Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Hej.

Średnio co 25 s. pojawia się na ułamek sekundy przy kursorze kółeczko sygnalizujące działanie jakiegoś procesu w tle. Nie mogę go namierzyć, a jest to bardzo irytujące, kiedy czytam jakiś tekst i wciąż widzę to mrugające kółeczko. Ten proces jest stale aktywny bez względu na ilość otwartych aplikacji i pojawił się niedawno, być może po ostatniej aktualizacji Win. Czy istnieje sposób, aby wyszukać ten cykliczny proces?

• Upvote 1
Opublikowano (edytowane)

taskhostw.exe - dwa procesy - jeden działa non stop, drugi pojawia się na sekundkę, znika i tak w kółko cały czas.

Owszem, pojawiło się to razem z opcjonalną aktualizacją z 28 stycznia (KB5050094).

Edytowane przez caleb59
  • Upvote 1
Opublikowano (edytowane)

Potwierdzam też tak mam i w dodatku cs 1.6 (tak wiem stara gra) chyba po tej aktualizacji ze stycznia 28 po kilku minutach gry się zawiesza a działała bez problemu od kiedy mam win 11. No i proces system cały czas gdy komputer jest w spoczynku pożera miedz 6% a 8% procesora 

Edytowane przez paweł224
  • Upvote 2
Opublikowano

@caleb59, trochę mi ulżyło, bo już zaczynałem sądzić, że ktoś po cichu przejął kontrolę nad moim komputerem. ;)

@paweł224, u mnie nie zauważam dodatkowego obciążenia procesora. W spoczynku mam zazwyczaj jakieś 1 lub 2%.

Opublikowano
W dniu 4.02.2025 o 19:44, caleb59 napisał(a):

Oczywiście, że babol. Gnoje z Microsyfu w formie, przed aktualizacją tego na 100% nie było - wiem bo mam nawyk sprawdzania logów/procesów w tle.

i dlatego zastanawiam sie czy jest sens juz teraz pchac sie w Win11 kiedy 10 smiga nadal bardzo donbrze i fajnie, jedyne co by mnie moglo skusic to te funkcje dla graczy, ze jest jakis boost pod gaming, wymuszony HDR i cos tam jeszcze, nie wiem bo gdzies od Was o tym czytalem 

Opublikowano
W dniu 3.02.2025 o 17:34, Windowsik napisał(a):

Hej.

Średnio co 25 s. pojawia się na ułamek sekundy przy kursorze kółeczko sygnalizujące działanie jakiegoś procesu w tle. Nie mogę go namierzyć, a jest to bardzo irytujące, kiedy czytam jakiś tekst i wciąż widzę to mrugające kółeczko. Ten proces jest stale aktywny bez względu na ilość otwartych aplikacji i pojawił się niedawno, być może po ostatniej aktualizacji Win. Czy istnieje sposób, aby wyszukać ten cykliczny proces?

u mnie coś podobnego, ale mieli coś w audio...