Slayni 1 Opublikowano 3 godziny temu Udostępnij Opublikowano 3 godziny temu (edytowane) Przygotowałem zestaw z 9800X3D i 4080 Super. Pozostałe komponenty dobrałem głównie pod kątem estetyki – zależy mi na utrzymaniu białej kolorystyki całego zestawu. Sprawdziłem ich osiągi i są b. dobre, jednak jeśli istnieją lepsze opcje w podobnym przedziale cenowym, rozważę ewentualne korekty. Proszę przede wszystkim o ocenę zestawu. Może coś jest do dup* i warto zmienić? A może warto czekać na serię 5X od nVidii, zakładając, że model 5060/5070 będzie oferowany w podobnej cenie jak obecna 4080 Super? CPU: AMD Ryzen 7 9800X3D GPU: Gigabyte GeForce RTX 4080 SUPER Aero OC 16GB Płyta: ASUS TUF GAMING X670E-PLUS Chłodzenie: XPG Levante X 360 Obudowa: XPG INVADER X (biała) RAM: XPG Lancer Blade, DDR5, 32 GB, 6000MHz, CL30 (białe) Zasilacz: XPG Core Reactor II 850W 80 Plus Gold (biały) Dysk: Lexar 2TB M.2 PCIe Gen4 NVMe NM790 Alternatywnie, mogę rozważyć zmianę płyty na ASUS TUF GAMING B650-PLUS WIFI i chłodzenie na Arctic Liquid Freezer III. Dziękować! Edytowane 2 godziny temu przez Slayni Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tomek1623 28 Opublikowano 2 godziny temu Udostępnij Opublikowano 2 godziny temu Planuje niemal identiko zestaw, też biały, ile suma wychodzi za niego mniej więcej na dziś dzień? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Slayni 1 Opublikowano 2 godziny temu Autor Udostępnij Opublikowano 2 godziny temu 1 minutę temu, Tomek1623 napisał(a): Planuje niemal identiko zestaw, też biały, ile suma wychodzi za niego mniej więcej na dziś dzień? Około 11k, z czego sama grafika prawie połowę.. 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Miczi_82 1 Opublikowano 2 godziny temu Udostępnij Opublikowano 2 godziny temu Też planuję podobny, tylko nie jestem takim fanem XPG Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Slayni 1 Opublikowano 2 godziny temu Autor Udostępnij Opublikowano 2 godziny temu (edytowane) 5 minut temu, Miczi_82 napisał(a): Też planuję podobny, tylko nie jestem takim fanem XPG Czy to wynika z jakiegoś negatywnego doświadczenia, czy tak po prostu? Miałem od nich tylko zasilacz, który działa bez zarzutu do dziś, więc pozostałe komponenty to po prostu wynik zaufania do opinii innych i też promocji. A jak wiemy - ile ludzi, tyle opinii. Edytowane 2 godziny temu przez Slayni Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Miczi_82 1 Opublikowano 2 godziny temu Udostępnij Opublikowano 2 godziny temu Bynajmniej, po prostu widzę, że kilka podzespołów tak wybrałeś, kwestia gustu. Przynajmniej ja nie kojarzę, żeby to były jakieś tragiczne sprzęty. 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Slayni 1 Opublikowano 2 godziny temu Autor Udostępnij Opublikowano 2 godziny temu (edytowane) Najbardziej obawiam się chłodzenia wodnego. Do tej pory zawsze korzystałem z powietrza od Fortis i nie mam żadnego doświadczenia w innym chłodzeniu. Chciałbym po prostu spróbować czegoś nowego. Niestety, trafiłem na osoby, które nastraszyły mnie awaryjnością pompy i koniecznością częstego dolewania cieczy i tym podobne. Jak czytam, dolewanie cieczy czy jakikolwiek serwis przy codziennym użytkowaniu to rzadkość, więc spróbuję. Edytowane 2 godziny temu przez Slayni Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tomek1623 28 Opublikowano 2 godziny temu Udostępnij Opublikowano 2 godziny temu (edytowane) Ja pójdę w liquid freezer 3 white, i poczekam na 5070-5080. Edytowane 2 godziny temu przez Tomek1623 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Miczi_82 1 Opublikowano 2 godziny temu Udostępnij Opublikowano 2 godziny temu (edytowane) Liquid freezer albo endorfy navis jeśli chodzi o mnie. Co do kart, to zobaczymy jaka będzie wydajność i jakie ceny. Żeby się nie skończyło na czekaniu w nieskończoność I nie jestem przekonany, czy X670e potrzebny, jeśli nie masz parcia na PCIe 5.0 dla dysków M.2. Czy to daje jakąś przewagę dla grafiki np w porównaniu do B650? EDIT: już sobie odpowiadam, na chwilę obecną nie ma przewagi. Chyba, że się myśli o wymianie karty w przyszłości na taką, co będzie wspierać PCIe 5.0. Na chwilę obecna nie ma takich kart. Edytowane 2 godziny temu przez Miczi_82 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Slayni 1 Opublikowano 2 godziny temu Autor Udostępnij Opublikowano 2 godziny temu (edytowane) @Miczi_82 Dziękować. Te dolewanie cieczy i częste serwisy przy chłodzeniu AIO bardziej traktować jako mit? Zakładam, że są różne chłodzenia, jedne gorsze, drugie lepsze, stąd skupmy się na topowym, czyli Liquid Freezer III. Edytowane 1 godzinę temu przez Slayni Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dan254 6 Opublikowano 1 godzinę temu Udostępnij Opublikowano 1 godzinę temu Mam już 3 rok aio Corsair i nic nie dolewam.Ogolnie aio są bezobsługowe. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
razeks 5 Opublikowano 1 godzinę temu Udostępnij Opublikowano 1 godzinę temu 15 minut temu, Miczi_82 napisał(a): Chyba, że się myśli o wymianie karty w przyszłości na taką, co będzie wspierać PCIe 5.0. Na chwilę obecna nie ma takich kart. Rtx 4090 na PCIe 3.0 traci jakieś 2% w porównaniu do 4.0. Myślę że potencjału 5.0 nie wykorzysta nawet 5090 a co dopiero słabsze karty. 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Miczi_82 1 Opublikowano 1 godzinę temu Udostępnij Opublikowano 1 godzinę temu Myślę, że AIO nie psują się częściej niż pralka czy zmywarka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi