Skocz do zawartości

3 ekrany, problem kiedy jeden jest wylaczony, TV zaczyna migac.

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam.

Mam dosc dziwny problem i nie wiem jak to rozwiazac.

Wiec mam 3 ekrany, 2 monitory i tv.

Jeden monitor (glowny) to 1080p@144hz, TV 4k@60hz i drugi monitor ktory uzywam tylko do simracingu 2560x1080@200hz

Monitory podlaczone przez DP, TV pod HDMI. 

Przy wszystkich 3 ekranach wlaczonych, grafa nie zbija zegarow i pobor jest w okolicach 35W. Jak wylacze 3 monitor ten do jazdy, bo wiem ze w tygodniu nic nie bede jezdzil to po co ma byc aktywny, wtedy karta normalnie zbija zegary, w spoczynku pobor idzie na ok 8W

Problem nastepuje kiedy 3 ekran jest wylaczony, dziala tylko glowny i tv, na glownym cos odpale na pelnym ekranie i tv zaczyna mi migac, tutaj to lepiej widac

Ktos ma moze pomysl co moze byc nie tak?

Opublikowano (edytowane)

Sprawdź czy jak wymusisz maksymalną wydajność w panelu sterowania nvidia tak aby nie występowało zbijanie zegarów przy dwóch monitorach jest to samo / podstaw inny trzeci ekran podłączony tym samym przewodem hdmi testowo jeżeli masz możliwość.

Edytowane przez Send1N
Opublikowano

Ustawilem na maksymalna wydajnosc, to wtedy przy 2 monitorach jest tak jak przy 3, pobor na 35W.

Nic sie nie dzialo z TV, ale teraz po odlaczeniu 3 monitora i na tym optymalnym trybie, obecnie tez jest wszystko ok.

Nie wiem czy ma to zwiazek z tym ze 3 ekran odlaczylem z panelu nvidi, a nie ustawien obrazu w systemie. Niby robi to samo ale obecnie, przy optymalnym planie w panelu nvidi i 2 ekranach, zbija zegary i jak odpalam cos na pelnym ekranie, jak wczesniej odpalilem film na yt, czy gre, TV juz tak nie "miga" Wiec w sumie nie wiem gdzie lezy problem.

Ogolnie monitor i TV mam juz z 4 lata, a monitor do scigania mam ponad 2 lata, wiec na konfiguracji z 2 siedze juz dlugo i nie pamietam takich anomali, ale mozliwe ze wtedy zawsze ustawiamlem profil na maksymalna wydajnosc.

Jeszcze sprawdze czy przy 2 monitorach a bez TV tez cos podobnego bedzie sie dzialo, czy to tylko z TV tak jest.

I jeszcze jedna anomalia, kiedy mam TV i monitor aktywny a ten 3 jest wylaczony, to musze monitor miec tez "fizycznie" wylaczony, w sensie przyciskiem na obudowie, bo innaczej system co jakies 20sek "laguje"

Jak monitor wylacze to wtedy wszystko jest ok.

Opublikowano

w planie zasilania mam jedynie zmienione zeby monitor wylaczyl sie po godzinie a komputer nigdy sie nie usypial.

nic innego nie uzywam.

Jak wylaczylem 3 ekran to dzisiaj caly dzien nie bylo problemu majac tylko dwa aktywne. Jutro sprawdze jak ten 3 wylacze z opcji windowsa a nie panelu nvidi.

• Upvote 1
Opublikowano

Wczoraj w zadnym momencie nie migal, dzisiaj to samo do pewnego czasu. 

wylaczlem 3 ekran z ustawien obrazu i nic nie miga wszystko dziala ok. 2 ekrany aktywne, zbija takty itd.

W pewnym momencie robilem przerwe i chcialem kompa uspic, nie dalo sie, co chwile wracalo do pulpitu, no nic wylaczylem. Wracam odpalam na nowo kompa, dalej 2 ekrany aktywne, odpalilem sobie gre i zaczyna migac TV. jedyna opcja zeby przestalo to wlaczylem 3 ekran i jest ok.

Obecnie nie wiem co zrobic zeby to sie zdarzylo za kazdym razem. ale dzieje sie tylko wtedy kiedy 2 ekrany sa aktywne.

Jutro spradze jeszcze, bo dzisiaj jak to sie stalo to mialem obs-a wlaczonego+program do obslugi kamerki i wtedy odpalilem gre.