e1thx 0 Opublikowano 8 Stycznia 2025 Opublikowano 8 Stycznia 2025 Cześć wszystkim, Od jakiegoś czasu zauważyłem, że proces WMI Provider Host (WmiPrvSE.exe) stale zużywa średnio około 7%-10% CPU na moim komputerze. Sprawdzałem w Menedżerze Zadań, wykluczyłem wirusy (skany systemu są czyste) i nadal problem występuje. Czy ktoś z Was miał podobny problem? Co mogę zrobić, aby zmniejszyć to obciążenie? Z góry dzięki za pomoc!
Pan Mateoo 604 Opublikowano 8 Stycznia 2025 Opublikowano 8 Stycznia 2025 Moze sprobuj to - restart uslugi Albo w podgladzie zadań samemu sprawdz czemu ten proces zuzywa ci tyle zasobow Bedziesz mial tam podane ID procesu co pozwoli ci na identyfikacje, ktory proces korzysta z WMI obciazajac twoje cpu Na moim kiepsko widać więc wysylam link zrodlowy. Jest tam opisane, gdzie i jak szukac tego w podgladzie zdarzen https://www.howtogeek.com/332838/what-is-the-wmi-provider-host-wmiprvseexe-and-why-is-it-using-so-much-cpu/
e1thx 0 Opublikowano 9 Stycznia 2025 Autor Opublikowano 9 Stycznia 2025 (edytowane) Robiłem już restart usługi jaki i sprawdzałem w dzienniku co powoduje problem Identyfikator procesu klienta = 13688; ale tego procesu nie ma w menedżerzy zadań czyli wychodzi na to że coś po prostu się pojawia na chwilę daje mu zapytanie i się wyłącza? A może jest jakaś inne możliwość aby namierzyć identyfikator w systemie. Wszystkie procesy są widocznie w zakładce "usługi", lecz te wyłączone są bez identyfikatorów. Restart wykonywałem z poniższego tutoriala net stop iphlpsvc net stop wscsvc net stop Winmgmt net start Winmgmt net start wscsvc net start iphlpsvc Edytowane 9 Stycznia 2025 przez e1thx
Pan Mateoo 604 Opublikowano 9 Stycznia 2025 Opublikowano 9 Stycznia 2025 22 minuty temu, e1thx napisał(a): Identyfikator procesu klienta = 13688; ale tego procesu nie ma w menedżerzy zadań czyli wychodzi na to że coś po prostu się pojawia na chwilę daje mu zapytanie i się wyłącza? A może jest jakaś inne możliwość aby namierzyć identyfikator w systemie. Wszystkie procesy są widocznie w zakładce "usługi", lecz te wyłączone są bez identyfikatorów. w cmd wpisz tasklist LUB w powershellu wpisz get-process mozesz w powershelu wpisac get-process -id NUMER_ID_PROCESU
e1thx 0 Opublikowano 10 Stycznia 2025 Autor Opublikowano 10 Stycznia 2025 (edytowane) W dniu 9.01.2025 o 09:04, Pan Mateoo napisał(a): w cmd wpisz tasklist LUB w powershellu wpisz get-process mozesz w powershelu wpisac get-process -id NUMER_ID_PROCESU Po wpisaniu tasklist albo get-process nie ma go na liście po wpisaniu get-process -id NUMER_ID_PROCESU (próbowałem bez "id", "id9020", czy "id 9020") PS C:\WINDOWS\system32> get-process id 9020 PS C:\WINDOWS\system32> get-process id 9020 Get-Process : A positional parameter cannot be found that accepts argument '9020'. At line:1 char:1 + get-process id 9020 + ~~~~~~~~~~~~~~~~~~~ + CategoryInfo : InvalidArgument: (:) [Get-Process], ParameterBindingException + FullyQualifiedErrorId : PositionalParameterNotFound,Microsoft.PowerShell.Commands.GetProcessCommand Poniżej z podglądu zdarzeń dla wmi ...Identyfikator procesu klienta = 9020; Składnik = Unknown; Operacja = Start IWbemServices::ExecQuery - ROOT\CIMV2 : SELECT Family,VirtualizationFirmwareEnabled FROM Win32_Processor; Kod wyniku = 0x80041032; Możliwa przyczyna = Unknown