Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Witam, chcę zainstalować Win 11 home na moim komputerze:
płyta gł. Gigabyte B550M DSH3 rev 1.5
CPU AMD Ryzen 5 5600
Pamieć RAM DDR4 16GB

Grafika Radeon RX 570

Dysk SSD 128GB

Do tej pory korzystałem w Win 8.1 Home i uaktualniałem go przez systemowe centrum uprgrade do Win 10 i ostatecznie Win 11. Przyznam że ostatnio komputer zaczął łapać Blue Screeny, za każdym razem info o ich powodach było inne: tzn. Memory, Kernel, czy pliki systemowe...

Postanowiłem zrobić format i musiałem zacząć od instalacji Win 8.1, przebiegła pomyślnie jednak Blue Screeny nadal się zdarzają. Niestety nie mogę zrobić legalnie upgradu do Win 10... więc kupiłem Win 11 w wersji DVD.

Instalacja 11stki z płyty informuje mnie że komputer nie spełnia minimalnych wymagań, zrobiłem więc Pendrive bootowalny z najnowszą wersją Win 24H2 i tu instalacja dochodzi do 13% i informuje mnie, że system nie może zostać zainstalowany.

Jedyne co mi zostaje to instalacja Win 8.1 która działa, 11stki nie mogę (nie umiem) zainstalować...

Pytanie czy mam coś źle ustawione w BIOSie (ustawiałem UEFI na Enabled) czy to kwestia tych Bluscreenów, że instalacja nie chce się zakończyć?

Od czego zacząć?

Edytowane przez Orion_pc
Opublikowano

Cześć, podkręcałeś podzespoły komputera czy wszystko działa na fabrycznych ustawieniach? Części kupione ze sklepu czy z drugiej ręki? Coś ostatnio było w komputerze wymieniane? Szkoda, że wywaliłeś już ten system co się crashował bo można byłoby zrobić analizę zrzutów pamięci bsodów i wyciągnąć coś z tego bardziej sensownego co pomogłoby w diagnostyce.

Może spróbuj wykonać test pamięci ram np. stosując memtesta?

Opublikowano

Nic nie było kręcone, wszystko działa na fabrycznych ustawieniach, części ze sklepu jeszcze na gwarancji, Dołożyłem dysk M.2 500GB, ale system chodzi na starym SSD,  teraz na czystym systemie też się zdarzają BS... Firefox np bardzo często ulega awarii i ostatecznie kończy się to BlueScreenem.

P.S. Próbowałem postawić system na M.2 i nie mogłem żadnego, też nie wiem dlaczego instalator na to nie zezwoli... choć usuwanie partycji i formatowanie działało dla M.2 (musiałem to zrobić gdyż 8.1 wymaga MBR a 11stka GPT).

Mogę sprawdzić RAM i dyski a na nawet spójność plików systemowych narzędziem  sfc/ scannow, a co do analizy BSodów nie robiłem jej jeszcze, potrzebny jest jakiś program?

Opublikowano

To sprawdź w takim razie ten ram memtestem86 i daj znać czy test przeszedł cały bez błędów czy może coś się wysypało. Do analizy bsodów możesz użyć WinDBG ze sklepu Microsoftu.

Opublikowano
20 minut temu, Kendi napisał(a):

To sprawdź w takim razie ten ram memtestem86 i daj znać czy test przeszedł cały bez błędów czy może coś się wysypało.

Miałeś rację! Memtest pokazał prawie 5000 błędów w pierwszym przebiegu, dalej nie progresował choć zostawie go na dłużej moze uda mu się zakończyć sprawdzanie.

RAMY to Patriot Viper Steel DDR4 2x8GB  3600MHZ - gwarancja dożywotnia a pierwsze poleciały z całego zestawu...

Opublikowano

Memtest się poddał zbyt dużo błędów, kości są tak jak na zdjęciu. Procesor jest po lewo od kości widać częściowo chłodzenie. Przy slotach po lewo na dole jest oznaczenie A1A2 B1B2, A2B2FIRST !

P1060441.JPG

Opublikowano (edytowane)

Są dobrze wpięte. Możesz jeszcze ewentualnie je wyciągnąć dobrze przeczyścić styki i sloty pamięci na płycie i przetestować jeszcze raz.

Aha jeszcze jedno, test robiłeś z XMP włączonym czy wyłączonym?

Edytowane przez Kendi
  • Upvote 1
Opublikowano
1 minutę temu, Kendi napisał(a):

Są dobrze wpięte. Możesz jeszcze ewentualnie je wyciągnąć dobrze przeczyścić styki i sloty pamięci na płycie i przetestować jeszcze raz.

Albo też przetestować pojedyńczo, może tylko jedna z nich jest zepsuta...

• Upvote 1
Opublikowano (edytowane)
48 minut temu, Kendi napisał(a):

Aha jeszcze jedno, test robiłeś z XMP włączonym czy wyłączonym?

Nie wiem, nic nie zmieniałem w memtest na domyślnych opcjach puściłem...

Poniżej raport z programu

MemTest86-Report-20250401-191857_837370.html

Jutro jadę z RAM do sklepu, więc nie będzie mnie na forum do momentu rozpatrzenia reklamacji i otrzymania nowych kości. Mam nadzieje, że szybko i pozytywnie sprawa się wyjaśni. Oby :D ...

Edytowane przez Orion_pc
  • Upvote 1