Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam, niedługo dotrze do mnie chłodzenie wodne i z tego, co wyczytałem, na topie chłodzenie nie wejdzie (ponoć jest za grube, ale mimo wszystko sprawdzę), więc pozostaje montaż na froncie. W obudowie siedzi karta graficzna o długości 300 mm, aby zamontować chłodnicę, będzie trzeba zdemontować wentylatory z frontu. I w tej kwestii mam pytanie, czy lepiej wszystkie 3 umieścić na zewnątrz struktury, pod przednią osłonę, czy też jeden dołożyć na topie a 2 na zewnątrz struktury. Czy też może po zamontowaniu na froncie chłodnicy umieszczanie tam z powrotem poza strukturą tych fabrycznych wentylatorów mija się z celem? Jakie rozwiązanie według was będzie optymalne?

Aktualnie wentylatory są zamontowane jak na grafice poniżej:

genesisirid505f.thumb.jpg.bd0d81d38ed2995858f32c3a1e91af3a.jpg

Opublikowano

Jak zamontujesz aio na froncie to wentylatory z chłodnicy będą dostarczać powietrze do obudowy i nie ma sensu dokładać tych fabrycznych aby tworzyć push-pull, załóż aio na froncie, daj dwa na górę i jeden na tył - tyle, dwa które zostaną luzem schowaj do szuflady lub staraj się sprzedać ;) 

• Upvote 2
  • 1 miesiąc temu...
  • 1 miesiąc temu...
Opublikowano

Weszło na front, konieczny był demontaż oryginalnych wiatraków w obudowie, 2 odkręciłem, a 1 przełożyłem na top. Rurki dałem od dołu. Dodam jeszcze dziś zdjęcia, jak zaloguję się na telefonie i znajdę zdjęcia. Na top nie da rady zamontować w mojej obudowie.

Opublikowano (edytowane)

IMG_20250613_182217.jpg

Na Topie był 1 wentylator, więc jeden z frontu poszedł na górę. Na chłodnicy musiałem zamontować wiatraki z drugiej strony. Rury puściłem dołem, trochę potem trzeba było docisnąć szklany panel boczny, żeby dało się przykręcić. Gdyby to była 360- tka, to rury musiały by iść gorą.IMG_20250613_202952.jpg

Edytowane przez x0Rysiu0x
  • Upvote 1
Opublikowano

Sam wolałbym mieć AIO na topie, ale niestety okazało się, że jest za grube i wadzi o płytę główną (bodajże o 10 mm grubsze, niż innych producentów) i trzeba było dać na front. Patrząc, że kupiłem za odrobinę więcej niż połowa ceny z pełną gwarancją od producenta, to nie mam co narzekać, a jeśli chodzi o temperatury, to są niższe niż na chłodzeniu, które miałem.:D Więc nie mam co narzekać, jest dobrze.

Opublikowano

No domyślam się, dlatego też nigdy nie byłem zwolennikiem chłodnicy na froncie, w swoim pc bym nigdy tak nie założył :P ale przy r7 7700 nie będzie tragedii bo mało ciepła będzie pchało się do środka budy.