Strutter 28 Opublikowano 5 Stycznia Opublikowano 5 Stycznia https://www.x-kom.pl/p/304294-laptop-2-w-1-hp-pavilion-x2-z8300-2gb-64-win10-ips-touch-silver.html Czy w powyższym lapku zmiana na Xubuntu minimal lub W10 IoT LTSC (ze wparciem do 2032) ma sens? Celem dalsze wsparcie systemu i działanie Maxa / Netflixa.
Galvatron 46 Opublikowano 5 Stycznia Opublikowano 5 Stycznia Na pewno ma sens zmiana na Xubuntu (24.04 LTS), bo jest lżejszy i bezpieczniejszy niż Win10, który 14 października straci wsparcie. Niestety nie wypowiem się na temat Win10 IoT LTSC, bo nigdy nie miałem z nią styczności, ale moim zdaniem szkoda pieniędzy na licencję, a instalowanie pirata wiąże się z dużym ryzykiem, bo może on zawierać malware.
Send1N 4 162 Opublikowano 6 Stycznia Opublikowano 6 Stycznia Jeżeli siedzi tam standardowy win10 to zmiana na jakiś lżejszy system poprawi znacznie sytuacje, mam u siebie kiano x3 z podobnym atomem, na fabrycznym systemie nie dało się nawet odpalić przeglądarki, zainstalowałem tam tego moda https://winclub.pl/topic/11797-win-10-1703-extreme-pctablet-x86-x64-2k17/ + wyłączyłem permanentnie aktualizacje (aby się nie aktualizował ) działał dużo lepiej. 1
Strutter 28 Opublikowano 6 Stycznia Autor Opublikowano 6 Stycznia @Galvatron Czy na Xubuntu mogę oczekiwać podobnego działania ekranu dotykowego jak na W10? @Send1N Taki zmodyfikowany W10 to 0 wsparcia?
Send1N 4 162 Opublikowano 6 Stycznia Opublikowano 6 Stycznia (edytowane) Tak bo blokujesz update do coraz to nowszych wersji i zostajesz na starej (pociętej) jak ci to przeszkadza to zostaje jakaś dystrybucja linuxa jeżeli oczywiście ten sprzęt takie coś przyjmie, u mnie np ten chiński twór kiano nie chciał przyjąć nawet win 8.1 musiał być to windows 10 w dodatku x32 bo x64 za nic w świecie nie mogłem zainstalować, po prostu zastąpiłem fabryczny zmodowanym 10 x32. Edytowane 6 Stycznia przez Send1N
Rekomendowane odpowiedzi