Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam

Mam kilka pytań o IPSec zwłaszcza do tych co go używają.

1. Czy kompy z 2 różnych sieci będą mieć dostęp do swoich zasobów (jak np. przez OVpn) - oczywiście adresacja tych sieci jest różna

2. Jak się sprawuje przy słabym internecie (do 20Mbps/1Mbps - rzeczywisty to 13-14/0,8-0,9)

3. Jak z bezpieczeństwem w dzisiejszych czasach, bo czytałem kilka opinii i w jednych jest, że nadal jest ok a w innych, że nie

Ewentualnie co byście zaproponowali do tak słabego internetu.

Opublikowano
Godzinę temu, Tartar napisał(a):

1. Czy kompy z 2 różnych sieci będą mieć dostęp do swoich zasobów (jak np. przez OVpn) - oczywiście adresacja tych sieci jest różna

Jeżeli dobrze skonfigurujesz wszystko, to tak.

2. Jak się sprawuje przy słabym internecie (do 20Mbps/1Mbps - rzeczywisty to 13-14/0,8-0,9)

Zależy od wymagań, ale raczej kiepsko. Każdy VPN to dodatkowe obciążenie dla sieci. IPSEC był uznawany za jeden z lżejszych protokołów do pojawienia się Wireguarda. Teraz jest uznawany za średnio obciążający w porównaniu z innymi. Wireguard jest najszybszy.

3. Jak z bezpieczeństwem w dzisiejszych czasach, bo czytałem kilka opinii i w jednych jest, że nadal jest ok a w innych, że nie

Przeciętny user nie ma co się martwić bo nikomu nie będzie się chciało marnować zasobów, na podsłuchiwanie i łamanie tego wszystkiego. 

Opublikowano

Czyli VPN mogę postawić sobie na np.: serwerze bazodanowym (bo działa 24/7) i będę mógł każdym kompem łączyć się z drugą siecią?

Są jakieś dodatkowe wymagania do tego?

Z VPN jestem słaby bo tylko raz stawiałem serwer na komputerze, z którym tylko można było się łączyć (takie było założenie).

W domu postawiłem na routerze i łączę się lapkiem i to tyle jeśli chodzi o VPN.

Opublikowano
5 godzin temu, Tartar napisał(a):

Czyli VPN mogę postawić sobie na np.: serwerze bazodanowym (bo działa 24/7) i będę mógł każdym kompem łączyć się z drugą siecią?

Ja bym jednak omijał serwery, które pełnią jakąś ważną funkcję. To, czy będziesz mógł się łączyć zależy też od konfiguracji sieci, ale ogólnie to tak.

5 godzin temu, Tartar napisał(a):

Są jakieś dodatkowe wymagania do tego?

Przekierowanie odpowiedniego portu na routerze, żeby z zewnątrz można się było dostać.

No i co innego jest stawiać VPN sobie dla siebie, a co innego w firmie. Ja bym do tego celu zatrudnił kompetentną osobę, bo sama zabawa w dawanie dostępu urządzeniom klienckim może być wyzwaniem dla początkujących.
Najprostszą metodą jest chyba skorzystanie z tej strony i postawienie pivpn na dowolnym serwerze linuxowym (wirtualnym, osobne urządzenie typu komputer z Debianem/Ubuntu/Mintem): https://www.pivpn.io/