Skocz do zawartości

HP D5850

Rekomendowane odpowiedzi

• Odpowiedzi 50
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowano
Dnia 16.01.2018 o 01:15, Michagm napisał:

To dobra wiadomość

Nawet możesz 4x 2GB DDR2 800Mhz

Mam kompa i mam problem 

Podłączyłem dysk 1 do Sata0

Podłączyłem napęd DVD do SATA 1

Podłączyłem dysk 2 do SATA 2

Tak jak każe instrukcja 

Dam w biosie ma AHCI to po restarcie nie widzi w biosie, ale w boot menu można bootowac z dysku 

Gdy chce zainstalować win7 daje komunikat że.nie zlazl dysków czy coś i mam podać sterowniki.  Jak to rozwiązać? 

Opublikowano
14 minut temu, Dziarson napisał:

Tak potrzebujesz oryginalny ster ahci np na penie 

Gdzie to znalesc

Opublikowano

No powinieneś szukać pod chipsetem twojej płyty ciężko będzie można też na ryzyko zainstalować normalnie na ide a potem zmienić na ahci i jak się uda wybotowac to aktualizovac  sterownik. Najprędzej szukaj na stronach compaq nie wiem po co wogule takie śmieci kupujesz. Trzeba było odłożyć ta kasę i złożyć coś normalnego co do ramu nie nie dasz rady włożyć 16gb jest to ograniczenie chipsetu. 8max i koniec wsadzić 16 i będziesz miał 8.

Opublikowano

Jeszcze raz sprawdź MOBO.

Zainstaluj BIOS do Compaq DC5850.

Bo chipset V780 posiada: IDE i SATA

Czy na pewno podłączyłeś Dyski do SATA ?

Jeśli IDE to musisz przestawić zworki. Pierwszy dysk jako Master a drugi jako Slave a CD/DVD jako random.

Jeszcze można ustawić w Bios'ie - Cable Select. IDE nie posiada AHCI.

Jeśli SATA to nie musisz przestawić zworki a prawie w ogóle nie trzeba.

Jeśli instalujesz Windows 7 to musisz przed instalacją ustawić w BIOS'ie AHCI [tylko SATA a nie IDE].

Jeśli na początku instalowałeś Win7 na IDE a po instalacji Win7 przestawić na AHCI to BlueScreen/No Booting.

Zrób screen BIOS.

Chipset V780:

Link

Driver AHCI/Raid 780/SB700:

Link

Opublikowano

Przy boot menu daje AMD AHCI i jeden dysk 120gb widzę i jest kolo niego napisanie "funkcnional" 

Opublikowano
11 godzin temu, Gość TzR napisał:

Mam kompa i mam problem 

Podłączyłem dysk 1 do Sata0

Podłączyłem napęd DVD do SATA 1

Podłączyłem dysk 2 do SATA 2

Tak jak każe instrukcja 

Dam w biosie ma AHCI to po restarcie nie widzi w biosie, ale w boot menu można bootowac z dysku 

Gdy chce zainstalować win7 daje komunikat że.nie zlazl dysków czy coś i mam podać sterowniki.  Jak to rozwiązać? 

Dyski podpinał ponoć pod sata ale na tak starej płycie ??

Zdjecie robisz telefonem i wrzucasz na pokazywarke albo imgur.com.

Jezeli ci podazzuje dysk funkcjonal  to powinieneś normalnie zainstalowac 7 Ale jak ci  w bocie 7 nie widzi dysku to musisz podac sterowniki .

Opublikowano

Wrócę do domu i zrobię zdjęcia, mogę tam dać Windows 10 i wszczepic mu stery?

Opublikowano

W biosie widac w hard drives tylko pendrive a gdy wejde w boot menu widzi hard disk oraz usb device

Opublikowano
17 godzin temu, Michagm napisał:

Jeszcze raz sprawdź MOBO.

Zainstaluj BIOS do Compaq DC5850.

Bo chipset V780 posiada: IDE i SATA

Czy na pewno podłączyłeś Dyski do SATA ?

Jeśli IDE to musisz przestawić zworki. Pierwszy dysk jako Master a drugi jako Slave a CD/DVD jako random.

Jeszcze można ustawić w Bios'ie - Cable Select. IDE nie posiada AHCI.

Jeśli SATA to nie musisz przestawić zworki a prawie w ogóle nie trzeba.

Jeśli instalujesz Windows 7 to musisz przed instalacją ustawić w BIOS'ie AHCI [tylko SATA a nie IDE].

Jeśli na początku instalowałeś Win7 na IDE a po instalacji Win7 przestawić na AHCI to BlueScreen/No Booting.

Zrób screen BIOS.

Chipset V780:

Link

Driver AHCI/Raid 780/SB700:

Link

Gdzie tam to wyodrębnić pliki sterownika?  Bo nie widzę i to chyba do ryzena jest 

Opublikowano

Panowie z ciekawości ściagnolem i wywaliłem na USB WinXP (XDDD) i odziwo bez problemu leci instalacja normalnie znajduje dyski 

Opublikowano

Niestety też nie pomogło :/ jakieś pomysły panowie? 

