Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam,

Zwracam się z prośbą o doradzenie w wyborze wzmacniacza sygnału WiFi.

Router który posiadam to Huawei DN8245X6, światłowód z Plusa do 1 Gb/s

Budynek dwupiętrowy, router znajduje się na strychu - prędkości po WiFi oscylują od niecałych 100Mb/s na parterze do prawie 800Mb/s jeśli jest się dość blisko routera.

Jaki konkretny model wzmacniacza/repeatera wybrać aby uzyskać zadowalające efekty? 

Dziękuję za pomoc i pozdrawiam 

Opublikowano

W pierwszej kolejności kombinuje się żeby puścić kabel jakimś kanałem/kominem wentylacyjnym. Dwie dziurki w ścianie (jedna na górze druga na dole (np. na parterze), najlepiej zakończyć gniazdkiem ale nie koniecznie, można też jakimś ładnym access pointem (np. talerze od Ubiquiti). Do tego zwykły router (lub wspomniany access point) i masz Wifi 800Mb/s na parterze. Repeaterem NIGDY tego nie osiągniesz. Jak połowę tego będziesz miał to będzie BARDZO dobrze.

Wzmacniacze/repeatery to "zło konieczne". Stosuje się je w przypadku gdy już naprawdę nie ma innego wyjścia. Wifi to zawsze straty a tu masz je po 3 stronach - jakość nadawania huawei, jakość odbioru repeatera, jakość nadawania repeatera.

• Upvote 2
Opublikowano
20 godzin temu, kacper2699 napisał(a):

1. Zwracam się z prośbą o doradzenie w wyborze wzmacniacza sygnału WiFi.

2. światłowód z Plusa do 1 Gb/s

3. Budynek dwupiętrowy, router znajduje się na strychu

4. niecałych 100Mb/s na parterze

1. *Nie ma czegoś takiego, są repeatery które nic nie wzmacniają tylko odbierają sygnał i podają dalej, jeśli odbiorą fatalny to taki przekażą (a ty będziesz widział 5 kresek zamiast 1 gdy przekazywana będzie 1).

*w zasadzie są: https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic4130830.html - ale na to bym nie liczył.

2. Po co kupujesz bolid Ferrari by jeździć po kocich łbach?

3. Kto taki ważny tam mieszka? Pewnie nikt. Router powinien być centralnie (w najważniejszym pokoju), a nie tam gdzie nikt nie korzysta.

4. Bardzo dobry wynik. Łatwo mogło być gorzej, trudno lepiej.

Podsumowując przenieś router w rozsądne miejsce, co oznacza opłatę za nową instalację. Nie wiem ile, bo to jest zwykle w promocji za 1, 49 czy 99 zł, a teraz dostaniesz to bez promo (ale i tak dużo taniej niż to co chcesz zrobić). Tylko najważniejszy pokój potrzebuje 1 Gb/s i to tylko do ściągania gier (nawet jeśli jesteś szalony to ściągniesz je w 5 godzin, to ponad 2 TB, a miesiąc ma 720h). Innym pokojom 100 Mb/s wystarczy z ogromnym zapasem.

Opublikowano (edytowane)

Aaaa bo to jest router swiatlowodowy? Ja myślałem że to LTE, podłączony do jakiejś anteny zewn. Jakoś z rozpędu nie doczytałem. To po co on jest na strychu? No to pewnie że trzeba go ściągnąć że strychu na parter czy piętro, w zależności gdzie jest najbardziej potrzebny. Co za baran go montował?

Edytowane przez doman18