Dziwna sprawa z RTX 5090 w X-KOM – skąd mają karty?
-
Ostatnio przeglądający 0 użytkowników
- Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
-
Popularne tematy
-
Najnowsze posty
-
Przez Dominix · Opublikowano
Jak ktos ma wolny weekend to bedzie do sprawdzenia Ja ostatnio w 1800 gram, bo jest w Ubi+ a to moze z ciekawosci sprawdze na moment. -
Przez SuLac0 · Opublikowano
adac temat 12V w toyocie, jest klepany od lat... -
Przez LeBomB · Opublikowano
W przypadku jednej śmieciarki, to jest jeszcze tak, że są śmieciarki wielokomorowe, które zbierają 2 lub 3 frakcje jednocześnie, ale są one od siebie oddzielone w śmieciarce. Co do zawartości butelki, to jak pisałem wcześniej, wiele butelkomatów je również waży i sprawdza, przez co pozostałości innych substancji mogą sprawić odrzucenie takiej butelki ze względu na większą niż akceptowana waga lub ze względu na brak przejrzystości plastiku (np. jak ubrudzisz ją farbą w środku). Nie zmienia to faktu, że łatwiej odrzucić partię z butelkomatu niż z całej śmieciarki. Butelki idą z kontenerka do worka i są przewożone dalej. Te w systemie kaucyjnym też są później jeszcze sortowane, ale sortownik może być bardziej zautomatyzowany, bo nie trzeba wygrzebywać butelek z innych odpadów. W przypadku PET sortownik może np. dzielić je na tworzywo białe, zielone i inne kolory jeżeli wystąpią. Sortownia może ograniczyć się wyłącznie do oddzielenia butelek od puszek, jeżeli w butelkomacie jest jeden kontener na butelki i puszki. Tu opcji jest kilka. Dlatego uważam, że potrzebna jest tam optymalizacja, a jaka to już sprawa gmin i samorządów oraz firm odbierających odpady komunalne. Nie zmienia to faktu, że moim zdaniem w wielu przypadkach nie ma podstaw do podnoszenia cen za odbiór śmieci, a jest obszar do zmian. Tym bardziej, że zarabiali na tym podwójnie, bo i na wywozie i na sprzedaży surowca. Dzięki za link. To mnie zmobilizowało do głębszych poszukiwań. https://kunststoffverpackungen.de/en/market-data/ To jest wykaz importu i eksportu w ogóle plastiku w Niemczech. Biorąc pod uwagę przepisy o recyklingu, to w tej sytuacji żeby to wszystko rzetelnie ocenić trzeba dotrzeć do mechanizmu recyklingu na terenie UE. Wchodzimy w temat, którego nie jesteśmy w stanie ocenić, bo nie mamy dostępu do danych. O co mi chodzi? Już tłumaczę. Każdy kraj importuje i eksportuje opakowania. Importer towaru w opakowaniu podlegającym przepisom jest odpowiedzialny za jego recykling (musi spełnić przepisy dotyczące recyklingu oraz poziom recyklingu). Wszystko w ramach BDO. Zatem podstawowa sprawa, w związku z tym mechanizmem, ile odpadów trafia do Niemiec, a ile z tego co podałeś w linku jako eksport, jest z Niemiec wywożona. Ile z nich to odpady, których Niemcy nie przetwarzają. Wbrew pozorom to jest bardzo złożony mechanizm i im dalej sam się w niego zagłębiam, tym więcej jest niewiadomych, jeżeli nie posiada się odpowiednich danych i informacji. -
Przez Gret · Opublikowano
Co to niby jest? -
Przez galakty · Opublikowano
Jak prawilne to tylko USA, a nie jakieś wypierdki z Niemiec
-
-
Aktywni użytkownicy

Rekomendowane odpowiedzi