muniek0122 0 Opublikowano 4 Czerwca Opublikowano 4 Czerwca Hej, 20 maja - zakup przez Internet 23 maja - otrzymanie paczki kurierem 03 czerwca - złożenie przez stronę sprzedawcy "zwrot 14 dniowy" - mam potwierdzenie email'owe nadania zwrotu + jego numer. PLANOWANA wysyłka 09 czerwca. Wypadło mi coś pilnego i nie zdążę spakować i wysłać towaru do sprzedawcy (na wskazany adres) do poniedziałku 09 czerwca. Czy sprzedawca może nie uwzględnić zwrotu, gdyż paczkę nie wysłałem w okresie 14 dni?, lub zwlekam z wysyłką? tj. 03 czerwca złożenie reklamacji, a 09 czerwca planowana data wysyłki paczki?
bourne2008 676 Opublikowano 4 Czerwca Opublikowano 4 Czerwca Zgodnie z polskim prawem konsumenckim, po złożeniu oświadczenia o odstąpieniu od umowy zawartej na odległość (np. przez internet), konsument ma obowiązek odesłać towar niezwłocznie, jednak nie później niż w terminie 14 dni od dnia złożenia tego oświadczenia. W praktyce oznacza to, że jeśli złożyłeś oświadczenie o odstąpieniu od umowy 3 czerwca, masz czas do 17 czerwca (włącznie) na nadanie przesyłki ze zwracanym towarem. Ważne jest, aby paczka została nadana przed upływem tego terminu; data jej doręczenia do sprzedawcy może przypaść po tej dacie . Jeśli nie zdążysz nadać paczki w tym terminie, sprzedawca może dochodzić od Ciebie odpowiedzialności za opóźnienie. Jednak samo opóźnienie w odesłaniu towaru nie unieważnia skuteczności złożonego oświadczenia o odstąpieniu od umowy. W przypadku, gdy sprzedawca zobowiązał się samodzielnie odebrać towar od konsumenta, termin 14 dni na odesłanie towaru nie obowiązuje. Podsumowując, planowana przez Ciebie wysyłka paczki 9 czerwca mieści się w przewidzianym terminie, więc sprzedawca powinien zaakceptować zwrot. 3
Rekomendowane odpowiedzi