Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Więc tak od nowego roku 2025 INEA ma podłączać bratu światłowód. Mam mu zrobić sieć domowa. Ja mam Ubiquiti Unifi UX Express. Więc pomyślałem, że jego na ten router też namowie bo świetny.

On ma parter i poddasze. Na parterze mieszka, a na poddaszu jest gole poddasze. Na tym poddaszu ma zrobioną instalację kabli sieciowych Ethernet obstawiam, że Cat 5e rozprowadzone na dół po pokojach.

Więc pomyślałem, że do tego routera w Lan podłącze mu jakiś tam Switch co zapewne ma, ale czy nie lepiej jak już będzie inwestował w Ubiquiti namówić go jak sprawdzę ile tych kabli Ethernet ma na poddaszu na Switch Ubiquiti nie zarządzałby, żeby wszystko grało idealnie?

Najprawdopodobniej będzie brał 600Mb/a symetryczne.

Nie wiem ile ma na parterze metrów, ale wątpię, żeby miał więcej jak Maks 140 metrów kwadratowych, które ogarnia wspomniany Unifi Express jak podaje producent.

Router może lepiej dać na dole do salonu i w switcha zamienić kable z salonu jako główny do internetu? Czy jak router dam na poddasze też będzie dobrze?

Opublikowano (edytowane)
15 godzin temu, Smilenium napisał(a):

Ja mam Ubiquiti Unifi UX Express. Więc pomyślałem, że jego na ten router też namowie bo świetny.

Ha ha ha ha. "Świetny" Obśmiałem się jak norka. Ja miałem z nim problemy 2-3 razy w miesiącu.

15 godzin temu, Smilenium napisał(a):

Nie wiem ile ma na parterze metrów, ale wątpię, żeby miał więcej jak Maks 140 metrów kwadratowych, które ogarnia wspomniany Unifi Express jak podaje producent.

Na papierze. W otwartej przestrzeni. A tu się okaże, że jak wyjdziesz za drzwi od pokoju, to zasięg spada o połowę.
Na 5 GHz miałem problem siedząc w linii prostej w odległości może 8 metrów od Expressa bo były zacinki. Wyłączyłem na nim AP, podłączyłem swój stary UAP-AC-Lite który miał być Expressem zastąpiony i zero problemów.

UCG-Ultra + 2 AP w zależności od potrzeb (wystarczy pewnie tańsza wersja Lite, nie potrzebne są LR czy Pro), po jednym AP na piętro. Do tego switch z PoE w zależności od potrzeb jeżeli chodzi o ilość gniazdek.
image.thumb.png.f94e8f175a2798dfd6dc00be328fcdbb.png

Edytowane przez narmiak
Opublikowano
2 godziny temu, narmiak napisał(a):

Ha ha ha ha. "Świetny" Obśmiałem się jak norka. Ja miałem z nim problemy 2-3 razy w miesiącu.

Testowałem na Wi-Fi 5 urządzeniami czy na Wi-Fi 6? U mnie piętro niżej można powiedzieć pod Expressem dekoder 4k Canal+ łapie 5 Ghz bez problemu. Natomiast Motorola Moto nie 50 Edge czy jakoś tak łapie Wi-Fi 6 5Ghz Maks 80Mhz, nie łapie bo chyba nie obsługuje 160 Mhz, ciężko to sprawdzić w Googlu to piętro niżej, 3 pokoje i trzyma 5 Ghz, ale 4 kroki dalej zostaje na Wi-Fi 6, ale przeskakuje na 2.4 Ghz.

Natomiast iPhony Xr czy też SE z 2022 mają problem z 5Ghz, aczkolwiek trzeba im dać chwilę pomyśleć o jest identycznie.

Miałem wcześniej Asus RT-AX59U i on miał ta funkcje nie pamiętam nazwy na B cio niobu skupiał sygnał na urządzeniu jednym, a nie kilku no i miał jeszcze QOAM czy jakoś tak. W ChromeBOX 5 od Asusa jest karta Wi-Fi 6 Intela jak dobrze pamiętam 201, albo 202 jakoś tak.

Co jakiś czas coś pobieram, a ten ledwo 10MB/a na 300Mb. Sprawdzam w Asusie bo chromeOS nie okazuje prędkość dół/góra i wysyłanie miał 2,ZX Gb/a po Wi-Fi, a download ledwo 220Mb/a i żadne resety, restarty, wyłączanie tego czy tego w Asusie nie pomogło. Express i ChromeBOX w tym samym pokoju, około 32 ma kwadratowe i Express stoi na najwyższym mebli gdzie w koło siebie żadnych zakłócać typu TV, monitor etc.

Kupiłem Expressa i na Chromeboxie jak po kablu lata 320/320 INEA.

Gdybym miał porównać kreskami sygnał Asus Express to różnica jednej kreski, ale tam gdzie Asus nie łapał ani nic, tam Express ma jedną, a jak dmuchane w cudzysłowiu to i dwie kreski nie zależnie od tego czy 2.4 czy 5.

2 godziny temu, narmiak napisał(a):

UCG-Ultra + 2 AP w zależności od potrzeb (wystarczy pewnie tańsza wersja Lite, nie potrzebne są LR czy Pro), po jednym AP na piętro. Do tego switch z PoE w zależności od potrzeb jeżeli chodzi o ilość gniazdek.

To ja ci dam z Expressa zrzut i sam OCENIASZ po siłę sygnału jak jest twoim zdaniem i mnie w domu z grubych pustaków bo tak się budowało w połowie lat 90tych ubiegłego wieku.

C4K Kominek jest najdalej na parterze, a ten C4K Tata jest najdalej na tym samym piętrze co router :) 

Screenshot 2024-11-27 15.58.55.png

Moze router innej firmy bys polecił żeby jeden to ogarnął?

Opublikowano

Miałem wtedy 1 urządzenie obsługujące WiFi 6, teraz zebrało by się ich więcej, ale urządzenia, z którymi miałem problem to WiFi 5. Zasięg po prostu jest gorszy na Express przy 5 GHz niż UAP-AC-Lite nawet jeżeli na obu ostawiłem szerokość kanału 80 MHz.
Teraz wszędzie mam bardzo dobry zasięg ale staram się podłączać co się da kablem.
image.thumb.png.213a10a1101bed26ab9bcce33c2b38d5.png