Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Cześć, zastanawiam się, czy jest jakiś soft, dzięki któremu odtworzę materiały 4k na laptopie 7-letnim, który tylko radzi sobie z FHD. W 4k slajdy.
Chodzi mi o działanie jak programy typu premier i każdy inny montażowy wideo, w którym można przemielić pliki na zasadzie proxy, gdzie pracujemy np. w jakości FullHD, żeby było płynniej.
Czyli wyobrażam sobie to tak, że jest jakiś odtwarzacz, którym otwieram taki plik 4k na tym lapku i odtwarza mi plik skalując do FHD. Czy to możliwe, by taki soft był? Czasem chodzi mi po prostu o przejrzenie materiału w drodze, a tak to nie mam tej możliwości.

Opublikowano

Cześć, 

napiszesz coś więcej? Jaki laptop, jakie pliki 4K? Bo przypadek jaki opisujesz z konwersją na żywo jest cięższy niż samo odtworzenie pliku.

Pytanie pomocnicze: czy Twój komputer ma możliwość sprzętowego dekodowania formatu wideo w jakim masz zapisane pliki 4K? Aby to sprawdzić podaj proszę model swojego procesora i karty graficznej (jeśli jest dedykowana).

Pozdrawiam

• Upvote 1
Opublikowano

Handbrake i konwertujesz film z 4K do FullHD.
7 letni laptop to nic nie znacząca informacja, tak samo jak "film 4K". Laptop może mieć możliwość sprzętowego dekodowania niektórych kodeków (.mkv, .mp4 itp to nie kodek, tylko kontener/format) to może da sobie radę, o ile film wykorzystuje dany kodek.
H.265/HEVC i któraś wersje MPEG4 dostały wsparcie hardware'owe już w Intelach wypuszczonych w połowie roku 2016 więc jak nie kupiłeś leżaka magazynowego to jest szansa, że będzie wspierał dekodowanie.

• Upvote 1