Mam wcześniejsze zdarzenie z błędem z przed 10 minut ...Identyfikator procesu klienta = 3128; Składnik = Unknown; Operacja = Start IWbemServices::CreateInstanceEnum - ROOT\CIMV2 : System_Anti_Virus_Core; Kod wyniku = 0x80041010; Możliwa przyczyna = Unknown W menadżer zadań widnieje jako "ekrn" czyli Eset Service - pomimo że działa nie mogę go wywołać komendą get-process -id NUMER_ID_PROCESU Błąd dla eset występuje najczęściej. Usunąłem antywirus oraz zainstalowałem go ponownie i dalej występują same błędy z nim. Edytowane 10 Stycznia 2025 przez e1thx
Pan Mateoo 604 Opublikowano 10 Stycznia 2025 Opublikowano 10 Stycznia 2025 Wiec chyba to eset powoduje takie obciazenie? Sprobuj go wylaczyc i zobaczyc czy wtedy obnizy sie zuzycie cpu
caleb59 1 762 Opublikowano 11 Stycznia 2025 Opublikowano 11 Stycznia 2025 (edytowane) ESET ma ogólnie jakieś dziwne odpały z WMI Host Providerem. Przeglądając ich forum znajdziesz stare wątki dotyczące zarówno Twojego problemu oraz kolejnego związanego z crashami WMI Host Providera przy pełnym skanowaniu systemu. Ciągnie się to od lat i oni z tym nic nie robią bo twierdzą, że winny jest Microsoft - racja i zgoda tylko, że Microsoft ma takie rzeczy w dupie i nic z tym nie robi, koło winnych się zamyka. Dla przykładu miałem 2 lata pod rząd Kasperskiego i ten z kolei nie robił absolutnie żadnych tego typu problemów. W tym roku dałem szansę ESETowi tak dla urozmaicenia sprawdzić po latach co słychać, wykupiłem roczną licencję i niestety to był błąd. Słowackie lenie programistyczne mają tak naprawdę gdzieś problemy z WMI Host Provider - ich porada by usługa się nie sypała i nie generowała błędu to omijać pełne skanowanie, używać skanowania niestandardowego z pominięciem bazy danych WMI. Wysyłałem jeszcze sporo przed świętami zgłoszenie problemu i do tej pory bez odpowiedzi. Natomiast nie doświadczam Twojego problemu ze zużyciem CPU przez WMI Host Provider. Przemęczę bułę ale za rok wracam do jaśnie pańskiego Kasperskiego. @e1thx jedyne co mogę Ci podpowiedzieć to spróbować zresetować i przebudować manualnie bazę WMI w Windowsie, wiem - brzmi skomplikowanie ale jest na to prosty poradnik, po prostu wykonaj wszystkie kroki + rozwiń i wykonaj na samym dole ukrytą sekcję "How to rebuild WMI repository": https://care.acronis.com/s/article/62731-How-to-troubleshoot-WMI-errors?language=en_US Po przebudowaniu bazy WMI ESET zacznie wyświetlać komunikat, że "ma problemy z zarejestrowaniem się w centrum zabezpieczeń systemu Windows" ale nie przejmuj się tym bo jeśli wykonałeś wszystkie kroki z poradnika wyżej to po restarcie systemu wszystko wróci do normy. Edytowane 11 Stycznia 2025 przez caleb59
wowo89 98 Opublikowano 11 Stycznia 2025 Opublikowano 11 Stycznia 2025 Gdybyś chciał przebudować bazę WMI to polecam: https://wowo89.de/pliki/forum-ithardware/Skrypt/WMI_Troubleshooter.bat pobierz, uruchom jako administrator i skrypt zrobi to sam Co robi ten skrypt: 1. Sprawdza stan usługi WMI (winmgmt). 2. Zatrzymuje usługę WMI. 3. Ponownie rejestruje kluczowe pliki DLL i EXE związane z WMI. 4. Ponownie uruchamia usługę WMI. 5. Odbudowuje repozytorium WMI. 6. Weryfikuje integralność repozytorium WMI. 7. Wszystkie wyniki zapisuje w pliku WMI_Fix_Log.txt w tym samym folderze, w którym znajduje się skrypt. 1
Rekomendowane odpowiedzi