Skocz do zawartości

Losowe wyłączenia komputera

Rekomendowane odpowiedzi

Hej,

świeże konto i od razu problem :) Tak jak w tytule, komputer zaczął mi się nagle wyłączać. Momenty są kompletnie losowe, czasem w idle, czasem internet albo YT. Co ciekawe rzadko w czasie większego obciążenia. Prawdopodobnie coś padło/pada, tylko teraz trzeba ustalić co to może być.

Komp to:

asrock a620i lightning wifi

Ryzen 7500f 

Chłodzenie CPU - Thermalright AXP90-X47 

GPU - Asus Dual RTX4070s 

Dysk - Lexar 790 2TB

Ramy - 32GB Kingston Fury Beast 6000 (chcą działać tylko na EXPO 5600)

Całość w obudowie ITX - Fractal Terra

Zasilacz - Corsair SF750

Komputer w miare świeży, wszystko nadal na gwarancji.

Temperatury chyba są ok, jak teraz sprawdzam to procesor w idle czy w trakcie lekkiej pracy oscyluje w okolicach 52-58 stopni. Przy obciążeniu nie przekracza 75. Grafika w idle pasywnie 42, obciążenie 62.

Myślałem że to RAMy, ale sprawdzam od rana i tutaj jest dziwnie. Przejechałem obie kostki memtestem i przeszły pozytywnie. Jak wsadzam jedną w obojętnie który slot, to komputer  zdaje się pracować normalnie. Jak siedzą obie to zaczyna się wyłączać. Czy to by wskazywało na płytę główną? Czy zasilacz nadal jest w gronie podejrzanych? Może coś innego? Bardzo proszę o jakieś sugestie.

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Popularne tematy

• Najnowsze posty

• Proszę Cię. Twoja naiwność jest urocza.
    • Spokojnie, spokojnie. 2 miechy przerwy u niej było z graniem, a ogólnie ma dołek formy już od połowy roku. Do tego zmiana trenera. Może być tak, że Iga w przyszłym roku nie będzie się specjalnie spinać o punkty i walkę o jedynkę, a bardziej się skupi na dopracowania swojej gry - zwłaszcza z nowym trenerem na pokładzie. Ale to jest daleko od jej skończenia się. Jeżeli ją ominą kontuzje, to ona jeszcze z 10 lat będzie albo w ścisłym topie, albo niedaleko tego poziomu. Na mączce zawsze będzie groźna.   
    • Po jakimś czasie człowiek tak walczy w tej grze
    • Z tego powodu trzeba kibicować Trumpowi, bo wprowadzenie ceł oznacza spadek poparcia. Jeżeli nie wycofa się z tego pomysłu(bo jest szkodliwy przede wszystkim dla jego wyborców), to będzie oznaczało że od początku do końca realizuje plan swoich bogatych przyjaciół, którym na tym zależy, bo ich biznesy przyniosą jeszcze większe zyski. Lepiej nie można było tego sprzedać, tzn. w teorii pomagamy wam biedaki, a w rzeczywistości jest to robienie dobrze amerykańskim korporacjom, Muskom i innym kumplom od golfa. Będzie ciekawie w USA :D. Umówmy się, żaden Polak, a zwłaszcza inteligentny nie może być zwolennikiem Trumpa. Nie ma merytorycznych powodów, bo polityka zagraniczna Demokratów wobec nas i Rosji jest spełnieniem naszych marzeń. Pompowanie kasy i sprzętu w Ukrainę(co jest w naszym interesie): Demokraci - tak. Republikanie? Nie, natychmiastowe wycofanie się z finansowania i przekazywania sprzętu, natychmiastowe zakończenie wojny na warunkach Kremla, Ukraina traci terytorium. Kto jest państwem agresorem? Demokraci - Rosja. Republikanie? Trudno powiedzieć, to skomplikowane. Trump mówił nawet o sprowokowaniu Putina przez Zełenskiego(tak, wariat). Czy Putin jest zbrodniarzem i rewizjonistą? Biden - tak, powtarzam to na każdym kroku. Trump - Putin to silny przywódca, którego można podziwiać i z którym mam dobry kontakt. Przesunięcie uwagi na flankę wschodnią NATO? Demokraci - Tak. Republikanie - niekoniecznie. Czy Rosja jest zagrożeniem dla bezpieczeństwa państw bałtyckich? Demokraci - Tak. Republikanie - Nie, bo my Chinami się zajmujemy. Wolna i demokratyczna Ukraina w NATO? Demokraci - Tak. Republikanie - Nie.   Można tak wymieniać i wymieniać. Matko, ręce kolejny raz opadają. Szuria, w dodatku prorosyjska. Z łaski swojej nie komentuj moich postów ;), bo jesteś niespełna rozumu(i jestem delikatny).
    • @Megido  byc mzoe masz racje, haswelle czy tam broadwelle w 2015 tez wychodzily z duzym cachem. patenty patentami, w koncu to dolina krzemowa, tam sie patentuje kazda srubke. mi chodzilo o "technologie" w rozumieniu rozdzielnym od "patentu" - byc moze zle to sformulowalem ;d ktos im te vcache musi wyprodukowac
  • Aktywni użytkownicy

• Dodaj nową pozycję...