Opublikowano

Nie uwierzycie :D gościu z którym zamienilem sie za ta plyte głowna wystawil tego HP DC5850 na OLX za 15zl 

Powiedziałem ojcu aby pojechał po niego i mam wykorzystanie dla niego. 10latek gra w nfs i ets2 a takze minecraft... Probowalem wgrac bios przez  usb ale daje failed... kupic plyte i pod biosem z płytyCD zbotowac flash system rom?

Gdzie zainstalwoac to FirmWare?

Opublikowano
3 godziny temu, Gość TzR napisał:

Nie uwierzycie  gościu z którym zamienilem sie za ta plyte głowna wystawil tego HP DC5850 na OLX za 15zl 

Powiedziałem ojcu aby pojechał po niego i mam wykorzystanie dla niego. 10latek gra w nfs i ets2 a takze minecraft... Probowalem wgrac bios przez  usb ale daje failed... kupic plyte i pod biosem z płytyCD zbotowac flash system rom?

Gdzie zainstalwoac to FirmWare?

Jeśli jest to plik xxx.ISO Firmware:

- nagrać na płytę CD/DVD jako Boot np. programem Power ISO

- zrobić USB Boot np. programem Universal USB Installer

BIOS to normalnie kopiuj plik do USB tylko zrób porządek w USB [żeby były widoczne/wszystkie pliki na zewnątrz tylko pliki BIOS]

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Popularne tematy

• Najnowsze posty

• Demo już od dawna było dostępne.
    • Ja musiałem wczytać save bo założyłem wielką złotą wazę na plecy i też nie mogłem zdjąć
    • Niby parodia Johna Wicka a praktycznie jak John Wick    
    • @Keleris U mnie również występuje rozbieżność napięć procesora względem ustawień w BIOSie, ale jest ona przeważnie niższa i wynosi około 38mV, czyli jak ustawię w BIOSie 1.3875V to z poziomu Windows'a otrzymuję 1.35V. Dodatkowo przy mocniejszym podkręceniu (4.2GHz+) miałem aktywny Loadline Calibration, aby nie musieć właśnie ładować wysokiego napięcia na procka   Te moduły GEIL'a robią tRFC 35 z lekkim zapasem bezpieczeństwa/stabilności, bo są one zdolne do zejścia w okolice tRFC 32, nadal przy prędkości DDR2-900 i CL4:     Nie ma to już większego wpływu na wydajność, a ewentualna różnica mieści się w granicach błędu pomiarowego.   Im niższe tRFC chcemy osiągnąć, tym wyższe napięcie zasilające moduły będzie potrzebne do ich ustabilizowania, a to z kolei wymusi konieczność lepszego ich chłodzenia, aby tę stabilność zachować   tRFC 31 również zadziałało, ale wymagało już podniesienia napięcia do 2.3V, gdzie powyższe tRFC 32 zadowoliło się napięciem 2.2V.   ...   Polecam Ci również ustawiać pamięci za pomocą MemSet'a z poziomu Windows'a   Ja ostatnio robię tak, że w BIOSie ustawiam FSB Strap na 400MHz (o ile mam taką opcję i wyłącznie przy okolicach 400-500MHz faktycznego FSB), wybieram dzielnik pamięci (prędkość modułów) na 1:1, ich napięcie, cztery pierwsze timingi (te podstawowe) i ewentualnie tRFC.   Później jedynie szukam dodatkowych opcji dotyczących zwiększania wydajności podsystemu pamięci. W tym modelu ASUS'a na X38 nazywają się one: DRAM Static Read Control -> daję na Enabled, Ai Clock Twister -> przestawiam na Strong, Transaction Booster pozostawiam na Auto, jeżeli używam opcji DRAM Static Read Control. DRAM Static Read Control oraz Transaction Booster używa się zamiennie. Obie opcje aktywowane jednocześnie nie zadziałają - platforma nie uruchomi się.   Dopiero na koniec, z poziomu Windows'a, dopieszczam resztę, czyli ustawiam lub sprawdzam niższe tRFC, Performance Level i całą resztę, a tREF ustawiam na maksymalną wartość (aby pamięci spędzały jak najmniej czasu na odświeżaniu tabeli komórek).   W najgorszym przypadku platforma się zawiesi (zrobi tzw. freez'a) i trzeba będzie ją ręcznie wyresetować przyciskiem Reset   .........   Przetestowałem przy okazji ten egzemplarz GTS'a 250 w wersji OC od Gigabyte'a, chcąc sprawdzić jego potencjał:         Karta mega zaskoczyła mnie jeżeli chodzi pamięci GDDR3  Pozwoliła na dodatkowe +15GB/s przepustowości przy prędkości 1333MHz, co mocno sprzyja starszym benchmarkom. Jednakże rdzeń oraz shadery okazały się przeciętne, kończąc się szybciej niż na wcześniejszym egzemplarzu Gigabyte'a w wersji bez dopisku OC:  
    • Nie, ale już z chyba trwają jakieś prace na serwerach przygotowujące do wydania wersji 0.6 więc to już blisko
  • Aktywni użytkownicy

• Dodaj nową pozycję...