Skocz do zawartości

Sens zmiany OS na HP Pavilion x2 (Atom x5-Z8300 z 2GB RAM) - streaming

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Na pewno ma sens zmiana na Xubuntu (24.04 LTS), bo jest lżejszy i bezpieczniejszy niż Win10, który 14 października straci wsparcie.

Niestety nie wypowiem się na temat Win10 IoT LTSC, bo nigdy nie miałem z nią styczności, ale moim zdaniem szkoda pieniędzy na licencję, a instalowanie pirata wiąże się z dużym ryzykiem, bo może on zawierać malware.

Opublikowano

Jeżeli siedzi tam standardowy win10 to zmiana na jakiś lżejszy system poprawi znacznie sytuacje, mam u siebie kiano x3 z podobnym atomem, na fabrycznym systemie nie dało się nawet odpalić przeglądarki, zainstalowałem tam tego moda https://winclub.pl/topic/11797-win-10-1703-extreme-pctablet-x86-x64-2k17/ + wyłączyłem permanentnie aktualizacje (aby się nie aktualizował :E) działał dużo lepiej.

• Upvote 1
Opublikowano (edytowane)

Tak bo blokujesz update do coraz to nowszych wersji i zostajesz na starej (pociętej) jak ci to przeszkadza to zostaje jakaś dystrybucja linuxa ;) jeżeli oczywiście ten sprzęt takie coś przyjmie, u mnie np ten chiński twór kiano nie chciał przyjąć nawet win 8.1 musiał być to windows 10 w dodatku x32 bo x64 za nic w świecie nie mogłem zainstalować, po prostu zastąpiłem fabryczny zmodowanym 10 x32.

Edytowane przez Send1N