Tester Wrażeń 592 Opublikowano 26 Lutego Opublikowano 26 Lutego Tak jak w temacie, pomożecie kumple złożyć coś porządnego pod te karte? Jesli chodzi o obudowy to mysłałem nad: 1. Lian Li O11 Dynamic EVO XL Black 2. NZXT H9 FLOW Procesor zapewne Ryzen 7 9800X3D, ale mają jakieś nowe wyjść niedługo? Co do reszty oddaje się pod Wasz propozycje, jestem laikiem niestety Jeśli jakieś rgb światełka mają bardzo przedrożyć zakup, to oczywiście są mi zbędne, ale rozsądne cenowo mogę wziąć pod uwage
sovas 371 Opublikowano 26 Lutego Opublikowano 26 Lutego Ja mam taki zestaw i mogę polecić. rtx 5090 9800X3D Asrock x870e Taichi 48gb G.Skill tridentZ royal neo 8000@cl40 corsair shift 1200w Ja zawsze lian li polecam obudowy i ich używam już z 10 lat. Jedyne co bym zmienił to może ram dałbym po prostu jakiś 6000, nie ma dużego znaczenia. No i zasilacz jakiś inny, bo ten używa kabla 12VHPWR, więc można coś z lepszymi wtyczkami wziąć. 1
tobem90 78 Opublikowano 26 Lutego Opublikowano 26 Lutego 1 minutę temu, sovas napisał(a): No i zasilacz jakiś inny, bo ten używa kabla 12VHPWR Kable się nie zmieniły...
Tester Wrażeń 592 Opublikowano 26 Lutego Autor Opublikowano 26 Lutego Teraz, tobem90 napisał(a): Przedewszystkim podaj budżet Około 6k? Ale rozważę odchylenia w obie strony 2 minuty temu, sovas napisał(a): Ja mam taki zestaw i mogę polecić. rtx 5090 9800X3D Asrock x870e Taichi 48gb G.Skill tridentZ royal neo 8000@cl40 corsair shift 1200w Ja zawsze lian li polecam obudowy i ich używam już z 10 lat. Jedyne co bym zmienił to może ram dałbym po prostu jakiś 6000, nie ma dużego znaczenia. No i zasilacz jakiś inny, bo ten używa kabla 12VHPWR, więc można coś z lepszymi wtyczkami wziąć. Plyty glowne takie drogie sa? Zatrzymalem sie przy skladaniu kompa z 4070ti ze 1k to juz ten drozszy segment
sovas 371 Opublikowano 26 Lutego Opublikowano 26 Lutego 1 minutę temu, tobem90 napisał(a): Kable się nie zmieniły... Niestety, ale wtyczki są inne Mam: - przewód od tego zasilacza 12VHPWR, - kolejny premium corsaira 12VHPWR, - oryginalny od nvidii 12V-2x6 Każdy jest trochę innej jakości, ale zdecydowanie najlepiej ułożone piny są w 12V-2x6. Jak masz wątpliwości to mogę porobić zdjęcia i ci wysłać. 1
ntt_system 68 Opublikowano 26 Lutego Opublikowano 26 Lutego a może taka buda ASUS TUF GAMING GT502 Plus Black 1
sovas 371 Opublikowano 26 Lutego Opublikowano 26 Lutego 4 minuty temu, Tester Wrażeń napisał(a): Plyty glowne takie drogie sa? Zatrzymalem sie przy skladaniu kompa z 4070ti ze 1k to juz ten drozszy segment Osobiście nie lubię oszczędzać na płycie. Jak chcesz to spokojnie możesz coś tańszego kupić np x870e tomahawk. 1
tobem90 78 Opublikowano 26 Lutego Opublikowano 26 Lutego 4 minuty temu, sovas napisał(a): Niestety, ale wtyczki są inne Mam: - przewód od tego zasilacza 12VHPWR, - kolejny premium corsaira 12VHPWR, - oryginalny od nvidii 12V-2x6 Każdy jest trochę innej jakości, ale zdecydowanie najlepiej ułożone piny są w 12V-2x6. Jak masz wątpliwości to mogę porobić zdjęcia i ci wysłać. Tak, podeślij. Chętnie zobaczę.
Tester Wrażeń 592 Opublikowano 26 Lutego Autor Opublikowano 26 Lutego 4 minuty temu, ntt_system napisał(a): a może taka buda ASUS TUF GAMING GT502 Plus Black Nie podoba mi się
damyan123 17 Opublikowano 26 Lutego Opublikowano 26 Lutego Dorzuć stówkę do RAM-ów i bierz takie: Link Kości A-die, nowsza rewizja, lepsze radiatory. Na ITH masz recenzje. 1
tobem90 78 Opublikowano 26 Lutego Opublikowano 26 Lutego 5 minut temu, Tester Wrażeń napisał(a): Nie podoba mi się Warto dopłacić do Fractal Design. Na pewno nie oszczędzałbym na MB ani zasilaczu. 9800x3d też lubi się zagrzać, ja zrobiłem UV ale przedtem nawet kraken elite 360 miał ciężko. Tutaj też bym nie oszczędzał. Jak mam być w 100% szczery to przy 5090 nie szedłbym w żadne kompromisy, ja tak zrobiłem i jestem zadowolony, znaczy tylko czekam aż x-gowno wyślę mi Astrala... Aha no i bardzo ważne, przy pierwszym odpaleniu się nie wystrasz że długo się bootoje, to trenowanie pamięci, u mnie z 64GB trwało to jakieś 25min. 1
sovas 371 Opublikowano 26 Lutego Opublikowano 26 Lutego 14 minut temu, tobem90 napisał(a): Tak, podeślij. Chętnie zobaczę. Po lewej corsair na starszym standardzie. Obydwa są nowe. Ten po lewej nigdy nie używany. Po prawej raz ;). Zobacz na pozycję pinów. Te piny w 12v-2x6 nie cofają się po wciśnięciu wtyczki. Dlatego piszę, żeby brał coś lepszego, bo wtyczki w corsair 12vhpwr to lipa.
