Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam. Mam światłowód z INEA z jakimś modemem.

Podłączone mam to w ten sposób: modem INEA (umieszczony w garażu)-->Asus rt-ac68u (umieszczony w pokoju)-->switch Netgear GS108GE (umieszczony w garażu). Czyli z routera kabel wraca do garażu do switcha ponieważ w garażu mam doprowadzone kable od kamer. 

Ostatnio dokupiłem 3 kamery i brakuje już miejsca. Potrzebuje kolejnego switcha. 

Mogę dokupić takiego samego i podpiąć go pod tego pierwszego switcha czy drugi Switch też musi być podpięty pod router?

Problem taki że z pokoju od routera nie mam puszczonego kolejnego kabla internetowego na drugi Switch.

Opublikowano

Możesz. Będzie działać. Nie będzie to rozwiązanie zgodne z najlepszymi praktykami sieciowymi, ale wszystko będzie działać. Do czasu, aż nie będzie ;)
No i wąskim gardłem będzie to połączenie między pierwszym switchem a routerem.

Opublikowano (edytowane)

Router/modem dostawcy --> Router domowy --> Wszystkie switche --> Urządzenia do switchy.

Dodatkowo kamery powinny być podłączone do dedykowanego switcha w osobnym VLANie.

Edytowane przez narmiak
Opublikowano

Mozesz poszukać może gdzieś znajdziesz taniej :) 

Opublikowano
3 minuty temu, narmiak napisał(a):

Router/modem dostawcy --> Router domowy --> Wszystkie switche --> Urządzenia do switchy.

Czyli na razie mam dobrze podłączone: Nokia G010gt->Asus rt-ac68u->Netgear GS108GE

Pokój gdzie jest router asusa jest przez ścianę z garażem więc mogę ewentualnie przewiercić się do garażu i puszczę drugi kabel od routera do drugiego switcha. 

No chyba że kupić jakiegoś nowego switcha z np 16 portami itd. 

27 minut temu, EUZEBIUSZ napisał(a):

Mozesz poszukać może gdzieś znajdziesz taniej :) 

Chyba zły link podałeś....

Opublikowano
22 minuty temu, mati.m92 napisał(a):

Chyba zły link podałeś....

Poprawione :)