Skocz do zawartości

Mikro audio stutter w grach oraz w przeglądarce, YT/ Fantomowe dodawanie usuwanie urządzenia.

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam, 

Przejdę od razu do problemu, dźwięk ( początkowo myślałem, że tylko w grach [ głównie KCD2, o czym wspominałem w temacie]) jest przycinany, nie jest to bardzo słyszalne, ale bardzo irytujace jako ze dość regularne, taki mini "ts" bardzo krótkie, lecz strasznie uprzykrza życie oraz immersję w KCD2

sprzęt: 

MSI Z690 PRO DDR 4 Wifi 

12700K 

Monitor Acer 

TV TCL 

Audio 

Realtek oraz tak jak w załączonym, 

co istotne, ( nie wiem czy jedno ma coś wspólnego z drugim), fantomowe dodawanie urządzenia i usuwanie, również regularne, Windows odgrywa dźwięk ten co w załączniku, w Device Manager ciężko określić czy coś się pojawia i znika, próbowałem również namierzyć złoczyńcę poprzez USBDeview, bez skutku. Jedynym wyjściem było wyciszenie dźwięków systemu, co nie jest rozwiązaniem na dłuższą mete, bo w tle nadal coś się mieli... 

Próbowałem też:

-usunąć sterowniki audio Realtek, Nvidia HD audio, bez skutku, 

- dwóch zupełnie różnych urządzeń audio video, bez skutku 

- kabla HDMI/ DP, bez skutku 

- wyłączyć niepotrzebne urządzenia audio w ustawieniach, bez skutku 

- zmniejszyć próbkowanie audio, bez skutku 

- wyłączyć bluetooth, bez skutku

kończą mi się pomysły, bo od kilku lat jestem niedzielnym graczem. userem Win10 i nie bardzo wiem, gdzie tego szukać 

image.png.3d66f936c3cf4bf07da7c11e4cf6ff5e.png

image.png.99bb74ae003fad67d52e5e4ebc58ad57.png

Opublikowano

Może odpal MSI mode dla sterownika audio i innych kompatybilnych sprzętów: https://forums.guru3d.com/threads/windows-line-based-vs-message-signaled-based-interrupts-msi-tool.378044/

Zaznacz "ptaszki" tylko przy urządzeniach kompatybilnych z MSI MODE.

Pro tip: priorytet HIGH powinien być ustawiony domyślnie tylko dla kontrolerów dysków (SATA/NVME) co daje najlepszą kompatybilność, ustawianie priorytetów HIGH dla innych urządzeń może skutkować problemami z systemem.