Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Ja ciągle nie rozumiem, czemu tu idą kombinacje, podawanie mu timingów, szukanie przez niego timingów i wklepywanie na ślepo. Jaki to ma sens?

Przecież on powinien to testować na stock i wszystko powinno być okej. A jak na stock nie jest okej to co on ma wyrzeźbić niby?

Jak już pisałem w temacie DDR5, trefi 12K stock wszystko okej, 24K w Lego Horizon stutter, 38K w Lego Horizon stutter totalny i gra niegrywalna. 

Po co to całe czarowanie, to nie jest sprzęt z NASA. Wkładasz, ustawiasz EXPO i wszystko działa. Jak na stock ma stutter to coś jest nie tak, i strzelanie z ustawieniami ram przez miesiąc tego nie zmieni.

A ja czytam ten temat, czytałem posty w temacie o Ryzen, i widzę, że tam już musi być taki burdel że głowa mała w ustawieniach. Kolego @Adikon ogarnij w końcu od kogoś inną kartę i inny ram na testy, bo tak to zmarnujesz kolejne tygodnie i dojdziesz do niczego :)

• Upvote 2
Opublikowano (edytowane)

I zapewne masz najwięcej racji w tym wszystkim. Zacząłem szukać ustawień ram, bo one naprawdę zaczęły przynosić jakieś zmiany na lepsze po prostu, ale też wspomniałem gdzieś, że chętnie zamówię jakieś lepsze kości RAM, a jeśli one nic nie zmienią to po prostu zrobię zwrot i będę szukał przyczyny dalej. Muszę tylko wiedzieć jakie mam kupić.

Niestety nie mam możliwości podmiany karty graficznej, a ram najłatwiej byłoby mi ogarnąć 😉. Jak podłubałem w timingach to ten stutter się zmniejszył. Może inaczej, te ścięcia się zdarzają, ale jakby trwają o wiele krócej i pewnie większość by nawet tego nie dostrzegła, bo ja już na siłę szukam czasem tego stutteru. 

Edytowane przez Adikon
Opublikowano

Ja dziś zrobiłem prawie cały rajd Polski, trochę Szwecji i Skandynawii. Raz czy dwa miałem takie ścięcia (chwilę jakby artefakty, ale ta gra się znajomym ostatnio wywala na potęgę), ale poza tym miodek, żadnej ściny. Podejrzewam, że jeszcze ram do dopieszczenia, ale nie chcę zepsuć. Włączyłem hwinfo na test i od razu stuttering. 

Opublikowano (edytowane)

Takie pytanie. W hwinfo macie w okienku Stan czujników parametry poszczególnych dysków pokazane? Jeśli tak zobaczcie czy cokolwiek pomoże wyłączenie w opcjach skanowania dysku:

ttt.jpg.999a9da1bbfe58615176b28a6ec1fadd.jpg

Edytowane przez toska78
Opublikowano

U mnie raz czy dwa coś na oesie chwilę może złapie, ale ogólnie śmiga płynnie. W moim przypadku grzebanie w timingach coś daje choć nie jest to ideał, ale nie są aż tak zauważalne te ściny (poza kilkoma incydentami, ale nie wiem już czy to gra czy co). Oglądałem też różne filmiki i ludzie łapią czasem takie micro ścięcia, ale dla mnie to nie do przyjęcia. Ja wiem, że komputery droższe, ale za ponad dychę to już chyba coś można wymagać 😅

Opublikowano (edytowane)

WRC "stary" BIOS

image.thumb.png.a3e2f4c5395608069dd15238d7fff7cd.png

Nowy BIOS z X3D Gaming i  Latency Killer

image.thumb.png.84037f2ef1e85fd3be22b08b42ad9966.png

Dalej jest ten stutter , ja już nie wiem co robić , wypi.... to wszystko chyba i tyle w temacie , szkoda już mi nerwów

Edytowane przez boban666
Opublikowano

Z tego co mi wiadomo akurat x3d gaming na naszych CPU powinno być wyłączone, ale wiem, że to zapewne nie naprawi problemu u Ciebie. Współczuję w chu...I tak jesteś cierpliwy, że tyle czasu wytrzymałeś. Ja ten komputer mam trochę ponad miesiąc i wkur...

Opublikowano (edytowane)

Na pewno się da, bo jakoś to robiłem. Ewentualnie w planie zasilania minimum procesora dać na 100 procent, ale nie wiem czy to dobrze działa. Ja się wspieram jeszcze chatgpt. Jak znajdę jak to zrobić to podrzucę tutaj albo może ktoś ogarnięty pomoże 😉.

Co do opóźnienia to u mnie wychodzi na obecnym biosie 71,5ns. Może jeszcze się coś pobawię z timingami. Co najlepsze to podnosząc napięcia zwiększa mi się latencja 😅

Zrzut ekranu 2025-01-01 140045.png

Edytowane przez Adikon
Opublikowano (edytowane)

Za wysokie napięcia do danego nastawu mogą również powodować niestabilność.

Wyłącz w biosie : igpu, svm, TSME, SMEE i zobacz co na to wykres, i gra bez osd. Samo osd powoduje microstuter bez działającego gsync/freesync. 

Dodatkowo memory context restore dać na off

Edytowane przez NoviAMG
  • Like 1
Opublikowano (edytowane)

Integra i svm wyłączone, ale zobaczę to pozostałe. Ogólnie nie wiem czy warto jeszcze walczyć w moim przypadku o te kilka ns, bo co próbuje coś przestawić to się odpala i wszystko z automatu resetuje. 

OSD mam wyłączone i nie używam tego w ogóle już. 

@NoviAMGpo wyłączeniu tego sme i tsme bez zmian. Ogólnie po zmniejszeniu latencji RAMu są tam jakieś ścinki, ale teraz to ledwo zauważalne w większości przypadków. 

Edytowane przez Adikon
Opublikowano

@boban666skoro jest gorzej na obecnym biosie to kolejna wskazówka, że soft robi problem, ale weź teraz ogarnij co dokładnie 🤷

Ja kombinuję jak zejść z tym opóźnieniem jeszcze, ale nie wiem nie udaje mi się poniżej 70ns. To co wrzuciłem wyżej jest raczej stabilne. 

Opublikowano (edytowane)

No nie koniecznie , bo nie zapisałem ustawien z poprzednich ustawień z BIOS i może tu leży problem że na nowym teraz jest gorzej

Ustawiłem te ramy tak jak na powyższym sscreenie z BIOS. Niby wykresy znowu poszły w góre , ale co z tego , stutter dalej wystepuje

image.thumb.png.4e721d6798793f535922d586bcdf45a7.png

Edytowane przez boban666
Opublikowano (edytowane)

Ustawiłem procesor w BIOS na 5400 i dupa blada , nie chce mi iśc w grach wyżej niż 4900 , czemu ?

DObra coś już całkiem zjebałem , teraz mam temperatury 99 stopni , dlatego mi zrzuca zegary.

Przywróciłem wszystko , tak jak miałem , dalej wszystko tnie. Smole już te grzebanie. Sprzedam to wszystko , żona się ucieszy , dzieci też , będzie na LEGO

Edytowane przez boban666