Skocz do zawartości

HP D5850

Rekomendowane odpowiedzi

• Odpowiedzi 50
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowano
Dnia 16.01.2018 o 01:15, Michagm napisał:

To dobra wiadomość

Nawet możesz 4x 2GB DDR2 800Mhz

Mam kompa i mam problem 

Podłączyłem dysk 1 do Sata0

Podłączyłem napęd DVD do SATA 1

Podłączyłem dysk 2 do SATA 2

Tak jak każe instrukcja 

Dam w biosie ma AHCI to po restarcie nie widzi w biosie, ale w boot menu można bootowac z dysku 

Gdy chce zainstalować win7 daje komunikat że.nie zlazl dysków czy coś i mam podać sterowniki.  Jak to rozwiązać? 

Opublikowano
14 minut temu, Dziarson napisał:

Tak potrzebujesz oryginalny ster ahci np na penie 

Gdzie to znalesc

Opublikowano

No powinieneś szukać pod chipsetem twojej płyty ciężko będzie można też na ryzyko zainstalować normalnie na ide a potem zmienić na ahci i jak się uda wybotowac to aktualizovac  sterownik. Najprędzej szukaj na stronach compaq nie wiem po co wogule takie śmieci kupujesz. Trzeba było odłożyć ta kasę i złożyć coś normalnego co do ramu nie nie dasz rady włożyć 16gb jest to ograniczenie chipsetu. 8max i koniec wsadzić 16 i będziesz miał 8.

Opublikowano

Jeszcze raz sprawdź MOBO.

Zainstaluj BIOS do Compaq DC5850.

Bo chipset V780 posiada: IDE i SATA

Czy na pewno podłączyłeś Dyski do SATA ?

Jeśli IDE to musisz przestawić zworki. Pierwszy dysk jako Master a drugi jako Slave a CD/DVD jako random.

Jeszcze można ustawić w Bios'ie - Cable Select. IDE nie posiada AHCI.

Jeśli SATA to nie musisz przestawić zworki a prawie w ogóle nie trzeba.

Jeśli instalujesz Windows 7 to musisz przed instalacją ustawić w BIOS'ie AHCI [tylko SATA a nie IDE].

Jeśli na początku instalowałeś Win7 na IDE a po instalacji Win7 przestawić na AHCI to BlueScreen/No Booting.

Zrób screen BIOS.

Chipset V780:

Link

Driver AHCI/Raid 780/SB700:

Link

Opublikowano

Przy boot menu daje AMD AHCI i jeden dysk 120gb widzę i jest kolo niego napisanie "funkcnional" 

Opublikowano
11 godzin temu, Gość TzR napisał:

Mam kompa i mam problem 

Podłączyłem dysk 1 do Sata0

Podłączyłem napęd DVD do SATA 1

Podłączyłem dysk 2 do SATA 2

Tak jak każe instrukcja 

Dam w biosie ma AHCI to po restarcie nie widzi w biosie, ale w boot menu można bootowac z dysku 

Gdy chce zainstalować win7 daje komunikat że.nie zlazl dysków czy coś i mam podać sterowniki.  Jak to rozwiązać? 

Dyski podpinał ponoć pod sata ale na tak starej płycie ??

Zdjecie robisz telefonem i wrzucasz na pokazywarke albo imgur.com.

Jezeli ci podazzuje dysk funkcjonal  to powinieneś normalnie zainstalowac 7 Ale jak ci  w bocie 7 nie widzi dysku to musisz podac sterowniki .

Opublikowano

Wrócę do domu i zrobię zdjęcia, mogę tam dać Windows 10 i wszczepic mu stery?

Opublikowano

W biosie widac w hard drives tylko pendrive a gdy wejde w boot menu widzi hard disk oraz usb device

Opublikowano
17 godzin temu, Michagm napisał:

Jeszcze raz sprawdź MOBO.

Zainstaluj BIOS do Compaq DC5850.

Bo chipset V780 posiada: IDE i SATA

Czy na pewno podłączyłeś Dyski do SATA ?

Jeśli IDE to musisz przestawić zworki. Pierwszy dysk jako Master a drugi jako Slave a CD/DVD jako random.

Jeszcze można ustawić w Bios'ie - Cable Select. IDE nie posiada AHCI.

Jeśli SATA to nie musisz przestawić zworki a prawie w ogóle nie trzeba.

Jeśli instalujesz Windows 7 to musisz przed instalacją ustawić w BIOS'ie AHCI [tylko SATA a nie IDE].

Jeśli na początku instalowałeś Win7 na IDE a po instalacji Win7 przestawić na AHCI to BlueScreen/No Booting.

Zrób screen BIOS.

Chipset V780:

Link

Driver AHCI/Raid 780/SB700:

Link

Gdzie tam to wyodrębnić pliki sterownika?  Bo nie widzę i to chyba do ryzena jest 

Opublikowano

Panowie z ciekawości ściagnolem i wywaliłem na USB WinXP (XDDD) i odziwo bez problemu leci instalacja normalnie znajduje dyski 

Opublikowano

Niestety też nie pomogło :/ jakieś pomysły panowie? 

Opublikowano

Nie uwierzycie :D gościu z którym zamienilem sie za ta plyte głowna wystawil tego HP DC5850 na OLX za 15zl 

Powiedziałem ojcu aby pojechał po niego i mam wykorzystanie dla niego. 10latek gra w nfs i ets2 a takze minecraft... Probowalem wgrac bios przez  usb ale daje failed... kupic plyte i pod biosem z płytyCD zbotowac flash system rom?

Gdzie zainstalwoac to FirmWare?

Opublikowano
3 godziny temu, Gość TzR napisał:

Nie uwierzycie  gościu z którym zamienilem sie za ta plyte głowna wystawil tego HP DC5850 na OLX za 15zl 

Powiedziałem ojcu aby pojechał po niego i mam wykorzystanie dla niego. 10latek gra w nfs i ets2 a takze minecraft... Probowalem wgrac bios przez  usb ale daje failed... kupic plyte i pod biosem z płytyCD zbotowac flash system rom?

Gdzie zainstalwoac to FirmWare?

Jeśli jest to plik xxx.ISO Firmware:

- nagrać na płytę CD/DVD jako Boot np. programem Power ISO

- zrobić USB Boot np. programem Universal USB Installer

BIOS to normalnie kopiuj plik do USB tylko zrób porządek w USB [żeby były widoczne/wszystkie pliki na zewnątrz tylko pliki BIOS]

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...