Gość TzR Opublikowano 16 Stycznia 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Stycznia 2018 To 8GB Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość TzR Opublikowano 17 Stycznia 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Stycznia 2018 Dnia 16.01.2018 o 01:15, Michagm napisał: To dobra wiadomość Nawet możesz 4x 2GB DDR2 800Mhz Mam kompa i mam problem Podłączyłem dysk 1 do Sata0 Podłączyłem napęd DVD do SATA 1 Podłączyłem dysk 2 do SATA 2 Tak jak każe instrukcja Dam w biosie ma AHCI to po restarcie nie widzi w biosie, ale w boot menu można bootowac z dysku Gdy chce zainstalować win7 daje komunikat że.nie zlazl dysków czy coś i mam podać sterowniki. Jak to rozwiązać? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dziarson Opublikowano 17 Stycznia 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Stycznia 2018 (edytowane) Tak potrzebujesz oryginalny ster ahci np na penie Edytowane 17 Stycznia 2018 przez Dziarson Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość TzR Opublikowano 17 Stycznia 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Stycznia 2018 Pomozesz gdzie to ściągnąć czy.cos Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość TzR Opublikowano 17 Stycznia 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Stycznia 2018 14 minut temu, Dziarson napisał: Tak potrzebujesz oryginalny ster ahci np na penie Gdzie to znalesc Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dziarson Opublikowano 17 Stycznia 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Stycznia 2018 No powinieneś szukać pod chipsetem twojej płyty ciężko będzie można też na ryzyko zainstalować normalnie na ide a potem zmienić na ahci i jak się uda wybotowac to aktualizovac sterownik. Najprędzej szukaj na stronach compaq nie wiem po co wogule takie śmieci kupujesz. Trzeba było odłożyć ta kasę i złożyć coś normalnego co do ramu nie nie dasz rady włożyć 16gb jest to ograniczenie chipsetu. 8max i koniec wsadzić 16 i będziesz miał 8. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość TzR Opublikowano 17 Stycznia 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Stycznia 2018 ide ta samo Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dziarson Opublikowano 17 Stycznia 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Stycznia 2018 W biosie widzi dyski? Nie masz 2 dysków albo dysku i napędu że zworkami Teraz nie wiem czy o sterowniki się pyta nim botuje instalka Windowsa? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Michagm Opublikowano 17 Stycznia 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Stycznia 2018 Jeszcze raz sprawdź MOBO. Zainstaluj BIOS do Compaq DC5850. Bo chipset V780 posiada: IDE i SATA Czy na pewno podłączyłeś Dyski do SATA ? Jeśli IDE to musisz przestawić zworki. Pierwszy dysk jako Master a drugi jako Slave a CD/DVD jako random. Jeszcze można ustawić w Bios'ie - Cable Select. IDE nie posiada AHCI. Jeśli SATA to nie musisz przestawić zworki a prawie w ogóle nie trzeba. Jeśli instalujesz Windows 7 to musisz przed instalacją ustawić w BIOS'ie AHCI [tylko SATA a nie IDE]. Jeśli na początku instalowałeś Win7 na IDE a po instalacji Win7 przestawić na AHCI to BlueScreen/No Booting. Zrób screen BIOS. Chipset V780: Link Driver AHCI/Raid 780/SB700: Link Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Opublikowano 18 Stycznia 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Stycznia 2018 Przy boot menu daje AMD AHCI i jeden dysk 120gb widzę i jest kolo niego napisanie "funkcnional" Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość TzR Opublikowano 18 Stycznia 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Stycznia 2018 W jakim miejscu zdj bios? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dziarson Opublikowano 18 Stycznia 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Stycznia 2018 11 godzin temu, Gość TzR napisał: Mam kompa i mam problem Podłączyłem dysk 1 do Sata0 Podłączyłem napęd DVD do SATA 1 Podłączyłem dysk 2 do SATA 2 Tak jak każe instrukcja Dam w biosie ma AHCI to po restarcie nie widzi w biosie, ale w boot menu można bootowac z dysku Gdy chce zainstalować win7 daje komunikat że.nie zlazl dysków czy coś i mam podać sterowniki. Jak to rozwiązać? Dyski podpinał ponoć pod sata ale na tak starej płycie ?? Zdjecie robisz telefonem i wrzucasz na pokazywarke albo imgur.com. Jezeli ci podazzuje dysk funkcjonal to powinieneś normalnie zainstalowac 7 Ale jak ci w bocie 7 nie widzi dysku to musisz podac sterowniki . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość TzR Opublikowano 18 Stycznia 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Stycznia 2018 Wrócę do domu i zrobię zdjęcia, mogę tam dać Windows 10 i wszczepic mu stery? