Skocz do zawartości

Błąd ERR_SSL_PROTOCOL_ERROR podczas otwierania YouTube

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Cześć,

napotkałem problem, z którym walczę w wolnych chwilach już od kilku dni i nie mogę dać sobie z nim rady.

Wchodząc na platformę YouTube z przeglądarki EDGE, otrzymuję komunikat błędu: "ERR_SSL_PROTOCOL_ERROR". Nie mam możliwości pominięcia go, jak to czasami bywa przy części komunikatów ostrzegających o błędach certyfikatów SSL. Próbowałem oczywiście aktualizacji, restartu, czy całkowitego wyczyszczenia danych i ustawień przeglądarki - bezskutecznie. 

Rozpocząłem później "testy" na innych przeglądarkach, oczywiście w tej samej sieci i na tym samym urządzeniu, wyniki są następujące:

• EDGE - ERR_SSL_PROTOCOL_ERROR
  • Firefox - działa bez problemu
  • BRAVE - ERR_SSL_PROTOCOL_ERROR
  • Chrome - działa bez problemu
  • DuckDuckGo Browser - ERR_SSL_PROTOCOL_ERROR

* w EDGE oraz Firefox jest zainstalowany ten sam zestaw rozszerzeń z tymi samymi ustawieniami
** Tryb Incognito, nic nie zmienia, niezależnie od przeglądarki

Nie mogę znaleźć żadnego wspólnego mianownika, dlaczego błąd pojawia się tylko (i aż) na wybranych przeglądarkach :/ Macie jakiś pomysł, jak rozwiązać ten problem?

Edge-ERR_SSL_PROTOCOL_ERROR.PNG

Chrome.PNG

Opublikowano
7 godzin temu, Smilenium napisał(a):

Edge zaktualizowane do najnowszej wersji?

Obecnie jestem na wersji "131.0.2903.51 (Oficjalna kompilacja) (wersja 64-bitowa)", przeglądarka pokazuje ją jako aktualną.

7 godzin temu, Smilenium napisał(a):

Próbowałeś taki poradnik? Jest do Chrome, ale Edge jest na tym samym silniku Chromium.

https://jchost.pl/blog/err_ssl_protocol_error/

Dzięki za link, przejrzałem go i wszystko co jest w nim opisane oprócz wyłączania protokołu QUIC już próbowałem. 

Spróbuję go wyłączyć w wolnej chwili, ale jakoś w mojej głowie dziwnym jest że problem występuje aż na 3/5 przeglądarek. Jak sam wspomniałeś Chrome i Edge działają na tym samym silniku, tak jak i Brave (co do DDG nie mam pojęcia), a właśnie w tym pierwszym nie mam błędu certyfikatu.

Opublikowano

Jeszcze te różne wtyczki itp co pisałeś, że masz po instalowane do Edge i Firefox mogą coś robić. Są to dwie różne przeglądarki. Mi rzadko Paolo się kiedyś Firefox, natomiast te przeglądarki od Microsoftu to zawsze jakieś jazdy. Chrome sam w sobie też żadko się psuje. Ja mam Chromeboxa z chromeOS i w zasadzie tylko Chrome używam bo Firefox jest w wersji mobilnej że sklepu Google i używanie tego jako wersji desktopowej moim zdaniem to jedna wielka pomyłka.

Opublikowano

Niestety wyłączenie QUIC nie pomogło.

Godzinę temu, Smilenium napisał(a):

Jeszcze te różne wtyczki itp co pisałeś, że masz po instalowane do Edge i Firefox mogą coś robić.

Nie to nie ich wina, Brave jest bez wtyczek i ma ten sam problem. Za to Firefox ma wtyczki i problemu nie ma. Wyłączyłem teraz w Edge wszystkie rozszerzenia (tak dla sprawdzenia) i nadal sytuacja się nie zmieniła, mam błąd "ERR_SSL_PROTOCOL_ERROR". Zaczynam się zastanawiać czy tu się nie dzieje jakaś magia :rotfl:

Opublikowano
34 minuty temu, QKi napisał(a):

Zaczynam się zastanawiać czy tu się nie dzieje jakaś magia

Całe IT to jedna wielka magia ;)
Masz na kompie więcej niż jeden profil użytkownika? Jeżeli nie, to załóż lokalne konto i sprawdź tam, czy działa.
Jak sprawdzałeś, czy masz właściwą godzinę ustawioną w komputerze? Bo może na zegarku widzisz to samo, co w telefonie, ale na przykład masz wyłączoną automatyczną synchronizację i strefę czasową ustawiona na USA?

Ściągnij program IISCrypto i zobacz, czy masz włączone niezbędne protokoły w systemie (TLS 1.2, 1.3 i SSL 2.0). 1.3 może nie być dostępny jeżeli korzystasz z W10 i niżej.

No i antywirus. Korzystasz z jakiegoś? Niektóre próbują "chronić" użytkownika przez odszyfrowywanie połączeń w celu skanowania co może powodować potem problemy i najlepiej to wyłączyć.