoś kiedyś pomyślał, że jak się będzie częściej psuło to ludzie będą więcej kupowali i się przeliczył, bo okazało się że kupią, ale tańsze, bo skoro droższe też się psuje to po co przepłacać. To dotyczy wielu produktów. Ogólnie temat rzeka, bo tu jest tyle ze sobą zazębionych spraw, że ciężko wskazać nawet kilka konkretnych przyczyn i w zasadzie czynnik ekologiczny tak na prawdę stoi daleko na liście, a stał się dobrym argumentem dla korporacji by wmówić ludziom, że przez to musi być drożej. -
Przez Badalamann · Opublikowano
@kalderon W tym scenariuszu pewnie. Inne zakładają że Chiny zaatakują na tyle gwałtownie że zdołają zająć część Tajwanu a w najgorszym razie i prawie cały czy cały. I trzeba będzie go odbić. Równocześnie ważne będzie zarządzanie eskalacją. Użycie uzbrojenia o ograniczonej mocy i zasięgu i walki tylko na Tajwanie i na wodach przybrzeżnych. Dla USA i sojuszników będzie ważne by Chiny nie zaczęły atakować naszych baz, nie mówiąc o miastach. Więc my ich też nie zaatakujemy. Nie chcemy by przecinali za dużo kabli, nie mówiąc o gazo i ropociągach czy platformach. To dokładnie to samo co przy scenariuszach wojny z Rosją w Europie. Możliwe że teatrem działań będą tylko Państwa Bałtyckie i wschodnia Polska, czy nawet, w super optymistycznych scenariuszach tylko Państwa Bałtyckie. Rosjanie nie uderzą na inne cele europejskie, wojska zachodnie również nie uderzą na ich cele poza frontem i jego bezpośrednim zapleczem. I to na te względnie niewielkie obszary walk będziemy słać wojska. -
Przez Kelam · Opublikowano
Nowa generacja już na horyzoncie. Ja bym czekał. -
Przez Spl97 · Opublikowano
Dam tu małą aktualizację, dla tych, którzy śledzili projekt budowy mojego kompa Retro v2 oparty o Socket LGA 1156 i zastępujący poprzedni Retro komp z płytą główną pod Socket AM2 i posiadającą chipset NV. Powiem tyle, udało się ukończyć ten projekt w pełni, w ubiegłym tygodniu poskładałem zusammen do kupy, w weekend główne testy maszyny odbyły się, a dziś były ostatnie szlify i detale. Należy oczekiwać tu wpisu, na którym opiszę wszystko się działo od lipca do listopada br. Powiem od razu, gdyż zacząłem zebrać wszystkie fakty oraz przygody, których zdecydowanie nie brakowało, wyjdzie bardzo bardzo długi tekst i obecnie dojechałem ledwo do połowy opisania w formie tekstu, więc jeśli opublikuję jeszcze w tym tygodniu, to będzie super .
-
-
Aktywni użytkownicy
Rekomendowane odpowiedzi