Skocz do zawartości

Stary laptop i update biosu [pytanie]

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Mam starego laptopa firmy Acer, który pierwotnie był sprzedawany z Windowsem 7. Aktualnie po zainstalowaniu na nim Windowsa 10 jest taki problem, że system kompletnie nie wykrywa baterii i rozpoznaje tego laptopa jako zwykły komputer stacjonarny. Brak planu zasilania "Bateryjnego" w opcjach zasilania, brak ikonek od baterii itp. Oczywiście bateria normalnie działa, bo można go odłączyć od prądu i bateria trzyma jeszcze przez 2-3 godziny. Wejście w menedżer urządzeń i zaktualizowanie sterownika do baterii lub jego wyłączenie i ponowne włączenie sprawia, że bateria zaczyna być wykrywana ale tylko do momentu ponownego uruchomienia komputera. Wtedy znowu jej nie ma. Dokopałem się do jednego wątku na reddicie, że to znany problem z niektórymi modelami Acera i wystarczy pobrać aktualizację biosu do wersji 1.21 (ja faktycznie mam bardzo starą, bo 1.12). No i pobrałem ten bios, tylko teraz pytanie - czy instalując ten bios i jednocześnie posiadając teraz wgrany na laptopie Windows 10 nie będę miał takiej niespodzianki, że bios się zaktualizuje, ale system już nie będzie się chciał z jakiegoś powodu włączyć? Bezpieczniej będzie wgrać windowsa 7 na innym dysku i dopiero wtedy zaktualizować bios, a potem po prostu przełożyć dysk z windowsem 10? Czy nie bawić się w to tylko od razu aktulizować mając wgraną 10-tkę?

Opublikowano
22 godziny temu, seba842005 napisał(a):

Aktualizauj z 10. Jak instalator biosu jest pod Windowsem i byłoby coś niekompatybilne, to się po prostu instalator będzie burzył. 

dzięki. Poszło bez problemów i ikonka od baterii już mi się normalnie pokazuje ;) 

• Upvote 2

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Popularne tematy

• Najnowsze posty

• W jakim sensie obalony? Masz więcej rdzeni / wątków to multitasking zawsze będzie lepszy, zakładając że porównujemy ta sama serie.    No tak ale tu wybór na AM4 jest ograniczony, chyba że zamówić 5500X3D z Ali.
    • no popatrz,  popatrz, ciekawe skad tyle nalepek "made in china" i "C" w tych "europejskich" autach     w podobnym tonie pisza tez o np. kopalniach ale ja bardzo chetnie kupie cos "made in EU", a nie "assembled in EU" lub "made for EU". nawet zaplace 100% wiecej. jak widac niektorzy maja problem z ogarnieciem roznicy. nie ta rzeczywistosc   i na koniec, to wszystko usprawiedliwia prymitywne zachowanie wspolpracownikow i jest bardzo zabawne oczywiscie  brakuje tylko publicznej chlosty pod pregierzem. mentalne sredniowiecze...   
    • Przeceniasz ludzi patrząc na to co się dzieje, a nawet jakich tępych-dziecinnych polityków wybierają. IQ u mas ludzi nie znaleziono, za to dużo arogancji. Plus mówiłem że to nie tylko IQ ale też brak dojrzałości emocjonalnej. Najgorzej z młodymi. I bardzo dobrze że uczy się ich innego podejścia teraz, niż za dawnych czasów, no ale ja "postępowiec" a nie stara konserwa co tylko marudzi i widzi same zło wokół w tym co nowe, więc inaczej. Szkoda że prawacy czy jak wolą się zwać (może normalnymi?) nie widzą w sobie płatków śniegu obrażonych o wszystko co nie stworzone dokładnie pod nich. I wszystko ich rani, niszczy im przyjemność i tak dalej. I im się należy gra taka jaką oni chcą, a nie inni, albo ciut bardziej realistyczna a nie fantazyjna z samymi ideałami. No ale to tam mało o hipokryzji.
    • Nie wiem czy kojarzycie jak pisałem, że inne wartości FPS pokazuje mi wbudowane w grę OSD, a co innego RTSS (generalnie to co pokazywał RTSS było niemal połową wartości tego co pokazywał wbudowany OSD dostępny pod CTRL+F2).   Dziś sobie zerknąłem raz jeszcze (póki co nie gram za bardzo Black Flag bo najpierw chcę skończyć coś innego) i okazało się, że miałem jakiś bug z DLSS Frame Gen, a raczej z apką Nvidii. Miałem ustawiony Override na zalecane i okazało się, że z tym był jakiś problem bo Frame Gen nie działał pomimo tego że w ustawieniach był uruchomiony. Niezależnie czy go włączałem czy nie RTSS pokazywał tą samą ilość FPS i było to widać, że ilość klatek w grze się nie zmieniała. Pomimo tego wbudowany OSD pokazywał klatki tak jakby FG działał    Zmieniłem sobie ustawienia w apce Nvidii na własne (de facto ustawiłem to samo tylko wymusiłem preset K dla DLSS i preset A dla Frame Gen) i teraz wszystko wróciło do normy.   PS. Pewnie już ktoś znalazł, ale jeśli ktoś nie chce czekać na patcha z usunięciem buga 30 FPS w cutscenkach to jest mały mod AC Black Flag Fix (https://www.nexusmods.com/assassinscreedblackflagresynced/mods/7) który przy okazji dodaje kilka innych rzeczy i poprawek jak np działąjący Frame Gen w cutscenkach i poprawioną fizykę ubrań (oryginalnie był z tego co czytałem limit 30 FPSA dla ubrań w cutscenckach, a teraz można mieć 60)
    • Co jest fajnym / skutecznym chwytem psychologicznym / marketingowym (bo działa), ale taki wpis na paragonie = troszkę liptonik. Sprzęt pada. Reklamujesz. Nie da się go naprawić, nie ma go już też w ofercie. Zostaje nam tylko zwóricić kasę. I dostajesz... zeta w rozliczeniu - zgodnie z paragonem.
  • Aktywni użytkownicy

• Dodaj nową pozycję...