Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Cześć mam problem grając w Warhammer chaosbane lub wiedzmina 3 bo kilku minutach gry dostaje bluescreen i wywala mnie do biosu, próbowałem z ramami nic to nie dało sfc scannow tak samo nie zadziałał baterię w płycie głównej też wyciągałem, temperatury też git 

GPU AMD Radeon RX 7900 GRE 
CPU I5 13500
Płyta głowna Gigabyte B660 DS3H DDR4
zasilacz SilentiumPC Vero L3 700W 80 Plus Bronze 
ram Corsair 32GB (2x16GB) 3600MHz CL18 Vengeance RGB PRO

Opublikowano

Zwieksz swapfile? Powylaczaj programy w tle jak grasz w to. Opcjonalnie zmniejsz ust graf

~~!!

Na dysku na ktorym masz swapa na tym sie chyba tworzy minidump.tmp albo dmp. Wiec w przypadku Pelny zrzut pamieci musisz miec swapa na dysku systemowym. <patrz linki z dołu>

!!~~

win+r -> wpisz systempropertiesadvanced (nie musisz imec wybranej opcji pelnego zrzutu pamieci - moze byc mal albo automatyczny)

image.png.3f8f12d79f82680423f7b22fe5bcc2f5.png

plik DMP powinien sie utworzyc po BSOD

program uruchom jako administrator.

zlokalizuj plik DMP wybierajac open crash file czy cos 

Jesli tego nie masz tu masz poradnik jak to wlaczyc.https://www.sevenforums.com/tutorials/174459-dump-files-configure-windows-create-bsod.html

btw jak chcesz wywolac BSOD to mzoesz w menedzerze zadan zamknac jakiś systemowy proces 

Sprawdz podglad zdarzen widok niest -> zdarzenia administracyjne czy nie ma nic podejrzanego.

image.png.75776e249a358082844e32eb29a433ea.png

Jesli bedziesz mial systemroot....memory.dmp i nic nie bedziesz mial sprobuj inny wybrac inny rodzaj zapisu BSOD/automatyczny albo ustwa recznie folder na c;windows;Minidump

Aby wywołac BSOD cmd as admin:

taskkill.exe /f /im svchost.exe

Mozesz zaciekawić sie tymi lekturami

https://www.tenforums.com/performance-maintenance/149146-swap-file-question.html

https://learn.microsoft.com/en-us/troubleshoot/windows-server/performance/memory-dump-file-options#summary

Całość powinna rozwiać wszystkie twoje wątpliwości co do tego jak powstaje i jak zrobić by powstał minidump file

---

Aktualizacja wieczorna po weryfikacji danych

podobno zabicie svchosta nie powoduje memory dump tylko BSOD bo to nie jest zdarzenie krytyczne

chatgpt przyszedł z pomocą BSOD za pomocą CTRL i 2x scrollLock

Wystarczy w cmd jako admin wpisać to by dodac klucz rejestru:

reg add "HKLM\SYSTEM\CurrentControlSet\Services\kbdhid\Parameters" /v CrashOnCtrlScroll /t REG_DWORD /d 1 /f

A zeby usunac:

reg delete "HKLM\SYSTEM\CurrentControlSet\Services\kbdhid\Parameters" /v CrashOnCtrlScroll /f

• Upvote 1
Opublikowano

Wystarczy wpisac 

reg add "HKLM\SYSTEM\CurrentControlSet\Services\kbdhid\Parameters" /v CrashOnCtrlScroll /t REG_DWORD /d 1 /f

PRAWY ctrl i scrLK dwukrotnie

a moze ten plik jest ukryty? choc nie powinien

moze sprawdz czy masz uprawienia zapisu dla folderu minidump; jesli nie to nadaj

sprobuj moze dac na brak uruchomic ponownie, potem dac spowrotem na small

co do gry - moze w podgladzie zdarzen bedzie opisane czemu crashnelo

Opublikowano (edytowane)

okej zrobiłem rr kompa i zadziałała i pojawił się minidump 

w takim razie po crashu w grze nie pojawia sie plik 

jedyny bład mam taki ale on się pojawia niezależnie czy gram i próbowałem go naprawić poradnikiem ale nie zadziałało 

Edytowane przez MarkZ22
Opublikowano

minidump mozesz przeanalizoawc tam jest podklreslone !analyze-v czy cos

Jeśli nie pojawia sie dmp to znaczy ze nie doszlo do zdarzenia krytycznego.

Obserwuj jesli nie temp to na zuzycie ramu/

a wlasnie jak pojawiają sie BSOD to pisze KOD BLEDU - jak twoj kod brzmi? Bo mowisz ze masz bsod a nie mowisz o jakim kodzie bledu

Opublikowano
1 godzinę temu, MarkZ22 napisał(a):

BSOD pojawia się może na nie całą sekundę więc nie jestem wstanie zobaczyć za dużo 

Bo masz zaznaczone "Automatycznie uruchom ponownie" z tego co widać na ostatnim zrzucie.

• Thanks 1
Opublikowano
5 godzin temu, MarkZ22 napisał(a):

w takim razie po crashu w grze nie pojawia sie plik 

To normalne że dump tworzy się tylko po BSOD'zie ale po takim crashu gry/aplikacji zostaje "wzmianka" w dzienniku zdarzeń systemowym: podgląd zdarzeń > widoki niestandardowe > zdarzenia administracyjne, masz podane czasowo błędy jakie wystąpiły, czyli jak np wyrzuci cie o 14:02 to pokaż screena z dziennika w tym przedziale czasowym.

Opublikowano

Red launcher od cdprojekt red sypie się po cichu za każdym razem kiedy włączamy Cyberpunka czy Wiedźmina 3 to problem stary i znany od dawna, nic z tym nie zrobisz. Jako obejście problemu uruchamiaj go jako admin lub wyłącz całkowicie dodając na Steam parametr: --launcher-skip we właściwościach zainstalowanej gry.

• Like 1
Opublikowano
13 godzin temu, Send1N napisał(a):

To normalne że dump tworzy się tylko po BSOD'zie ale po takim crashu gry/aplikacji zostaje "wzmianka" w dzienniku zdarzeń systemowym: podgląd zdarzeń > widoki niestandardowe > zdarzenia administracyjne, masz podane czasowo błędy jakie wystąpiły, czyli jak np wyrzuci cie o 14:02 to pokaż screena z dziennika w tym przedziale czasowym.

image.thumb.png.1fd9fee91e074e284223feb4a8dec710.png