Tartar 0 Opublikowano 23 Stycznia Opublikowano 23 Stycznia Siemaneczko Potrzebuję zrobić mały kosztorys przebudowy sieci w budynku 2 piętra i parter, mam kilka propozycji ale nie wiem, która będzie lepsza pod względem kosztu jak i funkcjonalności (skrętkę chcę dać 6a raczej utp) (na razie do 30 urządzeń będzie): 1. 1 centralny switch (1 Gb) (do którego podpięty jest internet) na wszystkie urządzenia sieciowe - czyli switch min. 48 wejść i sporo kabla pójdzie 2. switch na każde piętro ale każdy switch z piętra jest podpięty do switcha z parteru (do niego jest doprowadzony internet) - switche mogą mieć mniej wejść 3. switch na każde piętro ale 1 piętro jest podpięte do parteru a 2 piętro do 1 piętra - tu sporo oszczędności przewodu 4. chyba najdroższa opcja 1 switch centralny (może z portami 2,5Gb) do niego idzie internet, switche na każde piętro podpięte pod centralny - może serwery podpiąć pod centralny 5. 1 switch centralny (może z portami 2,5Gb) do niego idzie internet, switche na każde piętro ale 1 piętro jest podpięte do centralnego a 2 piętro do 1 piętra Jak macie inne pomysły chętnie piszcie.
Kabor 459 Opublikowano 23 Stycznia Opublikowano 23 Stycznia 1 godzinę temu, Tartar napisał(a): (skrętkę chcę dać 6a raczej utp) Nie raczej tylko na pewno. Kabel ftp ma sens jeżeli wszystkie kable zarabiasz na patchpanelu i ten patchpanel jest zainstalowany w szafie rack i wszystko jest ładnie uziemione. Kabel FTP jak nie jest uziemiony to ekran robi za antenę i zbiera tylko zakłócenia. Do domu nie stosuje się FTP, taki kabel jest potrzebny w przemyśle gdzie są duże zakłócenia. 1
narmiak 123 Opublikowano 23 Stycznia Opublikowano 23 Stycznia Brakuje kilku informacji. Ogólnie każde piętro powinno być podłączone z centralnym routerem/switchem bezpośrednio, więc minimum 1 kabel będziesz musiał pociągnąć z samej góry na sam dół (jeżeli tam planujesz trzymać największy switch). Dodatkowo jeżeli planujesz mieć VLANy, sieć 2,5 Gbps itp to tanim switchem tego nie ogarniesz i może się okazać, że nagle ciągnięcie kabli z samej góry do jednego centralnego pomieszczenia nie jest już takie drogie. Najlepiej zmierz mniej więcej ile kabla będziesz potrzebować i zadecyduj.
Mistral85 11 Opublikowano 24 Stycznia Opublikowano 24 Stycznia Też jestem za rozwiązaniem numer 2 Na każdym piętrze switch. Z każdego piętra najlepiej po 2 kable poprowadzić do switcha na dole od switchy na piętrach (czyli w sumie 4 kable). Jako switche może coś w stylu Ubiquiti UniFi Switch Pro Max 16 (ale uwaga, do Unifi potrzebny jest kontroler), a jak ma być po taniości, to Mikrotik CRS326-24G-2S+IN Na początek podłączenie miedzy switchami mogłoby pójść przez parę portów Gigabitowych (używająć agregacji portów) a jeśli to będzie za mało, to wtedy inwestycja w porty 10G SFP
Tartar 0 Opublikowano 24 Stycznia Autor Opublikowano 24 Stycznia 19 godzin temu, Kabor napisał(a): Nie raczej tylko na pewno. Kabel ftp ma sens jeżeli wszystkie kable zarabiasz na patchpanelu i ten patchpanel jest zainstalowany w szafie rack i wszystko jest ładnie uziemione. Kabel FTP jak nie jest uziemiony to ekran robi za antenę i zbiera tylko zakłócenia. Do domu nie stosuje się FTP, taki kabel jest potrzebny w przemyśle gdzie są duże zakłócenia. Kable tak czy siak będą w patchpanelu i gniazdka przy stanowiskach (obecnie jest bezpośrednio switch <-> urządzenie). FTP warto też stosować jak będzie przebiegać blisko obciążonych kabli elektrycznych bo czasem są zakłócenia. @narmiak Jakich informacji potrzebujesz? Bo wszystko to to tylko przymiarka do zrobienia kosztorysu, który może nie zostać zaakceptowany (i zostanę z tym co jest obecnie czyli switch switcha routerem pogania). Switch na dole będzie i tak największy bo tam pójdzie najwięcej urządzeń. Przewód wiem, że muszę zmierzyć ale też muszę pomyśleć gdzie go puścić by uniknąć starych przewodów oraz elektryki. 23 minuty temu, Mistral85 napisał(a): Na początek podłączenie miedzy switchami mogłoby pójść przez parę portów Gigabitowych (używająć agregacji portów) a jeśli to będzie za mało, to wtedy inwestycja w porty 10G SFP Właśnie myślałem o agregacji. Do tej pory robiłem wyłącznie sieci "płaskie" (ewentualnie z piętra szły przewody do szafy w piwnicy), był tylko jeden switch centralny, do którego wszystko się podłączało.
narmiak 123 Opublikowano 24 Stycznia Opublikowano 24 Stycznia 2 godziny temu, Tartar napisał(a): Jakich informacji potrzebujesz? Bo wszystko to to tylko przymiarka do zrobienia kosztorysu, który może nie zostać zaakceptowany (i zostanę z tym co jest obecnie czyli switch switcha routerem pogania). Tego, o czym pisałem później. Planujesz jakieś VLANy? Od razu większe prędkości? Agregacji portów też na tanim switchu nie zrobisz więc może się okazać, że jednak warto pociągnąć kable zamiast wydawać forsę na półśrodki. Plus łatwiej skonfigurować jeden switch, niż kilka. Ja bym mimo wszystko został przy opcji 1 switch centralny + kable do niego.
Rekomendowane odpowiedzi