Elvis79 107 Opublikowano 26 Lutego Opublikowano 26 Lutego Do mnie wleci na dniach coś takiego możesz coś zgapić https://www.x-kom.pl/lista/d8ffzyxut ,gdybyś brał taką samą płytę i te dyski to bez radiatorów (problem z montażem obok siebie). 1
tobem90 78 Opublikowano 26 Lutego Opublikowano 26 Lutego 6 minut temu, sovas napisał(a): Po lewej corsair na starszym standardzie. Obydwa są nowe. Ten po lewej nigdy nie używany. Po prawej raz ;). Zobacz na pozycję pinów. Te piny w 12v-2x6 nie cofają się po wciśnięciu wtyczki. Dlatego piszę, żeby brał coś lepszego, bo wtyczki w corsair 12vhpwr to lipa. Jest faktycznie różnica w ilości plastiku, zobaczę w domu jak wygląda moja wtyczka z qe quiet! Dzięki za fotkę. 1
Tester Wrażeń 592 Opublikowano 26 Lutego Autor Opublikowano 26 Lutego Karta: Astral 5090 Procek: Ryzen 7 9800X3D Chłodzenie: hm? Płyta: x870e tomahawk Dysk: Samsung 2TB M.2 PCIe Gen4 NVMe 990 PRO Ram: Lexar ARES RGB Black DDR5 32GB (2x16GB) 6000MHz CL28 Obudowa: Lian Li O11 Dynamic EVO XL Black Zasilacz: ?
sovas 371 Opublikowano 26 Lutego Opublikowano 26 Lutego Wygląda git, nie pchałbym się w 32 GB ramu, ale może ktoś inny się wypowie Na temat chłodzenia się nie wypowiem, ale może jakieś aio 360? będzie pasować do obudowy. 1
Tester Wrażeń 592 Opublikowano 26 Lutego Autor Opublikowano 26 Lutego 2 minuty temu, sovas napisał(a): Wygląda git, nie pchałbym się w 32 GB ramu, ale może ktoś inny się wypowie Na temat chłodzenia się nie wypowiem, ale może jakieś aio 360? będzie pasować do obudowy. Co masz na mysli, ze nie 32GB? W sensie ze mam brac 64? Zasilacz: be quiet! Power Zone 2 1000W 80 PLUS Platinum ATX 3.1 - co myslimy?
damyan123 17 Opublikowano 26 Lutego Opublikowano 26 Lutego (edytowane) Dysk Kingston KC3000 2TB, nie wiem czy jest sens dopłacić do Samsunga. Zasilacz Seasonic Vertex 1200W Platyna, ewentualnie ktoś wrzucał w wątku GPU fajne Lian Li z listwą z gniazdami. 23 minuty temu, sovas napisał(a): Wygląda git, nie pchałbym się w 32 GB ramu, ale może ktoś inny się wypowie Na temat chłodzenia się nie wypowiem, ale może jakieś aio 360? będzie pasować do obudowy. 64GB? Nie będzie problemów ze stabilnoscia? Tam potrafią się wysypywać profile AMD Expo i trzeba schodzić z zegarów. Edit. Link do zasilacza Lian Li: Link Edytowane 26 Lutego przez damyan123 1
kalderon 447 Opublikowano 26 Lutego Opublikowano 26 Lutego (edytowane) 2x32GB nie powinny sprawiać problemów. 7 minut temu, damyan123 napisał(a): Dysk Kingston KC3000 2TB, nie wiem czy jest sens dopłacić do Samsunga. Nie ma. Świetna płyta za 900zł która ma praktycznie wszystko, bez pchania się w X870E. https://www.amazon.pl/dp/B0BHHTJZM9/ Edytowane 26 Lutego przez kalderon 1
Tester Wrażeń 592 Opublikowano 26 Lutego Autor Opublikowano 26 Lutego Roznica w cenie KC vs samsung to max 100zl
Dirian 290 Opublikowano 26 Lutego Opublikowano 26 Lutego Lepiej te 100 zł schować do kieszeni, te dyski mają średnio identyczną wydajność.
kalderon 447 Opublikowano 26 Lutego Opublikowano 26 Lutego (edytowane) Ponad 100zł, różnica w szybkości i jakości jest zerowa, to ta sama półka. Inna alternatywa - SK Hynix P41 Platinum za 599zł, topowy dysk PCI-E 4 od czołowego dostawcy pamięci. Samsung obecnie nie oferuje nic ciekawego. Edytowane 26 Lutego przez kalderon 1
Tester Wrażeń 592 Opublikowano 26 Lutego Autor Opublikowano 26 Lutego To wtedy wezme tego KC3000 A co sądzimy o tym zasilaczu? - be quiet! Power Zone 2 1000W 80 PLUS Platinum ATX 3.1 Widzę, że ma kątowy kabel 12V-2x6 Co do płyty to ja wgl nie potrzebuje Wi-Fi, zawsze kabel, jeśli bez tego idzie jeszcze zjechać cene to chętnie posłucham
Rekomendowane odpowiedzi