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość TzR Opublikowano 18 Stycznia 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Stycznia 2018 Oczywiście w instalke Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dziarson Opublikowano 18 Stycznia 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Stycznia 2018 Możesz dać 10 marnie to będzie chodzić nie wiem czy wogule ale stery powinna mieć Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość TzR Opublikowano 18 Stycznia 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Stycznia 2018 W biosie widac w hard drives tylko pendrive a gdy wejde w boot menu widzi hard disk oraz usb device Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Opublikowano 18 Stycznia 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Stycznia 2018 17 godzin temu, Michagm napisał: Jeszcze raz sprawdź MOBO. Zainstaluj BIOS do Compaq DC5850. Bo chipset V780 posiada: IDE i SATA Czy na pewno podłączyłeś Dyski do SATA ? Jeśli IDE to musisz przestawić zworki. Pierwszy dysk jako Master a drugi jako Slave a CD/DVD jako random. Jeszcze można ustawić w Bios'ie - Cable Select. IDE nie posiada AHCI. Jeśli SATA to nie musisz przestawić zworki a prawie w ogóle nie trzeba. Jeśli instalujesz Windows 7 to musisz przed instalacją ustawić w BIOS'ie AHCI [tylko SATA a nie IDE]. Jeśli na początku instalowałeś Win7 na IDE a po instalacji Win7 przestawić na AHCI to BlueScreen/No Booting. Zrób screen BIOS. Chipset V780: Link Driver AHCI/Raid 780/SB700: Link Gdzie tam to wyodrębnić pliki sterownika? Bo nie widzę i to chyba do ryzena jest Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość TzR Opublikowano 18 Stycznia 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Stycznia 2018 Panowie z ciekawości ściagnolem i wywaliłem na USB WinXP (XDDD) i odziwo bez problemu leci instalacja normalnie znajduje dyski Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Michagm Opublikowano 19 Stycznia 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Stycznia 2018 Spróbuj zainstalować Stary Driver od Gigabyte ver. 8.641 [Serie 780E/780V/780G]: Chipset AMD Series 7 v2.0 Win7 64Bit Albo podałem na górze najnowszy Driver Chipset z AMD [rozbudowany Driver na różne sockety AM2/AM2+/AM3/AM3+/FM1/FM2/FM2+/AM4] Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość TzR Opublikowano 19 Stycznia 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Stycznia 2018 Około 15 zobaczę i dam znać Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość TzR Opublikowano 19 Stycznia 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Stycznia 2018 Niestety też nie pomogło jakieś pomysły panowie? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Michagm Opublikowano 20 Stycznia 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Stycznia 2018 Masz link DC5850 MicroTower Spróbuj wgrać BIOS [3.14 Rev. A] i FirmWare [HP4LS Rev. C/3.03E03 Rev. A] a później instalacja Win7 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość TzR Opublikowano 21 Stycznia 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Stycznia 2018 Nie uwierzycie gościu z którym zamienilem sie za ta plyte głowna wystawil tego HP DC5850 na OLX za 15zl Powiedziałem ojcu aby pojechał po niego i mam wykorzystanie dla niego. 10latek gra w nfs i ets2 a takze minecraft... Probowalem wgrac bios przez usb ale daje failed... kupic plyte i pod biosem z płytyCD zbotowac flash system rom? Gdzie zainstalwoac to FirmWare? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Michagm Opublikowano 21 Stycznia 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Stycznia 2018 3 godziny temu, Gość TzR napisał: Nie uwierzycie gościu z którym zamienilem sie za ta plyte głowna wystawil tego HP DC5850 na OLX za 15zl Powiedziałem ojcu aby pojechał po niego i mam wykorzystanie dla niego. 10latek gra w nfs i ets2 a takze minecraft... Probowalem wgrac bios przez usb ale daje failed... kupic plyte i pod biosem z płytyCD zbotowac flash system rom? Gdzie zainstalwoac to FirmWare? Jeśli jest to plik xxx.ISO Firmware: - nagrać na płytę CD/DVD jako Boot np. programem Power ISO - zrobić USB Boot np. programem Universal USB Installer BIOS to normalnie kopiuj plik do USB tylko zrób porządek w USB [żeby były widoczne/wszystkie pliki na zewnątrz tylko pliki BIOS] Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość TzR Opublikowano 22 Stycznia 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Stycznia 2018 bios wgralem to samo firmware tez Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi